Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

AGRAFA NEWS-Χιονοστιβάδα επιβαρύνσεων και στους αγρότες ,κτηνοτρόφους από το κόστος ενέργειας, την ακρίβεια και τις φυσικές καταστροφές.

                                                                          

                                                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                                                                                                                                                        Λαμία,20-01-2022Η κα Μπατζελή τονίζει ότι: «όταν η αύξηση του κόστους παραγωγής και στον αγροτικό τομέα εκτινάσσεται, με τα λιπάσματα και τα εφόδια να γίνονται πλέον απαγορευτικά, με την αισχροκέρδεια να κυριαρχεί στην αγορά ,με την  έλλειψη πρώτων υλών όπως δημητριακών και ζωοτροφών, με την κτηνοτροφία να βρίσκεται «στην ώρα μηδέν», η κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο υποκρύπτονται και μένουν αποσβολωμένοι  περιμένοντας τη λύση σε βάθος χρόνου  με το «τουμπάρισμα» των τιμών ενέργειας, δεν μπορούν ούτε να συνεννοηθούν ,να συντονιστούν για να αποζημιώσουν τους πληγέντες πολίτες και δη τους αγρότες από τις φυσικές καταστροφές που χτυπήθηκαν τα τελευταία   δυο(2) χρόνια ,κυρίως στις  ΠΕ Φθιώτιδας και Ευβοίας.

Ο Νίκος Μπέτσιος τόνισε: « Δεκαπέντε μήνες έχουν παρέλθει από τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία ΙΑΝΟΣ στις περιοχές Λιανοκλαδίου, Δομοκού και Μακρακώμης. Οι πληγέντες αγρότες και επιχειρηματίες ακόμα αναμένουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους και οι αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις. Αν εξαιρέσουμε μια μικρή προκαταβολή που έλαβαν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τίποτα άλλο δεν έχει γίνει. Επειδή θεωρούμε το θέμα αρκετά σοβαρό, μιας και οι ζημιές αφορούν διαβρώσεις και επιχωματώσεις χωραφιών, ξερίζωμα δέντρων, αρδευτικών δικτύων, γεωτρήσεων κ.α. ζητούμε να μας απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα, αφού στην όλη διαδικασία εμπλέκεται και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Επισυνάπτεται το θέμα όπως κατατέθηκε εκ μέρους της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά»

Θέμα: «Αποζημιώσεις από τις καταστροφές του ΙΑΝΟΥ και παγετού την άνοιξη του 2021»

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

·         Στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου του 2020, με την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ, η περιοχή του Λιανοκλαδίου, Μακρακώμης και Δομοκού υπέστη μεγάλες καταστροφές, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Επλήγησαν, αρκετές επιχειρήσεις και πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.  Οι ζημιές στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις αφορούσαν κυρίως, επιχωματώσεις και διαβρώσεις στα χωράφια, στα αρδευτικά δίκτυα, στις γεωτρήσεις καθώς και σε μεγάλο βαθμό στο ξερίζωμα των δέντρων. Παρόλο που κυβερνητικά στελέχη, καθώς και στελέχη της περιφέρειας διαβεβαίωναν για γρήγορη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες, έως σήμερα, παρόλο που έχουν παρέλθει 15 μήνες, ελάχιστα έχουν γίνει.

 

·          Ορισμένοι από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχουν λάβει μια μικρή προκαταβολή, ενώ εκκρεμεί η πλήρης αποζημίωσή τους. Στους ετεροαπασχολούμενους παραγωγούς ουδεμία αποζημίωση έως τώρα έχει δοθεί. Ανακοινώθηκε τελευταία ότι θα λάβουν το ήμισυ  της αποζημίωσης, που δικαιούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Άδικη απόφαση, μιας και αναφερόμαστε σε αποκατάσταση ζημιών από φυσική καταστροφή και όχι ενίσχυση απώλειας εισοδήματος.

 

·         Στις 10-1-2022 ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την αποζημίωση 38 επιχειρήσεων και άνω των 200 αγροτικών εκμεταλλεύσεων, έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Έως τώρα, όπως υποστήριξε, την αποζημίωση έλαβαν 2!!! παραγωγοί, γιατί η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν απέστειλε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Υπουργείο και γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν προσκομίσει ακόμη δικαιολογητικά στην περιφέρεια.

 

·         Την άνοιξη του 2021 το φυτικό κεφάλαιο (ελαιόδεντρα) υπέστη σοβαρές ζημιές από την παγωνιά. Οι αιτήσεις των παραγωγών υποβλήθηκαν προς τον ΕΛΓΑ. Έως σήμερα, καμιά εκτίμηση των ζημιών δεν έγινε κανένα πόρισμα δεν εκδόθηκε και οι παραγωγοί δεν έχουν καμιά ενημέρωση.

Ερωτάται:

 

1.       Για ποιο λόγο, 15 μήνες μετά τις καταστροφές, οι αιτήσεις των πληγέντων δεν διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο για τις αποζημιώσεις Υπουργείο;  

2.       Αν κάποιοι εκ των παραγωγών (πόσοι είναι) δεν έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά στην περιφέρεια, γιατί δεν αποστέλλονται στο Υπουργείο όσων τα έχουν προσκομίσει και στη συνέχεια να αποσταλούν και των υπολοίπων;

3.       Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προς την κυβέρνηση, ώστε και οι ετεροαπασχολούμενοι παραγωγοί να αποζημιωθούν όπως και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφού οι αποζημιώσεις δεν αφορούν απώλεια εισοδήματος, αλλά αποκατάσταση ζημιών;

4.       Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που το φυτικό τους κεφάλαιο, την άνοιξη του 2021, υπέστη ζημιές από παγετό;

Παρακαλούμε οι απαντήσεις να μας δοθούν και εγγράφως

Κατερίνα Μπατζελή, επικεφαλής, Νίκος Μπέτσιος, Κώστας Σωτηρόπουλος, Μάνος Γέμελος, Μπάμπης Φάκος