Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

AGRAFA NEWS-Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 5.000.000 € για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Νοσοκομείου Λαμίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Γραφείο Περιφερειάρχη

                                                             


            Λαμία, 13 Ιουλίου 2021

 

 


 

Ανακοινώνεται η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το έργο: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΗΘΥΑ/ΑΠΕ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ».

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014- 2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας: «ΕΦΑΡΜΟΓΗ  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΕΤΠΑ)».

Αντικείμενο του έργου είναι:

·         Η εγκατάσταση συστήματος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και Ψύκτη Απορρόφησης.

·         Σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως η αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με αντίστοιχους τεχνολογίας LED, η αναβάθμιση ψυκτών και λεβήτων, η αναβάθμιση αντλιών / κυκλοφορητών (inverters) κλπ.

·         Η διενέργεια Ενεργειακής Επιθεώρησης στο κτίριο για την έκδοση νέου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 4.960.361,13 €. Θα ακολουθήσει η υπογραφή της τελικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Γ.Ν. Λαμίας, για την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης και εκτέλεσης του έργου.

«Η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Λαμίας είναι ένα έργο απολύτως αναγκαίο και όλοι οι φορείς του τόπου υποστήριξαν την υλοποίησή του. Είναι ένα έργο με φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο θα μειώσει παράλληλα την ενεργειακή κατανάλωση και επομένως τις λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος.

»Η πρωτοβουλία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, την οποία είχαμε τη χαρά να υποστηρίξουμε, έφερε τη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου για την υλοποίηση του έργου. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς, για την άμεση δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

«Ένα κομβικής σημασίας έργο το οποίο έρχεται να συμβάλλει και να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τα επόμενα έτη, δεδομένου ότι οι κτιριακές υποδομές παράγουν το 75% της συνολικής ποσότητας του CO2 .

»Η μείωση του ενεργειακού κόστους θεωρείται μείζονος σημασίας καθώς θα απελευθερώσει πόρους, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει την υγεία των πολιτών.

»Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για την συμβολή τους στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων» δήλωσε ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης.