Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

«Ιερός Ναός Του Μεταμορφωθέντος Σωτήρος», θύμα περίεργων και ανεξήγητων κωλυσιεργιών στα ξεχασμένα Άγραφα η «Σωτήρα».




Αρ.Πρωτ Α/003                                          Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από περιοδεία  στις 13&14 Ιουλίου των Βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  Επικρατείας Τέρενς Νικόλαου Κουίκ, της βουλευτού Κοζάνης Ραχήλ Μακρή και του Πολιτευτή του Νομού Ευρυτανίας και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνου Ι Μπακόλα έχοντας στην κορυφή του Κυβερνητικού/Τουριστικού μας προγράμματος τον Θρησκευτικό Τουρισμό καταθέσαμε ερώτηση(Αρ. Πρωτ 55/24-7-13) μετά από επιτόπια διερεύνηση και αναφορικά με τις απίστευτες καταγγελίες για πρωτοφανείς δικαιολογίες με σκοπό και στόχο την κωλυσιέργια των εργασιών συντήρησης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου του ιστορικού Βυζαντινού Ναού του 16ου αιώνος.


Η απάντηση του Υφυπουργού κου Ανδριανού
είναι πραγματικά αποστομωτική.

•Η Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας και η αρμόδια διεύθυνση της Π.Ε. Ευρυτανίας μέχρι και σήμερα  δεν έχει καταθέσει πρόταση τοποθέτησης μεταλλικών ελκυστήρων ως όφειλε αλλά ούτε και ζήτησε την άδεια για την διενέργεια διερευνητικών τομών στις ξυλοδεσιές των τετρατοσφαιρίων των χορών του ναού Του Σωτήρος (Σωτήρα).

•Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΦΕΚ 153/Α/28.6.2002) ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ όπως παρόλα αυτά διέρρεαν οι αρμόδιοι της Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας!


•Αναφορικά με την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Πίνδος η αρμόδια 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μετά την ερώτηση μας ενημερώθηκε για την ύπαρξη του προγράμματος καθώς όπως αναφέρουν δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

•Η 24η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ζητά συμπληρωματική πρόταση για την τοποθέτηση ελκυστήρων, να ακολουθήσει νέα υποβολή πρότασης υλοποίησης του έργου της αρμοδίας Υπηρεσίας της Περιφ. Στερ. Ελλάδος στην οποία θα εμφανίζεται τόσο το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει ενταχθεί όσο και να υπάρξει υπουργική απόφαση για τον φορέα υλοποίησης του έργου και να υπογραφεί η σύμβαση αυτού και του υπουργείου Πολιτισμού.

•Εκπρόσωπος της Περιφέρειας πήγε στο Υπουργείο κατόπιν της Ερώτησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων γι ανταλλαγή απόψεων, ενώ με κατάπτυστες δικαιολογίες ένα χρόνο τώρα κωλυσιεργούσαν απέναντι στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο


•Το Υπουργείο Πολιτισμού&Αθλητισμού δηλώνει έτοιμο αν δεν επαρκέσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Πίνδος να μπει στην νέα προγραμματική Περίοδο 2014-2020(Σ.Ε.Σ.).

Κινητοποιώντας και ενημερώνοντας το Υπουργείο καταφέραμε η 24η Εφορεία να προτείνει με έγγραφο της προς την Γενική Διεύθυνση αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς να δημιουργηθεί πολιτιστικός άξονας Επισκοπή - Ανατολική Φραγκίστα - Λίμνη Κρεμαστών στο πλαίσιο του πολιτιστικού/Θρησκευτικού Τουρισμού διασώζοντας και αναδεικνύοντας τόσο το Ναό Του Σωτήρος Χριστού όσο και του μουσείου Γεώργιος Καφαντάρης αλλά και νεωτέρων μνημείων όπως γεφύρια κτίρια βιοτεχνικής παραγωγής όπως είναι ο Νερόμυλος και επιτεύγματα της σύγχρονης μηχανικής υπόδειγμα της οποίας είναι η ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ με τον όρο και την προυποθεση η για την ώρα περιέργως κοιμώμενη περιφέρεια Στερεάς και η αρμόδια Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας, να ενεργοποιηθούν ώστε να εντάξουμε αυτά τα έργα στο σχέδιο δράσης ΔΑΒΜΜ στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014-2020. 

Το Υπουργείο δηλώνει πρόθυμο και έτοιμο και έχει εισηγηθεί σχετικός και όπως δηλώνει και ο Υφυπουργός η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

 Αποτέλεσμα της υπόσχεσης μου στην Ευρυτανία και στους Ευρυτάνες για αδιάκοπο αγώνα ως η μόνη και ουσιαστική φωνή αντιπολίτευσης μέσα στην Ευρυτανία μ’ ένα Βουλευτή απόντα, ήταν και είναι να καταγγείλω, να αναδείξω και να δώσω λύσεις όπου και όπως μπορώ. Στέκομαι δίπλα σε όσους δηλώσουν έτοιμοι να αναδείξουμε τους θησαυρούς σε κάθε άκρη της Ευρυτανίας μας και απέναντι σε όσους προκαλούν και θαρρούν πως δεν βλέπω τι πράττουν. Η Εποχή του μαύρου πέρασε ανεπιστρεπτί.

Ενημερώνω και το εκκλησιαστικό συμβούλιο πως θα σταθώ πλάι τους όπως πάντα σε ότι με χρειαστούν έτσι ώστε να μην τους προκαλούν με επαίσχυντες δικαιολογίες !
Εν κατακλείδι κε Περιφερειάρχα, κε Αντιπεριφερειάρχα το Υπουργείο σας περιμένει, η Ευρυτανία, οι Ευρυτάνισσες και οι Ευρυτάνες περιμένουμε τι πρωτοβουλίες σας από εδώ και πέρα το δρόμο σας τον ανοίξαμε, καιρός να τον βαδίσετε, φτάνει πια…

 
«Ανοίγουμε δρόμο στο αύριο»

Κωνσταντίνος Ι. Μπακόλας

•Πολιτευτής Νομού Ευρυτανίας
•Μέλος του Εθνικού Συμβούλιου των Ανεξάρτητων Ελλήνων
•Μέλος του κοινοβουλευτικού τομέα ευθύνης Ανάπτυξης Μεταφορών Υποδομών&Δικτύων
Μέλος της Γραμματείας Εμπορίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων