Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

AGRAFA NEWS-Συσκέψεις υπό τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο για την επιτάχυνση έργων στις περιοχές που επλήγησαν από τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα

 
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υποδέχθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, στην έδρα της Περιφέρειας, την πόλη της Λαμίας, τον Υφυπουργό Υποδομών Νικόλαο Ταχιάο. Στόχος της επίσκεψης και των συναντήσεων εργασίας που ακολούθησαν ήταν η καλύτερη οργάνωση και επιτάχυνση των αναγκαίων έργων στις περιοχές που επλήγησαν από τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα, του Δημάρχου Δομοκού Μπάμπη Λιόλιου, του Αντιδημάρχου Λαμιέων Δημήτρη Μπεσλεμέ, υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη για ζητήματα αναγκαίων έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας στις πληγείσες περιοχές της Π.Ε. Φθιώτιδας.

 

Στο πλαίσιο αυτής της τεχνικής σύσκεψης και στη λογική της πρόληψης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στον Σπερχειό ποταμό, αλλά και στην Κακάρα, το οποίο βρίσκεται στα όρια της Π.Ε. Φθιώτιδας με την Π.Ε. Καρδίτσας.

 

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Νίκος Ταχιάος και ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός μετέβησαν στην Εύβοια, όπου πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Μαντουδίου. Συμμετείχε η Βουλευτής ΝΔ Εύβοιας Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης και άλλοι.

 

Σκοπός των συσκέψεων ήταν:

Ø  Η προτεραιοποίηση έργων και παρεμβάσεων, ώστε να προστατευθούν άμεσα οι πληγείσες περιοχές από πιθανά νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ø  Ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και η κατανομή εργασιών για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων αποκατάστασης.

Ø  Η καταγραφή επιπλέον αναγκών σε έργα και χρηματοδοτήσεις, με βάση τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν καταθέσει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός και οι Δήμαρχοι.

Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών της, έχει ήδη προβεί σε αναλυτικές καταγραφές βλαβών στο οδικό δίκτυο και τα ρέματα της, όπως και στη  σύνταξη συγκεκριμένων κοστολογημένων έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία έχει υποβάλλει στην υπηρεσία Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

 

Μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος δήλωσε: «Συναντήθηκα με μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι είναι ταγμένοι στον τόπο τους και με τους οποίους πιστεύω θα έχουμε μια άριστη συνεργασία, υπό τις οδηγίες του συντοπίτη τους Υπουργού, κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες το συντομότερο δυνατόν και να ολοκληρωθούν σε χρόνο ρεκόρ. Και αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι ότι η δυνατή ομάδα που συνάντησα, με κάνει να είμαι αισιόδοξος».

 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε: «Έχοντας ήδη ολοκληρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πρώτες άμεσες παρεμβάσεις μετά τα καταστροφικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, οριστικοποιούμε -σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία- τον τελικό χάρτη των στρατηγικών έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας, που είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάταξη των πληγεισών περιοχών. Ευχαριστώ τον Υφυπουργό για την παραγωγική διαδικασία».