Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

AGRAFA NEWS -“Τρίτσης”: Το 1,5 δισεκατομμύριο έγινε 500 εκατομ. και με πολύμηνη καθυστέρηση.


19/3/2021

Ήταν Ιούνιος του 2020 όταν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε το Πρόγραμμα “Τρίτσης” (δηλαδή τη μετονομασία του “Φιλόδημος Ι”). Υποσχόταν τότε «2,5 δισ.», που θα δημιουργήσουν «40.000 νέες θέσεις απασχόλησης». Δεσμευόταν ότι «οι πόροι του προγράμματος είναι πλήρως εξασφαλισμένοι. Θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων -με την κάλυψη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων- και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα συνδράμει με 1,5 δισ. ευρώ.».

Η Αυτοδιοίκηση πέρασε ένα χρόνο ακούγοντας  τον τέως Υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, να διαφημίζει, διαρκώς και επαναλαμβανόμενα παντού, το Πρόγραμμα των 2,5 δισ. Σε επίσημο Δελτίο Τύπου  έγραφε τον Ιούνιο του 2020:  « το μεγάλο πρόγραμμα έργων και δράσεων στους δήμους και στις Περιφέρειας όλης της χώρας “Αντώνης Τρίτσης”, ύψους 2,5 δισ. €, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών   επισημαίνοντας ότι τα χρήματα αυτά θα πέσουν τώρα στην αγορά και όχι μετά από ένα χρόνο”».

Φθάσαμε Μάρτιο 2021, το Πρόγραμμα βαλτωμένο, αποκαλύφθηκε επισήμως  ότι σύμβαση με την ΕΤΕπ δεν είχε υπογραφεί και η υπομονή των Δήμων είχε πια εξαντληθεί  .

 

Ώσπου χθες 18 Μαρτίου, με πομπώδη τρόπο η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης με την ΕΤΕπ.

Από τη διθυραμβική Ανακοίνωση, με απόλυτη σαφήνεια προκύπτει ότι υπέγραψαν μόνο για 500 εκατομμύρια («Υπεγράφη, σήμερα, σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση η Συμφωνία Χρηματοδότησης, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων») 

Οι «πλήρως εξασφαλισμένοι πόροι» των «1,5 δισ. ευρώ» από την ΕΤΕπ, που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης τον Ιούνιο του 2020, προσγειώθηκαν στα 500 εκατ. τον Μάρτιο του 2021.

Στην Ανακοίνωση η Κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη να παραπέμπει στο αόριστο μέλλον για τα υπόλοιπα, χωρίς κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Ανάλογα με την απορρόφηση αυτών, λέει, θα κριθούν και τα υπόλοιπα («είναι στο χέρι μας να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα και η γρήγορη απορροφητικότητα θα φέρει και άλλα χρήματα, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν, επίσης, αξιόλογα αναπτυξιακά έργα»). Tα άλλα δηλαδή, που υποτίθεται πως πέρυσι ήταν εξασφαλισμένα...

 

(Να διευκρινίσουμε ότι ταυτόχρονα υπέγραψαν και άλλη σύμβαση με την ΕΤΕπ, ύψους 375 εκατ., τα οποία όμως δεν αφορούν το “Τρίτσης”, αλλά το Πρόγραμμα “Ηλέκτρα” του Υπ. Περιβάλλοντος.)

Αναλυτικά η Ανακοίνωση βρίσκεται ΕΔΩ 

Τη φωτογραφία ανήρτησε ο Πρωθυπουργός.https://www.airetos.gr