Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

AGRAFA NEWS-Ολοήμερη περιοδεία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού στον Δήμο Αγράφων .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Γραφείο Περιφερειάρχη

 

                                                                                 Λαμία, 18 Ιουλίου 2022

  

Περιοδεία στον Δήμο Αγράφων πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος συμμετείχε και στις εργασίες της  9ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας.

Μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Ορεινής – Δασικής Πολιτικής & Κτηνοτροφίας Κατερίνα Καλαντζή και υπηρεσιακά στελέχη, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός:

Ø  Επέβλεψε τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη για την κατασκευή νέας γέφυρας στη θέση «Τέμπλα», επί της Επαρχιακής Οδού Βελαώρα – Τοπολιανά – Βρουβιανά (Αιτωλοακαρνανίας). Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.690.000 ευρώ, το οποίο ολοκληρώνεται και παράλληλα εξελίσσεται έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ για τη σύνδεση της γέφυρας με την Επαρχιακή Οδό. Αντίστοιχο έργο σύνδεσης έχει προκηρύξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ø  Επισκέφθηκε τα Λεπιανά και το Ραπτόπουλο, όπου πραγματοποιούνται πρωτότυπες πολιτιστικές και μαθητικές εκδηλώσεις, από το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας, οι οποίες είναι αφιερωμένες στις Σχολές του Γένους που λειτούργησαν στην Ευρυτανία.

Ø  Συμμετείχε στην Τακτική Συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, όπου ανακοίνωσε:

·         Την ωρίμανση και επικείμενη δημοπράτηση με το σύστημα της μελετοκατασκευής από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε σύντομο χρόνο, του πλέον κρίσιμου τμήματος της Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, από τέλος παράκαμψης Μακρακώμης (και όχι από το Νεοχωράκι, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη!), έως τη σήραγγα Τυμφρηστού.

·         Την έναρξη διαδικασιών αδειοδότησης υδατοδρομίου στη Λίμνη Κρεμαστών, με στόχο τόσο την τουριστική ανάπτυξη, όσο και τη διασύνδεση της περιοχής με τα αστικά κέντρα σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης.

·         Τη δημοπράτηση της ολοκλήρωσης των μελετών της οδού Βίνιανης – Μαυρομάτα – Όρια Π.Ε. Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 1.196.468,32 € με ΦΠΑ.

·         Ανταποκρινόμενος στην πρόταση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, ενημέρωσε επίσης για τον σχεδιασμό δημιουργίας «ΟΧΕ Ορεινών Περιοχών» ή δράσεις ΒΑΑ για τη Φωκίδα και την Ευρυτανία, με στόχο την ολιστική προσέγγιση ανάπτυξης των συγκεκριμένων περιοχών.

 

Ø  Πραγματοποίησε αυτοψία στα υπό εκτέλεση έργα «Βελτίωσης Οδικού Δικτύου Βαρβαριάδα – Μάραθος (α΄φάση)», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και «Ολοκλήρωσης ασφαλτόστρωσης Οδικού δικτύου Βαρβαριάδα – Άγραφα – Επινιανά», προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ.

Ø  Επισκέφθηκε τη Λίμνη Κρεμαστών, όπου ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του προγράμματος δωρεάν περιηγήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τη θετική ανταπόκριση του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι περιηγήθηκαν δωρεάν κατά την προηγούμενη θερινή σεζόν πάνω από 3.000 άτομα. Συζητήθηκαν δε, δυνατότητες περαιτέρω εμπλουτισμού των προσφερόμενων δραστηριοτήτων, ώστε να καταστεί η περιοχή ακόμη πιο ελκυστική.


Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Είχαμε σήμερα την χαρά να βρεθούμε και να μιλήσουμε με κατοίκους από τα Λεπιανά, το Ραπτόπουλο, τη Βαρβαριάδα την Ανατολική και Δυτική Φραγκίστα και πολλά ακόμη χωριά του Δήμου Αγράφων, όπου ολοκληρώνουμε έργα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.

»Συνεχίζουμε την εντατική δουλειά, με έργα που είναι σε εξέλιξη, όπως η νέα γέφυρα Τέμπλας και τα οδικά έργα στην περιοχή της Βαρβαριάδας. Επιβλέψαμε την πρόοδο των εργασιών και διαπιστώσαμε ότι θα αποπερατωθούν ομαλά, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της προσβασιμότητας.

»Συμμετείχαμε και στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και ενημερώσαμε για την προσπάθεια δημιουργίας υδατοδρομίου στη Λίμνη Κρεμαστών. Μια παρέμβαση, που θα δώσει ώθηση στον Τουρισμό και λύσεις στην αερομεταφορά ευπαθών συμπολιτών μας.

»Συμφωνήσαμε και για την ανάγκη δημιουργίας ΟΧΕ ή ΒΑΑ Ορεινών Περιοχών, με στόχο την ωρίμανση και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων με ολιστικό τρόπο. Με τη δύναμη που μας δίνει η ενότητα, συνεχίζουμε το έργο μας,  για να δούμε τα Άγραφα, την Ευρυτανία, ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, όπως την επιθυμούμε και όπως της αξίζει».

*Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας Άρης Τασιός δεν συμμετείχε στην περιοδεία,

λόγω τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού – COVID -19.