Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010
Κορυφαία εκδήλωση της Πανευρυτανικής Ένωσης και της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος "Ζαχαρία Παπαντωνίου"
Κορυφαία εκδήλωση της Πανευρυτανικής Ένωσης και της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος "Ζαχαρία Παπαντωνίου"
Η καρδιά της Ευρυτανίας βρέθηκε να χτυπάει για μια ακόμα φορά στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα μέσα στο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Χώρας μας, στην Ακαδημία Αθηνών, στις 12 Δεκεμβρίου 2010. Παρά τις δυσκολίες της ημέρας (απεργία όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τσουχτερό κρύο) εκατοντάδες συμπατριώτες μας ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση της Πανευρυτανικής Ένωσης και του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και προσήλθαν στο κεντρικό κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του «Συμποσίου Ζαχαρίας Παπαντωνίου».
Το «Συμπόσιο Ζαχαρίας Παπαντωνίου», όπως είναι γνωστό, είχε ενταχθεί από το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στο Πρόγραμμα του 4ημέρου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε από 8-12 Δεκεμβρίου 2010 και είχε ως θέμα του: «Λαϊκός Πολιτισμός και Έντεχνος Λόγος (Ποίηση – Πεζογραφία – Θέατρο)», ύστερα από σχετικό γραπτό αίτημα της Πανευρυτανικής Ένωσης από τον περασμένο Φεβρουάριο προς την Ακαδημία Αθηνών.
Οι εργασίες του Συμποσίου άρχισαν στις 09.30΄το πρωί της 12-12-2010 στην ανατολική πτέρυγα της Ακαδημίας Αθηνών με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο και την Δ/ντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη. Το προεδρείο της α΄ συνεδρίασης αποτελούσαν οι κ.κ.: Παναγιώτης Καμηλάκης, Γιάννης Καραχρήστος και Κώστας Παπαδόπουλος.
Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος κατά το χαιρετισμό του, αφού εξέφρασε της ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης προς το Κ.Ε.Ε.Λ. της Ακαδημίας Αθηνών για την διοργάνωση του λίαν σημαντικού Συνεδρίου για το Λαϊκό Πολιτισμό και τον Έντεχνο Λόγο, αλλά και για την ένταξη σε αυτό του Συμποσίου για τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «…αυτό ήταν οφειλόμενο προς τον μεγάλο αυτόν Ευρυτάνα ποιητή, πεζογράφο, δημοσιογράφο, χρονογράφο, θεατρικό συγγραφέα, κριτικό θεάτρου, αισθητικό, εικαστικό, στοχαστή και παιδαγωγό, τον μεγάλο «πρίγκιπα του λόγου», κατά τον εύστοχο χαρακτηρισμό του Ακαδημαϊκού Γ. Σωτηρίου». Στην συνέχεια ανέφερε επιγραμματικά τις εκδηλώσεις της Πανευρυτανικής με την ευκαιρία του «Έτους Ζαχαρία Παπαντωνίου».
Η Δ/ντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη στη συνέχεια, αφού χαιρέτησε το Συμπόσιο και αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία του 4ήμερου Συνεδρίου, καθώς και των παράλληλων εκδηλώσεων των ημερών αυτών, ανέπτυξε με γλαφυρότητα την πολύ ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη εισήγησή της που είχε ως θέμα: «Ζαχαρίας Παπαντωνίου: Από τα ψηλά βουνά στην Ακαδημία Αθηνών». Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των κ.κ. Κλεομένη Κουτσούκη με θέμα: «Ο κοινωνικός στοχασμός του Ζαχαρία Παπαντωνίου», Φωτεινής Κεραμάρη με θέμα: «Οι πολιτικές ιδέες του Ζαχαρία Παπαντωνίου», Μιχάλη Σταφυλά με θέμα: «Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και το Συμβούλιο Καλαισθησίας Αθηνών» και Νίκου Ζωρογιαννίδη με θέμα: «Η σάτιρα στο έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου». Όλοι τους ενθουσίασαν για την πληρότητα των εισηγήσεών τους και καταχειροκροτήθηκαν.
Μετά το αναγκαίο διάλειμμα και την προσφορά καφέ και αναψυκτικών άρχισε η β΄ συνεδρίαση, στο προεδρείο της οποίας ήταν οι κ. κ. Γρηγόρης Γκιζέλης και Κώστας Παπαδόπουλος. Κατά τη συνεδρίαση αυτή αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις των κ.κ.: Ευάγγελου Καραμανέ με θέμα: «Το φυσικό τοπίο στο έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου», και Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Μποτονάκη με θέμα: «Ξαναδιαβάζοντας τα Ψηλά Βουνά του Ζαχ. Παπαντωνίου», Χρυσούλας Σπυρέλη με θέμα: «Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Πολιτισμικές αναπαραστάσεις μιας παραδοσιακής κοινωνίας στο ποιητικό της έργο». Όλες οι εισηγήσεις ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένες και ενθουσίασαν τους ακροατές.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία κ. Παναγιώτης Βλάχος αναφέρθηκε, με την ευγλωττία που τον διακρίνει, σε προσωπικό του βίωμα, σχετικό με την επίσκεψη του Ζαχαρία Παπαντωνίου με ομάδα Ακαδημαϊκών στο Καρπενήσι, μετά την εκλογή του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, το 1938. Στη συνέχεια έγινε απαγγελία ποιημάτων από τους κ. κ. Γιάννη Μάγκα, Πολιτικό Μηχανικό, Στέφανο Βασιλόπουλο, Εκδότη και την κ. Άννα Πολυτίμου – Παπακωνσταντίνου, ηθοποιό, οι οποίοι εντυπωσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν.
Τέλος, το Συνέδριο έκλεισε με αποχαιρετιστήρια δεξίωση, πλούσια σε πολλά και ποικίλα εδέσματα, κρασιά, αναψυκτικά κ.ά.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος
Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος