Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Το γεφύρια Τέμπλας και Αυλακιού άντεξαν όμως πρέπει άμεσα να επουλωθούν οι πληγές του

Όπως αρκετά ιστορικά γεφύρια στην Ελλάδα, υπέστησαν μεγάλες ζημίες από την πρόσφατη κακοκαιρία, τις ίδιες ζημίες, που ευτυχώς επισκευάζονται, υπέστησαν στην Ευρυτανία και τα ξακουστά γεφύρια της Τέμπλας και του Αυλακιού. Θα πρέπει άμεσα, οι αρμόδιες αρχές, πέραν των άλλων πολλών προβλημάτων, που δημιούργησε η έντονη βροχόπτωση στον Δήμο Αγράφων, να ασχοληθούν μεθοδικά και για τα ιστορικά αυτά γιοφύρια, που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΑΥΛΑΚΙΟΥ
Πρόκειται για ένα λίθινο γεφύρι που βρίσκεται στην επαρχία Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, επί του ποταμού Αχελώου, που ενώνει το Νομό Αιτωλοακαρνανίας με τους Νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας. Το γεφύρι άρχισε να χτίζεται το 1907 και τελείωσε το 1911. Απασχολήθηκαν 60 μαστόροι Ηπειρώτες και 60 εργάτες από τα γύρω χωριά του Βάλτου.
Πρόκειται για ζωτικό για την περιοχή έργο, γιατί από εκεί περνούσαν οι κάτοικοι των γύρω χωριών για τους αλευρόμυλους και τις νεροτριβές που υπήρχαν στην απέναντι όχθη, στο Μουζάκι, στην Καρδίτσα και στο Καρπενήσι. Πριν την κατασκευή της γέφυρας, οι κάτοικοι περνούσαν το ποτάμι με κίνδυνο της ζωής τους, χρησιμοποιώντας πότε σχοινιά, πότε ξύλα και πότε περαταρίες, άλλοτε πλωτές και άλλοτε εναέριες.
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΤΕΜΠΛΑΣ
Το γεφύρι της Τέμπλας ξεκίνησε να χτίζεται το 1900 και αποπερατώθηκε το 1910. Πρόκειται για μια αξιόλογη αρχιτεκτονική κατασκευή που εναρμονίζεται απόλυτα με τη βραχώδη κοίτη του ποταμού.
Το γεφύρι έχει, που έχει ένα τόξο με άνοιγμα 24,00 μέτρα έγινε από έμπειρους μαστόρους και λαϊκούς τεχνίτες της Ηπείρου. Εργολάβος του έργου ήταν ο Κων/νος Παρίσης και πρωτομάστορες οι Γ. Σταμάτης και Β. Σούλης. Στο στηθαίο υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή που μνημονεύει: “1910 ΕΠΟΙΕΙ Β. ΣΟΥΛΗΣ”http://www.evrytanikospalmos.gr