Τρίτη 10 Μαΐου 2022

AGRAFA NEWS-Διανομή ωφελίμου εντόμου για την βιολογική καταπολέμηση της “σφήκας της καστανιάς”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Αντιπεριφερειάρχης

Ορεινής-Δασικής Πολιτικής

& Κτηνοτροφίας

                                                                               Καρπενήσι, 10 Μαΐου 2022

 


Η Π.Ε. Ευρυτανίας την Τετάρτη 4.5.2022, προέβη στη διανομή σε όλους τους Ευρυτάνες καστανοπαραγωγούς του ωφέλιμου εντόμου Torymus sinensis, για την βιολογική καταπολέμηση της “σφήκας της καστανιάς”, έναν επιβλαβή εχθρό της καστανιάς. Η “σφήκα της καστανιάς” προσβάλει τα διάφορα είδη της καστανιάς, με επακόλουθη την δραματική μείωση παραγωγής κάστανων έως και στο 60-85%, προκαλεί τον συνεχή μαρασμό και την μείωση της ανάπτυξης των νέων δέντρων και στο τέλος την πλήρη εξασθένισή τους και το νέκρωμά τους.

Για τις καστανιές της Ευρυτανίας, η προμήθεια του ωφέλιμου εντόμου, χρηματοδοτήθηκε από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Ευρυτανίας με το ποσό των 30.000 € και εφαρμόστηκε σε περίπου 1.500 στρέμματα καστανοκαλλιέργειας.

Τη διανομή επέβλεψαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο οποίος είχε και την ευθύνη της οργάνωσης της προμήθειας και η Αντιπεριφερειάρχης της Ορεινής- Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας κ. Κατερίνα Καλαντζή, η οποία είχε και τον συντονισμό και την οργάνωση της διανομής του ωφέλιμου εντόμου για δεύτερη χρονιά. Την όλη ιδέα έχει αγκαλιάσει και από την αρχή ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός.

Κατά την συνάντηση και διανομή του υλικού οι δύο Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι είχαν στενή συνεργασία και συνεννόηση σε όλα τα στάδια, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους καστανοπαραγωγούς που εφήρμοσαν και πέρυσι το ωφέλιμο έντομο και να διαπιστώσουν την ικανοποίησή τους καθώς και μόνο με μια εφαρμογή είχαν απτά και ορατά αποτελέσματα.

 

Κατά την συνάντηση με τους καστανοπαραγωγούς η Αντιπεριφερειάρχης   Ορεινής -Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας , δήλωσε:

«Η διανομή του ωφέλιμου εντόμου Torymus sinensis έχει μεγάλη σημασία για τους καστανοπαραγωγούς καθώς η προμήθειά του με ίδια μέσα είναι δαπανηρή, ενώ αυτή τη στιγμή το κόστος αναλαμβάνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως έμπρακτη πράξη στήριξης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα. Η δράση μας αυτή έχει πολλαπλά οφέλη στην αύξηση της παραγωγής ενός πολύ σημαντικού και αναγνωρισμένου προϊόντος, του καστάνου της Ευρυτανίας. Είχα δε την ευκαιρία να διαπιστώσω την ικανοποίηση των καστανοπαραγωγών και μοιράζομαι και εγώ μαζί τους την ελπίδα ότι χάρη στη πρωτοβουλία αυτή, η παραγωγή τους θα επανέλθει σταδιακά στα αρχικά επίπεδα. Το πρόγραμμα προβλέπεται να συνεχιστεί και  για 3η συνεχή χρονιά».