Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

AGRAFA NEWS-Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Ξεκινά η διαμόρφωση κτιρίου του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας για τη στέγαση τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών..

Έργο αρχικού προϋπολογισμού 3.000.000 €


 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, τη σύμβαση κατασκευής του έργου:  "Διαμόρφωση κτιρίου του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας για τη στέγαση τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών", παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδωνα Κίντζιου.

 

Το έργο έρχεται σε συνέχεια και προς υλοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας, που υπεγράφη το 2018, μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Πανεπιστημιακού ιδρύματος για τη δημιουργία παραρτήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Βοιωτία και παράλληλα για την αξιοποίηση της περιουσίας της Κωπαΐδας.

 

Η ειδική εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του  Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων. Εκτός από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και τον “οικοδεσπότη” Δήμαρχο Γιώργο Ντασιώτη, ήταν παρόντες ο Βουλευτής ΝΔ Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κώστας Μπακομήτρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Ιωάννης Περγαντάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σπύρος Νικολάου, αιρετοί και υπηρεσιακά στελέχη.

 

Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ. Φυσικό αντικείμενο είναι η διαμόρφωση των χώρων του κτιριακού συγκροτήματος του παλαιού εκκοκκιστηρίου στην Αλίαρτο, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο με παροχές για εργαστήρια, ξενώνες και χώρους αναψυχής.

 

Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση και ανάδειξη της ιστορίας του κτιριακού συγκροτήματος της αγγλικής εταιρείας «Lake Copais Co Ltd» που διαδέχθηκε την αντίστοιχη γαλλική για την αποξήρανση, καλλιέργεια και εκμετάλλευση της λίμνης της Κωπαΐδας. Τα τρία κτίσματα χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα και περιήλθαν στο ελληνικό κράτος το 1953.

 

Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Συναντηθήκαμε στην Αλίαρτο με κατοίκους της περιοχής, με αγρότες της Κωπαΐδας και μοιραστήκαμε τη χαρά της δημιουργίας, αλλά και την περηφάνια, που πρέπει να νιώθουμε όλοι για την τεράστια αναπτυξιακή ώθηση που δίνουμε στην περιοχή, επειδή δουλεύουμε με συνέχεια, συνέπεια και στοχοπροσήλωση!

»Απότοκος αυτής της προσπάθειας είναι το έργο αρχικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ και πολλαπλάσιας αξίας για την ανάπτυξη της περιοχής, το οποίο μπαίνει στο στάδιο της υλοποίησης και προβλέπει τη μετατροπή του παλαιού εκκοκκιστηρίου σε μια σύγχρονη πανεπιστημιακή υποδομή με συνεδριακό κέντρο και εργαστήρια. Παράλληλος στόχος -και οφειλή μας- είναι να μη σβήσουμε, αλλά να αναδείξουμε το παρελθόν του κτιριακού συγκροτήματος, το παρελθόν του τόπου μας».

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά τόνισε: «Ένας μεγάλος στόχος σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Μία μεγάλη προσπάθεια σύνδεσης του Πρωτογενή τομέα με την εκπαίδευση που ξεκινήσαμε με τον τότε Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και συνεχίσαμε με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, παίρνει σάρκα και οστά. Το Γ.Π.Α. και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ιδρύουν το «ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» με έδρα την Αλίαρτο. Το συγκεκριμένο κέντρο προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ και εμβαδού 2.200 τ.μ., αποτελεί τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλαμε και η οποία σήμερα γίνεται πραγματικότητα.

 

»Φοιτητές (μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες,κλπ.), νέοι επιστήμονες (γεωπόνοι ,

περιβαλλοντολόγοι κλπ.), άνεργοι, φορείς (Επιμελητήρια, ομάδες παραγωγών, κοινωνικές

επιχειρήσεις), αποτελούν τους ανθρώπους οι οποίοι θα μπορέσουν να προσλάβουν γνώση,

έτσι ώστε να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, στο πλαίσιο

συνεργασιών με το Γ.Π.Α. και την Π.ΣΤ.Ε. Άλλωστε, όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, στη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο Διοικητήριο παρουσία των αγροτών και αγροτικών φορέων, βασικός στόχος της νέας ΚΑΠ (2023 – 2027), είναι η εκπαίδευση, η οποία είναι σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη και εξέλιξη της αγροτικής κοινότητας. Σήμερα αισθανόμαστε περήφανοι γιατί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την Ιερά οδό της Αθήνας, έρχεται στην καρδιά της Βοιωτίας, στον κάμπο της Κωπαΐδας».

 

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την υλοποίηση του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης του ιστορικού εκκοκκιστηρίου βάμβακος στην Αλίαρτο, το οποίο θα αποτελέσει τη νέα πρωτότυπη εκπαιδευτική και ερευνητική δομή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

»Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία του τρίτου αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας στην Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα προωθείται η διασύνδεση της καινοτομίας με την οικονομία και κυρίως τον πρωτογενή τομέα που αποτελεί και χαρακτηριστικό της Περιφέρειας. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η λειτουργία των εγκαταστάσεων και ισχυρή διασύνδεσή τους με το Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού θα αποτελέσει εφαλτήριο για την καθιέρωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος ως προτύπου για την υπόλοιπη χώρα».