Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Αναζητεί πρόσθετα έσοδα η δημοτική αρχή Ρόδου

Την αύξηση των εσόδων του προκειμένου να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που υπάρχουν, επιδιώκει ο δήμος Ρόδου. Εξετάζονται ήδη όλες οι πηγές, που μπορεί να δώσουν πόρους και μάλιστα σε σταθερή βάση. Μια από τις πηγές αυτές είναι και οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι ( ΚΑΠ). Υπενθυμίζεται ότι η κατανομή γίνεται με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια. Ωστόσο όπως τονίστηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου ο παράγοντας που θα λειτουργήσει θετικά, ως προς την αύξηση του ποσοστού που λαμβάνει ο δήμος Ρόδου από 20% σε 40%, είναι η νησιωτικότητα.
«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με άλλους νησιωτικούς ΟΤΑ προκειμένου να λαμβάνουμε ένα ποσοστό από τους ΚΑΠ που να αρμόζει στις ανάγκες μας», τόνισε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Στάθης Κουσουρνας προσθέτοντας ότι τα έσοδα φθάνουν μόλις στο 1.100.000 ευρώ που δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απαιτεί να υπάρχουν στα ταμεία 2.700.000 ευρώ.
Στον παράγοντα νησιωτικότητα δίδει έμφαση και η επιστολή που ετοιμάστηκε από το δήμο Ρόδου και θα σταλεί άμεσα, στον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση.
«Με επιχειρήματα που δείχνουν τις ανάγκες τις οποίες έχει ο νησιώτικος χώρος, αποδεικνύουμε ότι δικαιούμεθα να λαμβάνουμε μεγαλύτερο ποσοστό από τους ΚΑΠ, προκειμένου να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας», δήλωσε στη «δ» ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ρόδου κ. Π. Τσίπρας.
Στην οικονομική δυσπραγία που υπάρχει, αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς κατά τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των σωματείων των εργαζομένων σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς τόνισε θα υπάρξει καθυστέρηση σε ότι αφορά την καταβολή της μισθοδοσίας του Απριλίου γιατί δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα. Στο εξής όμως, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Ρόδου, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί αφού ήδη έχει ζητηθεί και ενίσχυση ύψους 2.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται για την αύξηση των πόρων προχωρούν οι διαδικασίες και για την κατανομή νέων αρμοδιοτήτων στις Διευθύνσεις που θα δημιουργηθούν στο δήμο Ρόδου στα πλαίσια και του ΟΕΥ.
«Ολοκληρώνεται πλέον και η κατανομή των αρμοδιοτήτων που ήρθαν στο δήμο Ρόδου με το άρθρο 194 και 204 ως προς τις Διευθύνσεις που θα υπάγονται. Οι περισσότερες από αυτές τις αρμοδιότητες ανήκαν στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Σε λίγες ημέρες η κατανομή θα έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο κ. Π. Τσίπρας.
Θέμα χρόνου όμως είναι και η ολοκλήρωση του απολογισμού που ετοιμάζεται από τον κ. Τσίπρα για το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του δήμου Ρόδου στα πλαίσια των αρχών και των κανόνων που ορίζει ο Καλλικράτης.
Ξεκίνησαν όμως οι διαδικασίες για την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του δήμου Ρόδου, που θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει και τον καινούργιο προϋπολογισμό .
Λεπτομέρειες για την λειτουργία των Καλλικρατικών Δήμων δόθηκαν στη δημοσιότητα και στη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι Γενικοί Γραμματείς των δήμων όλης της χώρας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία και του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γ Ντόλιου συμμετείχε και ο κ. Π. Τσίπρας.
«Συζητήσαμε αρκετά θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και αποφασίστηκε η σύσταση δικτύου στα πλαίσια της συνεργασίας που θα αναπτύξουμε με στόχο την καλύτερη λειτουργία του Καλλικράτη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Ρόδου.