Τρίτη 16 Μαΐου 2023

AGRAFA NEWS-"Ο δικός μου Λάζαρος". Ανάρτηση του δημάρχου Καλλιθέας για τον θάνατο του Λάζαρου Λασκαρίδη.


15/5/2023
«Έχασα έναν πολύτιμο φίλο αλλά και ένα άξιο συνεργάτη» σημειώνει σε ανάρτηση του στο Facebookγια την απώλεια του Λάζαρου Λασκαρίδη, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος.

«Με το Λάζαρο γνωριστήκαμε το 1985, εκείνος στην Γ’ Λυκείου, «φτασμένος» πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του σχολείου μας, του ενιαίου τότε, 4ου λυκείου Καλλιθέας, εγώ δυο χρόνια μικρότερος αλλά με ανάλογες ‘φιλοδοξίες´για την προεδρία του 15μελους.
Με αφορμή μια εφηβική μουσική συζήτηση και το γεγονός ότι συμμετείχα στην παρουσίαση εκπομπής σε παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό της εποχής γνωριστήκαμε.
Ο δικός μου Λάζαρος
Οι προηγούμενες δυο εβδομάδες ήταν πολύ δύσκολες για όλους.
Πολύ δύσκολες !
Χάσαμε τόσο ξαφνικά ένα πολύ σημαντικό άνθρωπο για την πόλη μας .
Κι εγω προσωπικά έχασα έναν πολύτιμο φίλο αλλά και ένα άξιο συνεργάτη .
Με το Λάζαρο γνωριστήκαμε το 1985, εκείνος στην Γ’ Λυκείου, «φτασμένος» πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του σχολείου μας, του ενιαίου τότε, 4ου λυκείου Καλλιθέας, εγώ δυο χρόνια μικρότερος αλλά με ανάλογες ‘φιλοδοξίες´για την προεδρία του 15μελους.
Με αφορμή μια εφηβική μουσική συζήτηση και το γεγονός ότι συμμετείχα στην παρουσίαση εκπομπής σε παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό της εποχής γνωριστήκαμε.
Σιγά-σιγά , αρχίσαμε τις πολιτικές συζητήσεις.
Ο Λάζαρος συνειδητοποιημένος «Ρηγάς» της εποχής, εγώ με συγκεκριμένη εκ διαμέτρου αντίθετη τοποθέτηση, όχι ενταγμένος ακόμη, αρχίσαμε σποραδικά να συζητάμε πολιτικά θέματα.
Από μαθητικά ζητήματα, συζητήσεις που με βοήθησαν δύο χρόνια αργότερα να εκλεγώ και εγώ με τη σειρά μου πρόεδρος δεκαπενταμελούς, μέχρι ευρύτερες φιλοσοφικές και πολιτικές συζητήσεις.
Ο Λάζαρος ήταν διαλλακτικός, ήπιος συνομιλητής σε πλήρη αντίθεση με τον πολιτικό φανατισμό της εποχής.
Το 1986 τελείωσε το λύκειο, εμείς όμως δε χαθήκαμε.
Η παρέα της «Gas”, καφετέριας στην πλατεία Κύπρου, στα καλύτερα της.
Όλοι εκεί όποια ώρα μπορούσαμε, εγώ σαν μαθητής μετά το σχολείο, πριν η μετά το φροντιστήριο, ο Λάζαρος συχνός και η πολιτική μας κουβέντα έπαιρνε φωτιά.
Αξέχαστα χρόνια όλοι, ιδιαίτερα στο πατάρι της καφετέριας, μια παρέα.
Στις δημοτικές εκλογές του 1986 τον βρίσκω μπροστά μου στο 3ο δημοτικό που κάθομαι «πόρτα» να βοηθήσω τον Τάκη Σκανδαλάκη.
-Τι ψήφισες πρόεδρε; τον ρωτάω με δέος αντιλαμβανόμενος ότι αυτός είναι 18 και έχει δικαίωμα ψήφου ενώ εγώ μόλις 16.
-Δεν ψηφίζω εδώ, μου λέει, βόλτα κάνουμε έχω ήδη ψηφίσει…
πάντως όχι Σκανδαλάκη, μου αποκρίνεται γελώντας.
Δίνω πανελλήνιες και περιμένω τα αποτελέσματα με μεγάλη αγωνία την ημέρα που βγαίνουν στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου. Έρχονται, ορμάω ανυπόμονος, ΑΣΟΕΕ αναφωνώ και πανηγυρίζω.
Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, δίπλα μου ο Λάζαρος!
-Δουλεύω στον «Ελεύθερο» και κάνω σχετικό ρεπορτάζ θα πεις δύο κουβέντες?- Λέω τα δικά μου και την άλλη μέρα παραμονεύω στο περίπτερο του Κυριάκου Μαλιγιάννη στην «σούπερ αγορά» μπροστά και αγοράζω πρώτος πρώτος την εφημερίδα.
Οι καφέδες μαζί και οι πολιτικές συζητήσεις συνεχίζοντας σε κοινές παρέες και γίνονται και εντονότερες. Εγώ έχω πολιτικοποιηθεί περισσότερο και έχω ενταχθεί ενεργά στην ΟΝΝΕΔ και στην ΔΑΠ, ο Λάζαρος προχωράει ως δημοσιογράφος. Μαζί συζητάμε και αναλύουμε τις τριπλές εκλογές 1989 1990.
Τα χρόνια περνάνε, η παρέα της Gas αραιώνει, σπουδές, δουλειές, στρατιωτικά, έρωτες.
Και εγώ αραιώνω για μια πενταετία. Τον Λάζαρο τον βλέπω αραιά. Πιο συχνά τον βλέπω στην τηλεόραση!...
Συνεχίζεται ….https://www.airetos.gr