Αλέξης Καρδαμπίκης, Δήμαρχος Αγράφων
Στον Δήμο Αγράφων δεν είμαστε αντίθετοι με τα έργα ΑΠΕ, ως μέσον ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης, αν αυτά μπορούν με ασφάλεια να ηλεκτροδοτήσουν το εθνικό δίκτυο χωρίς την χρήση υποστηρικτικών μονάδων υδρογονανθράκων. Ο βασικός λόγος που είμαστε αντίθετοι στην χωροθέτηση εντός των ορίων του Δήμου μας είναι ότι αυτά χωροθετούνται άναρχα, χωρίς έγκυρα επιστημονικά δεδομένα.
Η χωροθέτηση των ΑΠΕ στον δήμο μας προκρίνεται βάσει του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ.Β2464/2008) με το οποίο, ειδικά για τα αιολικά, είχε μπει όλη η Π.Ε. Ευρυτανίας στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) με μόνο κριτήριο ότι έχει αποψιλωθεί πληθυσμιακά, η οποία αποψίλωση φυσικά οφείλεται σε προηγούμενες πολιτικές που δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Το μεταγενέστερο του Ειδ.Χωρ. για τις ΑΠΕ, Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ ΑΑΠ 299/14-12-2018) πρότεινε να γίνει όλη η Ευρυτανία «Περιφερειακό Πάρκο».Στις προβλεπόμενες σε αυτό περιφερειακές ζώνες, που ορίζονται ως περιοχές οικοανάπτυξης, ενισχύεται με κίνητρα η άσκηση ήπιων και περιβαλλοντικά φιλικών ασχολιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η αναψυχή, ο τουρισμός φύσης, η ολοκληρωμένη ή βιολογική γεωργία, η βιολογική καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών, η περιβαλλοντική και πολιτιστική εκπαίδευση και η μεταποίηση τοπικών προϊόντων.Επίσης προέβλεπε την κατάργηση της Ευρυτανίας από Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ). Και φυσικά δεν πρόβλεπε να γίνουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ σε όλες τις βουνοκορφές, σε όλα τα ποτάμια και σε όλα το βοσκοτόπια.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Δήμου μας για την ήπια ανάπτυξη μέσω του οικοτουρισμού και του εναλλακτικού τουρισμού είναι ότι το μεγαλύτερο τμήμα του είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ή Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), για τα οποία όμως δεν έχουν εκπονηθεί από την πολιτεία Σχέδια Διαχείρισης, όπως όφειλε εδώ και δεκαετίας από την θέσπισή τους ως προστατευόμενες περιοχές, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την οποία η χώρα μας είναι υπόλογη. Μάλιστα μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν να εκπονούνται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές αυτές χωρίς ακόμα να έχουν ολοκληρωθεί.
Το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ που θα αντικαταστήσει αυτό του 2008 και που οφείλει να λάβει υπόψη τα Περιφερειακά Χωροταξικά αλλά και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες των προστατευόμενων περιοχών θα χρειασθεί περισσότερο από δύο χρόνια από σήμερα για να εφαρμοσθεί.
Το τελευταίο διάστημα δε, υπάρχει σωρεία μελετών για ΑΠΕ τις οποίες δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε. Και όλες αυτές τις μελέτες πρέπει να τις ελέγξουν και να γνωμοδοτήσουν επ΄ αυτών δημόσιες υπηρεσίες εντός 30 ημερών, όπως τα δασαρχεία και οι πολεοδομίες κ.α. που είναι αποδεκατισμένες από προσωπικό. Ειδικά δε ο Δήμος μας δεν έχει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για τον έλεγχο των μελετών αυτών και καταφεύγει σε εξωτερικούς συμβούλους και στην προσωπική γνώση και γνώμη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για τους ανωτέρω λόγους ζητούμε να ανασταλεί η αδειοδοτική διαδικασία όλων των έργων ΑΠΕ τουλάχιστον μέχρι την έγκριση του νέου ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ που πιστεύουμε ότι θα λάβει υπόψη όλα τα νέα δεδομένα, ειδάλλως να θεωρείται δεδομένη η αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου μας σε κάθε σχεδιαζόμενο έργο.
Εν κατακλείδι το τίμημα της καθαρής ενέργειας των ΑΠΕ το έχει είδη πληρώσει ο Δήμος μας εδώ και χρόνια με την κατασκευή της τεχνικής λίμνης Κρεμαστών, παράγοντας πολλαπλάσια ενέργεια από ότι καταναλώνει και που δέσμευσε όλες τις πεδινές και αρδευόμενες εκτάσεις του, εξορίζοντας το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας των Αγράφων και χωρίς μάλιστα αντισταθμιστικά οφέλη.Αυτό που απέμεινε το ορεινό, δυσπρόσιτο και κατακερματισμένο τμήμα του, πρέπει με κάθε τρόπο να το διαφυλάξουμε και να το αναπτύξουμε ήπια με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία του και προς αυτή την κατεύθυνση ζητούμε την συμβολή όλων.https://www.zougla.gr