Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

AGRAFA NEWS-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2020 ΠΕΡ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Γραφείο Περιφερειάρχη

                                                                         Λαμία, 14 Απριλίου 2021

 

Απολογισμός Πεπραγμένων Περιφερειακής Αρχής 2020

 

Έργα, δράσεις, πρωτοβουλίες.

Για τον πολίτη, για τον τόπο,

για τα παιδιά μας

Η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας είναι σε εξέλιξη ως αυτή την ώρα με μοναδικό θέμα τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το 2020. Σε αυτήν την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία κλήθηκαν και συμμετέχουν υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, πρόεδροι Επιμελητηρίων, προϊστάμενοι υπηρεσιών της Περιφέρειας και εκπρόσωποι φορέων της Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια του 2020, αλλά και καθ’ όλη την τρέχουσα θητεία από τον Σεπτέμβριο του 2019, ωρίμασαν, προχώρησαν ή και ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα, εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν πολιτικές για τον Πρωτογενή Τομέα, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια, για τον Τουρισμό και την Επιχειρηματικότητα. Έργα και δράσεις με στόχο να υπηρετήσουν τον πολίτη της Στερεάς Ελλάδας και να δημιουργήσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, επικεντρώθηκε στους βασικούς στόχους που κατακτήθηκαν, στα κομβικά έργα και τις καταλυτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δυσκολίες και σε προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν. Συνοπτικά τόνισε τα εξής:

Εξασφαλίσαμε το μέλλον, δίνοντας τέλος σε μια αδικία δεκαετιών. Καταφέραμε σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο

Ø  συμμετοχής της Στερεάς Ελλάδας στο ΕΣΠΑ της προσεχούς προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, με το τελικό ποσό να είναι υπερδιπλάσιο του σημερινού, ανερχόμενο στα 403 εκατ. ευρώ.

Ø  Παραδώσαμε κομβικά έργα πνοής για την Υγεία,  όπως το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και η επέκταση - αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Παράλληλα ενισχύσαμε τις δομές Υγείας, με ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση ιατρικού εξοπλισμού στα 8 Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας. Με περισσότερα από 3 εκατ. Ευρώ αναβαθμίζουμε τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία της Στερεάς Ελλάδας. Χρηματοδοτήσαμε την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών για τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας.

Ø  Χρηματοδοτήσαμε και δρομολογήσαμε την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου στις έξι πιο μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, με τα πρώτα σημαντικά έργα να βρίσκονται ήδη σε φάση δημοπράτησης.

Ø  Επιταχύναμε την υλοποίηση της κορυφαίας ίσως δράσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της ΟΧΕ Ασωπού, με το Βιομηχανικό πάρκο Οινοφύτων. Ένα φιλόδοξο έργο που στοχεύει στην απορρύπανση του Ασωπού και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ø  Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία με κορωνίδα μιας μεγάλης σειράς πρωτοβουλιών, την πρώτη και ίσως μοναδική στη χώρα περιφερειακή κινητή μονάδα δειγματοληψιών, η οποία σε συναλληλία με τον ΕΟΔΥ, πραγματοποιεί πολλές χιλιάδες ελέγχους Covid – 19.

Βάλαμε πλάτη στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους με το «Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας», με τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και το ΠΑΑ. Και ιδιαίτερα με τη διάθεση ποσού 25 εκατ. ευρώ για την παροχή

Ø  πλην ιδιαιτέρως σημαντικά- ζητήματα, όπως το masterplan του λιμένα Χαλκίδας.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ευχαρίστησε το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου και των θεσμικών φορέων της Στερεάς Ελλάδας για την αγαστή συνεργασία τους και τόνισε τα εξής:

«Στον απολογισμό μας για το έτος 2020, αποτυπώνεται μια πορεία με νίκες, κατακτήσεις, επιτυχίες, αλλά και με δυσκολίες και προβλήματα, ως αναπόφευκτη συνέπεια της διαρκούς εγρήγορσης, σε μια περίοδο με πρωτοφανείς δοκιμασίες για τον τόπο μας, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πρωτίστως όμως, αποτυπώνεται μια συνεχής, εναργής και σκληρή προσπάθεια για να πραγματωθεί το όραμά μας και να μετεξελιχθεί ο τόπος μας στη Στερεά Ελλάδα που αγαπάμε και μας αξίζει.

»Απευθύνομαι σε κάθε Στερεοελλαδίτισσα και κάθε Στερεοελλαδίτη που ανέθεσε σε εμάς την ευθύνη διακυβέρνησης της Περιφέρειάς μας. Θέλω, και ας μου συγχωρεθεί ο προσωπικός τόνος, να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε καθέναν και καθεμία ξεχωριστά για την εμπιστοσύνη, την υπομονή, αλλά κυρίως για την έμπνευση που μας δίνετε για να πορευτούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υπηρεσία του τόπου μας. Σας διαβεβαιώνω, ότι με την ίδια προσήλωση και αγάπη για τη Στερεά Ελλάδα και τους ανθρώπους της, θα συνεχίσουμε να τους υπηρετούμε άοκνα έως ότου κατακτήσουμε μαζί, όλα αυτά που αξίζει ο τόπος μας, όλα αυτά που οφείλουμε στα παιδιά μας».

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τις εισηγήσεις Αντιπεριφερειαρχών και Εντεταλμένων Συμβούλων, οι οποίοι παρουσιάζουν αναλυτικά τα έργα που έχουν υλοποιηθεί ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά τομέα, τις τοποθετήσεις των επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ακολούθως με τις παρεμβάσεις υπουργών, βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων της Στερεάς Ελλάδας.