Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

AGRAFA NEWS-Στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης της Κωπαΐδας και νέες εντάξεις έργων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραφείο Περιφερειάρχη

                                                                               Λαμία, 14 Απριλίου 2022

 

8η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η Κωπαΐδα βρέθηκε στο επίκεντρο της 8ης Τακτικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Βοιωτίας.

 

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, στην πόλη της Λιβαδειάς, αλλά και μέσω της υπηρεσίας τηλεδιασκέψεων του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα (epresence), για όσους δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.

 

Κεντρικό ζήτημα αποτέλεσε η ενημέρωση σχετικά με την οικονομική διαχείριση της Κωπαΐδας, αλλά πρωτίστως ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξής της και τα έργα που εκτελεί ή δρομολογεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 

Συνοπτικά, οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Κωπαΐδα κατά τη χρονική  περίοδο 2016 – 2020, έχουν ως εξής:

Ø  Ολοκληρωμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.921.000 €.

Ø  Έργα σε εξέλιξη ύψους 9.734.908 €.

Ø  Έργα σε διαδικασία δημοπράτησης ύψους 12.032.544,5 €.

Στη συνεδρίαση προβλήθηκε εξειδικευμένη ανάλυση και παρουσίαση των παρεμβάσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (δείτε συνημμένα), ενώ κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Δημάρχου Ορχομενού Βούλας Καράλη, του Δημάρχου Λεβαδέων Γιάννη Ταγκαλέγκα, του Δημάρχου Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργου Ντασιώτη και του Δημάρχου Θηβών Γιώργου Αναστασίου.

 

Συμμετείχαν στη συνεδρίαση πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και Αγροτικών Συλλόγων, από τους οποίους τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς Σάββας Κεφαλάς, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Νταντούμης και εκπροσώπων κτηνοτρόφων της Φθιώτιδας.

 

Τοποθετήθηκε επίσης ο Βοιωτός πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Λουκάς Αποστολίδης, ενώ ο Βουλευτής ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας και ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης κατέθεσαν με επιστολές τις απόψεις τους για τη διαχείριση και την ανάπτυξη της Κωπαΐδας.

 

Προ ημερήσιας διάταξης, πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση για τα στοιχεία απολογισμού και ισολογισμού του έτους 2021 και προϋπολογισμού του έτους 2022 του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας.

 

Άπαντες ενημερώθηκαν για τις δαπάνες του ΟΠΑΣΤΕ ανά Περιφερειακή Ενότητα, αλλά και για κάθε μία από τις συνολικά 208 δράσεις που συγχρηματοδοτήθηκαν το 2021, 53 εκ των οποίων αφορούσαν την επέτειο των 200 χρόνων, από την Εθνεγερσία του 1821.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, εγκρίθηκε τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2022 για την ένταξη νέων έργων ή δράσεων, όπως:

§  Ο καθαρισμός κοίτης Βοιωτικού Κηφισού και υδατορεμάτων, προϋπολογισμού 600.000 €.

§  Η προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών κερκίδων στο Γήπεδο Παραλίας Αυλίδας, προϋπολογισμού 32.860 €.

§  Οι δράσεις ανάπτυξης και αναβάθμισης του Αθλητισμού και του Αθλητικού Τουρισμού στην Π.Ε. Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 106.640 €.

§  Η αποπεράτωση διπλού αποχετευτικού αγωγού του Δήμου Καμμένων Βούρλων, προϋπολογισμού 68.000 €.

§  Η δαπάνη μαθηματικών εκδρομών, προϋπολογισμού 40.000 €.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Είχαμε τη δυνατότητα να συνεδριάσουμε στην πόλη της Λιβαδειάς και να παρουσιάσουμε το έργο και το σχεδιασμό μας για την εύφορη γη της Κωπαΐδας, που αποτελεί “πνεύμονα” όλης της χώρας. Με αυτή την αντίληψη την υπηρετούμε και υλοποιούμε μια δέσμη μεγάλων έργων και αναγκαίων παρεμβάσεων, όπως η μεταφορά των Κήπων Αλιάρτου στον Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων.

 

»Αντιλαμβάνονται όλοι ότι δεν υπάρχει μαγική ή οριστική λύση, για να λειτουργεί η Κωπαΐδα στον αυτόματο! Χρειάζεται στιβαρή διαχείριση της καθημερινότητας και στρατηγικός σχεδιασμός για τα μεγάλα αναγκαία έργα. Έτσι, δουλεύουμε και θα αξιοποιήσουμε όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση, για να γίνουμε ακόμη πιο αποδοτικοί, ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

 

»Παράλληλα, εντάξαμε νέα έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022, ενώ ενημερώσαμε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους για κάθε δαπάνη του ΟΠΑΣΤΕ, ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά δράση που συγχρηματοδοτήσαμε. Δράσεις δεν θα είχαν υλοποιηθεί, δίχως την ύπαρξη και τη λειτουργία του ΟΠΑΣΤΕ».

 

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Σανίδας δήλωσε: «Επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, τη Λιβαδειά και να προχωρήσουμε σε μια ιδιαίτερη διαδικασία για το χθες το σήμερα και το αύριο της Κωπαΐδας!

 

»Ευχαριστώ τους Βουλευτές, τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των αγροτών, που μας τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις για την ανάπτυξη της Κωπαΐδας. Εξίσου διεξοδική υπήρξε και η συζήτηση επί του απολογισμού του ΟΠΑΣΤΕ για το 2021 και επί του προϋπολογισμού για το 2022.

 

»Προχωράμε ενωμένοι -παρά τις όποιες αντιθέσεις- δυνατά μπροστά για την επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας».