Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

AGRAFA NEWS-Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός στην Κωπαΐδα για την έναρξη της αρδευτικής περιόδου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Γραφείο Περιφερειάρχη


                                                                         Λαμία, 19 Μαΐου 2021

 


Στην Κωπαΐδα για την έναρξη της αρδευτικής περιόδου βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κώστα Μπακομήτρο, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για τη Διαχείριση της Πανδημίας Covid – 19 Ανδρέα Τοουλιά, τους Περιφερειακούς Συμβούλους Γιάννη Περγαντά και Σπύρο Νικολάου και υπηρεσιακά στελέχη.

Με αφορμή την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, η Ομάδα Διαχείρισης Covid – 19 της Περιφέρειας, κάλεσε τους αγρότες της Κωπαΐδας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, όσο και τον επαγγελματικό και φιλικό τους περίγυρο με την προσέλευση και συμμετοχή τους στα δωρεάν γρήγορα τεστ αντιγόνου για την ανίχνευση κορωνοϊού. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη θέση «ΑΛΦΑ», στο δρόμο Αλιάρτου – Ακραιφνίου.

Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός επισκέφθηκε το κεντρικό αντλιοστάσιο της Υλίκης και έθεσε σε λειτουργία τις αντλίες για την άρδευση της Κωπαΐδας. Ακολούθησε:

v  Επίβλεψη των έργων αγροτικής οδοποιίας, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί στην περιοχή, όπως έχει ολοκληρωθεί και το οδικό τμήμα από τον Άγιο Δημήτριο έως την Αλίαρτο.

v  Αυτοψία στον Κόμβο Μαυρομματίου, ο οποίος έχει ήδη παραδοθεί σε χρήση.

v  Επίβλεψη των εργασιών καθαρισμού ρεμάτων στο Καναβάρι.

v  Ενημέρωση για τα 17 έργα διαχείρισης της Κωπαΐδας, συνολικού προϋπολογισμού 7.700.000 €, τα οποία ολοκληρώθηκαν και για τα νέα έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί.

 

Μεταξύ άλλων έχουν ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη η δημοπράτηση και  η συμβασιοποίηση των ακόλουθων έργων:

·         «ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΥΛΙΚΗΣ-ΚΑΣΤΡΟΥ», προϋπολογισμού  2.700.000€.

·         «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΛΩΤΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΥΛΙΚΗΣ», προϋπολογισμού 2.450.000€.

·         «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΕΦΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΩΠΑΙΔΑΣ», προϋπολογισμού 530.000€.

·         «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΛΙΑΡΤΟΣ–ΣΤΡΟΒΙΚΙ», προϋπολογισμού 600.000€.

·         «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΟΔΩΝ ΚΩΠΑΪΔΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ», προϋπολογισμού 1.000.000€.

·         «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΕ ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑΤΑ-ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΔΡΕΥΣΗΣ ΚΩΠΑΪΔΑΣ», προϋπολογισμού 500.000€.

 

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Κωπαϊδικό πεδίο, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου συναντηθήκαμε με τους φίλους αγρότες της Κωπαΐδας. Τους ευχαριστήσαμε για τη μαζική συμμετοχή στα rapid tests, που πραγματοποίησε η Ομάδα διαχείρισης της πανδημίας της Περιφέρειάς μας.

»Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους, όπως και με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, για τις ανάγκες αυτής της γης, που είναι ευλογημένη και παραγωγική, αλλά χρειάζεται φυσικά και τη φροντίδα μας τόσο με στρατηγικά έργα, όσο και με καθημερινές παρεμβάσεις.

»Στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας και διαχειριζόμαστε υπεύθυνα το Κωπαϊδικό πεδίο με 17 έργα, προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ, τα οποία ολοκληρώθηκαν και με άλλα 6 έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ, που θα εκτελεστούν την επόμενη περίοδο».

 

 

Ακολούθως, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά δήλωσε: «Στην εύφορη γη της Κωπαΐδας, για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας προτεραιότητα αποτελεί ο αγροτικός τομέας. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κήρυξε επίσημα την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, θέτοντας σε λειτουργία τις ηλεκτραντλίες στο αντλιοστάσιο της Υλίκης για την απρόσκοπτη παροχή νερού στους αγρότες μας.

»Επισκέφθηκε, μικρά και μεγάλα έργα που διευκολύνουν τις μετακινήσεις των παραγωγών μας στο εσωτερικό της Κωπαΐδας και την Αλίαρτο, όπου στη δύσκολη υγειονομική συγκυρία που διανύουμε ειδικό κλιμάκιο της Περιφέρειας παρείχε δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους ανίχνευσης του ιού, σε αγρότες και εργάτες γης. Με έργα λοιπόν ευχόμαστε στους αγρότες μας καλή αρδευτική περίοδο και πλούσια σοδειά».

 

Για τη διενέργεια των ελέγχων, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τη Διαχείριση της Πανδημίας Covid – 19 Ανδρέας Τοουλιάς δήλωσε: «Με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου και επειδή είναι σχετικά υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή, προχωρήσαμε σε ελέγχους αγροτών και εργατών γης. Παράλληλα, τους ενημερώσαμε ξανά για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία θα πρέπει να τηρούν όλοι, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας».