Κυριακή 23 Μαΐου 2021

AGRAFA NEWS-Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «ΑΡΕΘΟΥΣΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Γραφείο Περιφερειάρχη


                                                                         Λαμία, 23 Μαΐου 2021

 


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός παρέστη σήμερα, Κυριακή 23 Μαΐου 2021, στα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα», τα οποία πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μετά τον Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος.

Το μουσείο στεγάζεται σε βιομηχανικό κτίριο, το οποίο είναι κηρυγμένο μνημείο και ανοίγει τις πύλες του στο κοινό, από την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, μετά την ολοκλήρωση του έργου:  «Οργάνωση Μόνιμης Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας “Αρέθουσα”».

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.250.000€, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας «ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020». Αποτελεί δε, συνέχεια του έργου: «Επισκευή και μετατροπή του κτιρίου “Αρέθουσα” στη Χαλκίδα σε Διαχρονικό Μουσείο», προϋπολογισμού 9.426.920€, το οποίο επίσης είχε χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Το έργο, με το οποίο ολοκληρώθηκε τελικώς ο νέος μουσειακός χώρος της Εύβοιας και κατέστη πλήρως αξιοποιημένος και λειτουργικός, προέβλεπε όλες εκείνες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα».

Η βιομηχανική αρχιτεκτονική του κτιρίου οδήγησε στη διάρθρωση της έκθεσης σε τρία επίπεδα (ισόγειο, ημιώροφο και όροφο), στα οποία παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα από την Εύβοια και τη Σκύρο. Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Μετά την τελετή των εγκαινίων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Ένας πάρα πολύ σημαντικός χώρος εγκαινιάζεται σήμερα, μόλις 10 ημέρες μετά την επαναλειτουργία των μουσείων της χώρας, μετά από μια σιωπή έξι μηνών λόγω της πανδημίας.

»Το κτίριο της Αρέθουσας είναι από μόνο του ένα εξαιρετικό μνημείο της βιομηχανικής αρχαιολογίας, το οποίο αποκαταστάθηκε με υποδειγματικό τρόπο, προκειμένου να φιλοξενήσει το Διαχρονικό Μουσείο της Εύβοιας, στην πόλη της Χαλκίδας.

»Είναι πλέον ένα τοπόσημο για την ίδια την πόλη, καθώς βρίσκεται στην είσοδο της. Είναι μία Κιβωτός πάρα πολλών και σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων από όλη την Εύβοια. Είναι ένας χώρος Ιστορίας, Αρχαιολογίας,  Μνήμης, αλλά και ψυχαγωγίας με την αρχαία σημασία της έννοιας.

»Εμπλουτίζει αφενός μεν την κοινωνική διάσταση της πόλης, καθώς το μουσείο αποτελεί έναν χώρο συνάντησης και έναν χώρο που εντάσσεται στην εκπαιδευτική διαδικασία, ταυτόχρονα όμως εμπλουτίζει και το τουριστικό προϊόν».

O Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε: «Εγκαινιάζοντας τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας “Αρέθουσα” πραγματώνεται ένας στόχος δεκαετιών. Να συγκεντρωθούν τα πιο ξεχωριστά δείγματα της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Εύβοιας και της Σκύρου σε ένα εμβληματικό σημείο, στην είσοδο της πόλης της Χαλκίδας.

»Παράλληλα, τοποθετούμε ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι στο νοητό ψηφιδωτό του Πολιτιστικού χάρτη όλης της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της Πατρίδας μας. 

»Μοιραζόμαστε τη χαρά και προσμένουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, για να ξαναβρεθούμε εδώ με τα παιδιά μας, με φίλους και τους επισκέπτες μας, προκειμένου να γνωρίσουν όλοι την ιστορία του τόπου μας, αλλά και να θαυμάσουν αυτό το νέο στολίδι της Στερεάς Ελλάδας».