Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

AGRAFA NEWS-Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε “ανοιχτή γραμμή” με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Γραφείο Περιφερειάρχη


                                                                         Λαμία, 12 Ιουλίου 2021

 


Ø  «Οι υποδομές της Θήβας και των γύρω περιοχών παρουσιάζουν

υψηλή ανθεκτικότητα στον σεισμικό κίνδυνο»

Ø  «Η πιθανότητα να πάμε σε υψηλά μεγέθη σεισμικών δονήσεων

είναι εξαιρετικά μικρή»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός με αφορμή την ήπια, αλλά πυκνή σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Θήβας, και σε συνέχεια της σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να ενημερωθεί ειδικότερα σχετικώς με το φαινόμενο.

Ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός και προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσετε εδώ και τρία 24ωρα στην περιοχή της Θήβας, περιλαμβάνει πάνω από 30 μικρού μεγέθους σεισμούς με κορυφαίο μέγεθος των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

»Προέρχεται από μικρού μεγέθους ρήγματα, τα οποία τέμνουν τους γεωλογικούς σχηματισμούς, ενώ η κατανομή των εστιών παρουσιάζει μία πολύ συγκεκριμένη γεωγραφική διάταξη, χωρίς να διαφαίνεται μεταφορά της δραστηριότητας σε παρακείμενες τεκτονικές δομές. Η πιθανότητα να πάμε σε υψηλά μεγέθη είναι εξαιρετικά μικρή.

»Ο δομημένος ιστός και οι υποδομές της Θήβας και των γύρω περιοχών παρουσιάζουν υψηλή ανθεκτικότητα στον σεισμικό κίνδυνο.  Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη του φαινομένου.

»Επιπρόσθετα, βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό  και τους δημάρχους της περιοχής, οι οποίοι λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με τα γενικά σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

Μετά την ενημέρωση που είχε, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ευχαριστώ τον καθηγητή κ. Λέκκα για την άρτια ενημέρωση. Είμαστε σε επαφή με την Πολιτεία και τους επιστημονικούς φορείς, ώστε να παρακολουθούμε επισταμένα την εξέλιξη του φαινομένου.

»Παράλληλα, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται σε συνεχή και απόλυτη ετοιμότητα κάθε ημέρα του χρόνου, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη σεισμικών φαινομένων. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ψύχραιμοι».