Τρίτη 17 Μαΐου 2022

AGRAFA NEWS-Συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ Γεώργιο Γεωργαντά για τη χρηματοδότηση έργων ύψους 15.000.000 €

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Γραφείο Περιφερειάρχη

 

                                                                                   Λαμία, 16 Μαΐου 2022

 Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά. Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Κώστας Αποστολόπουλος και η Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Ορεινής – Δασικής πολιτικής και Κτηνοτροφίας Κατερίνα Καλαντζή.

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την κατάθεση προτάσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για ένταξη των ακόλουθων έργων στο πλαίσιο του Μέτρου 4, Υπομέτρου 4.3, της Δράσης 4.3.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020:

 

  1. Αγωγός εκσυγχρονισμού κεντρικού δικτύου τροφοδοσίας αντλιοστασίων άρδευσης πεδιάδας Μόρνου, προϋπολογισμού 2.200.000 €.
  2. Εκσυγχρονισμός γεωτρήσεων και δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ξυνιάδος Φθιώτιδας, προϋπολογισμού 2.200.000 €.
  3. Ανακατασκευή υφιστάμενου (προ του 1975) υδραύλακα, προϋπολογισμού 511.520 €.
  4. Αντικατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων δικτύου άρδευσης και κατασκευή υδρομάστευσης και ταμιευτήρα στο ΤΟΕΒ Μεξιατών Φθιώτιδας, προϋπολογισμού 1.686.760 €.
  5. Βελτίωση υποδομών εγγείων βελτιώσεων των ΤΟΕΒ Φωκίδας, προϋπολογισμού 2.200.000 €.
  6. Κατασκευή Έργων Άμεσης Αποκατάστασης Αρδευτικού Καναλιού Καλαποδίου Ποταμού Λήλαντα Ν. Ευβοίας συνολικού προϋπολογισμού 2.200.000 €.
  7. Αποκατάσταση Βλαβών Δικτύου Καλαποδίου, προϋπολογισμού 1.860.000 €.
  8. Εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και εκσυγχρονισμός του δικτύου και των υποδομών άρδευσης της Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού 2.200.000 €.

 

Ακολούθως συζητήθηκαν ζητήματα, όπως:

- Μέτρα αντιμετώπισης υψηλού κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, λιπάσματα, ενέργεια).

- Η αναβάθμιση και στήριξη των ΤΟΕΒ.

- Η ανάπτυξη συστημάτων ευφυούς γεωργίας και κτηνοτροφίας.

- Τα διαχειστικά σχέδια βόσκησης.

- Μέτρα προστασίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τον λύκο.

- Η ενίσχυση υπηρεσιών με Γεωτεχνικούς υπαλλήλους.

 

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς δήλωσε: «Είχα μία πολύ

ουσιαστική συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες για ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

 

 

»Η Περιφέρεια έχει καταθέσει προτάσεις στο πλαίσιο του Μέτρου 4, Υπομέτρου 4.3, της Δράσης 4.3.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, οι οποίες άμεσα θα αξιολογηθούν, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορούν να υλοποιηθούν σημαντικά αρδευτικά έργα.

»Συζητήσαμε και για άλλα θέματα του πρωτογενούς τομέα και για πολλά από αυτά θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο επόμενο διάστημα».

 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Καταθέσαμε στον Υπουργό κ. Γεωργαντά  έναν πλήρη φάκελο με μια σειρά ώριμων έργων, που αποφάσισε η Οικονομική μας Επιτροπή για την έγγεια βελτίωση, τα οποία κρίνονται απολύτως αναγκαίο να χρηματοδοτηθούν από το μέτρο 4.3.1. του ΠΑΑ.

 

»Παράλληλα, μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες μας, είχαμε και μια γόνιμη συζήτηση για σειρά πρακτικών ζητημάτων, που απασχολούν τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς της Στερεάς Ελλάδας. Η Στερεά Ελλάδα είναι μια αγροτική Περιφέρεια, που ζει από τους παραγωγούς της και γι’ αυτό είναι ευθύνη μας να τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις».