Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

AGRAFA NEWS- ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ




Χρυσή  πληρώνει τη "ΜΉΔΕΙΑ" Ο Δήμος μας!

     ---177.932,40 ευρώ με 5 αποφάσεις απευθείας αναθέσεων Δημάρχου  για έκτακτη μίσθωση μηχανημάτων στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου λόγω της κακοκαιρίας "Μήδεια" Την 13 και 14 Φεβρουαρίου 2021.
Συγκεκριμένα:
ΔΕ Αγράφων: 30.876 ευρώ 
ΔΕ Απεραντιων:38.688 ευρώ 
ΔΕ Ασπροποτάμου: 45.532,40 ευρώ 
ΔΕ Βινιανης: 21.948 ευρώ 
ΔΕ Φραγκιστας: 40.888 ευρώ 
Συνολικό ποσό: 177.932,40 ευρώ 
   Κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την 9-3-2021 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία  οι 5 απευθείας αναθέσεις με τα ανωτέρω ποσά και κατανέμονται σε 34 εργολάβους κατά  Δημοτική Ενότητα. 
   ΟΧΙ (ΚΑΤΑ)  της απόφασης ψήφισαν τα δύο μέλη του συνδυασμού μας, Ανανέωση Προοπτική που συμμετέχουν στην επιτροπή αιτιολογώντας την θέση τους ως εξής: 
"Ψηφίζουμε  ΚΑΤΑ διότι δεν μας δόθηκαν αναλυτικά τα ημερομίσθια των μηχανημάτων για την κακοκαιρία 13 και 14 Φεβρουαρίου. Δηλαδή τόπος εργασίας, αριθμός ημερομισθίων του κάθε μηχανήματος,  ημερομηνίες ημερομισθίων. 
Έχουμε καταθέσει ως τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και σχετικό έγγραφο την 8-3-2021 στο Δήμο Αγράφων." 
 ---   Ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα ήθελα να κάνω κάποιες  επισημάνσεις: 
  1. Πρόκειται για υπερβολική δαπάνη  η οποία αφορά μια μικρή χιονόπτωση που επηρέασε ελάχιστα τα χωριά του Δήμου μας (όχι όσο άλλες περιοχές)
   2.  Στους περισσότερους δρόμους έγινε καθαρισμός από τα μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας Ευρυτανίας (υπήρξαν οι σχετικές ανακοινώσεις τότε) και σε κάποιους δρόμους χρησιμοποιήθηκαν και τα Δημοτικά μηχανήματα (όχι ιδιωτικά).
   3.   Τα ιδιωτικά μηχανήματα που μισθωνονται από το Δήμο Αγράφων είχαν ελάχιστη συμμετοχή στον αποχιονισμο κατά κοινή ομολογία.
   4.   Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να δαπανήθηκαν τόσα χρήματα που αντιστοιχούν σε περισσότερα από  500 ημερομίσθια μηχανημάτων, για τόσο μικρές ποσότητες χιονιού και μάλιστα σε λίγα χωριά του Δήμου μας για 1 και 2 ημέρες. 
    5.   Είναι προφανές πως μέσα από αυτή την "έκτακτη μίσθωση" θέλουν να καλύψουν περσινές υποχρεώσεις και αναθέσεις που δεν μπόρεσαν να πληρωθούν με την νόμιμη διαδικασία τότε και έρχονται να τις περάσουν με αυτό τον τρόπο τώρα. 
     6.   Δεν είναι δυνατόν σε μια Δημοτική Ενότητα π.χ (Φραγκιστα)  με μηδενική έως ελάχιστη χιονόπτωση να χρειαζόμαστε  40.888 ευρώ  και 8 ιδιωτικά μηχανήματα για έκτακτη μίσθωση. 
     7.   Με αυτή τη λογική και αν σε κάθε βροχόπτωση και χιονόπτωση ο Δήμος Αγράφων πληρώνει κατ' αυτόν τον τρόπο θα απαιτηθούν  κάποια εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για καθαρισμούς δρόμων. 
     8.   Κατά την προηγούμενη πενταετία τις περισσότερες χρονιές οι καθαρισμοί και αποχιονισμοι των δρόμων με  μισθώσεις ιδιωτικών μηχανημάτων  στοίχισαν 190.000 ευρώ για όλο το έτος και μάλιστα με Δημοπρασία και όχι με έκτακτες αναθέσεις. 
    9.   Θεωρούμε πώς αυτοί είναι και οι λόγοι που δεν μας δόθηκαν αναλυτικά τα έκτακτα  ημερομίσθια των μηχανημάτων και τώρα και παλαιότερα. 
  Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια για το συμφέρον του Δήμου Αγραφων και της ενημέρωσης των Δημοτών του Δήμου μας. 
  
  Ευχαριστώ πολύ!
Μπαμπαλης Θεόδωρος.