Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

AGRAFA NEWS-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών της Στερεάς Ελλάδας στους πληγέντες Δήμους της Βόρειας Εύβοιας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας

                                                                             Χαλκίδα,  6  Απριλίου 2022

Ξεκίνησε η δράση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας «εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών» με τις σχολικές μονάδες να εκδράμουν στην Βόρεια Εύβοια. Σκοπός της η συνέργεια της Περιφέρειας στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνείδησης των μαθητών/τριών και γενικότερα των νέων της Στερεάς.

Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής των δύο πληγέντων δήμων έγινε με στόχο:

·         Τη συνειδητοποίηση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

·         Συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις.

·         Γνωριμία με τις επαγγελματικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και με τα αγαθά που παράγονται από τη μάνα γή κ.ο.κ.

·         Τη γνωριμία με τις ομορφιές της φύσης, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, δάση γαλαζοπράσινες ακτές, μονοπάτια και διαδρομές.

·         Τη γνωριμία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και παραδοσιακών οικισμών. 

·         Την επίσκεψη χώρων θρησκευτικής λατρείας μέσα σε όμορφα φυσικά τοπία.

 

Το πρόγραμμα οργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Λίμνης- Μαντουδίου- Αγίας Άννας, καθώς και τη συνεργασία των δασαρχείων της περιοχής που θεωρούν άριστη την επιλογή αυτού του προγράμματος, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή για την Βόρεια Εύβοια.

Σχεδιάστηκαν οκτώ (8) περιβαλλοντικές και περιηγητικές διαδρομές με τις ομάδες των δήμων, ώστε να καλυφθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Κατά την επίσκεψη των γκρούπ, κατάλληλα επιλεγμένος συνοδός από τους υπεύθυνους των δήμων και των δασαρχείων θα συμβάλλει, όπου χρειάζεται, στην άρτια ολοκλήρωση του προγράμματος κατά τη δράση και την περιήγηση των μαθητών.

 

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η συμμετοχή εξήντα  (60) σχολείων της Στερεάς Ελλάδας, τριάντα πρωτοβάθμιας και τριάντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλαδας.

Η Περιφέρεια επιχορηγεί τη ΔΩΡΕΑΝ  μεταφορά όλων των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των επισκέψεων.

Το πρόγραμμα αρχίζει σήμερα 6 Απριλίου και ολοκληρώνεται στα μέσα Μαΐου.

 

 

«Με τον Περιφερειάρχη, κ. Φάνη Σπανό σχεδιάσαμε τη δράση «εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών της Στερεάς Ελλάδας στην Βόρεια Εύβοια» αγγίζοντας τον ευαίσθητο τομέα του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών μνημείων, με σκοπό να συμβάλλουμε ενεργά στην διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν και να βιώσουν τις ομορφιές και τις αξίες του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και κάποιες συνέπειες  στην αειφόρο ανάπτυξη από τις εκάστοτε περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της δράσης ευελπιστούμε στην καθιέρωση  των εκπαιδευτικών επισκέψεων  των μαθητών της Περιφέρειας και της ευρύτερης περιοχής  σε επιλεγμένα μέρη με φυσικό κάλλος και πολιτιστικά μνημεία των Περιφερειακών ενοτήτων », δήλωσε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Γαλάνης Κωνσταντίνος.