Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

AGRAFA NEWS -Ομιλία κ. Κώστα Κοντογεώργου για τον Κρατικό Προυπολογισμό

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητούμε αυτές τις μέρες τον Κρατικό Προϋπολογισμό το 2021 εν μέσω πανδημίας και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες τόσο για την παγκόσμια κοινότητα, όσο και για την πατρίδα μας, η οποία συν τοις άλλοις εξήλθε πολλαπλώς τραυματισμένη από τη δεκάχρονη οικονομική κρίση και τη ληστρική επιδρομή των κυβερνήσεων της «πρώτη φορά Αριστεράς».

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε δεκαοκτώ μήνες από την εκλογή της αντιμετώπισε αποτελεσματικά την κρίση του μεταναστευτικού, τον έξαλλο δραγουμάνο των ανατολικών μας συνόρων, τουλάχιστον δύο φυσικές καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα και την πανδημία του COVID-19 με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και κατάφερε χωρίς αμφιβολία να μετριάσει στο μικρότερο δυνατό επίπεδο τις συνέπειες της πανδημίας, παρά τις αλλοπρόσαλλες φωνές της Αντιπολίτευσης, η οποία πότε έλεγε ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα προστασίας και πότε ότι είναι λίγα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.

Παρά την ομολογουμένως πρωτόγνωρη συγκυρία, ο Προϋπολογισμός του 2021 είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της Νέας  Δημοκρατίας απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός

τα τελευταία δέκα χρόνια που δεν περιλαμβάνει κανέναν νέο φόρο. Γι’ αυτό επιμένω και λέω ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ο καλύτερος Υπουργός Οικονομικών της τελευταίας δεκαετίας. Αντιθέτως, ενσωματώνει τις μόνιμες μειώσεις των φόρων που θεσπίστηκαν το 2019 και το 2020 και τις μειώσεις φόρων και εισφορών που έγιναν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Είναι προϋπολογισμός αναπτυξιακός και φιλοεπενδυτικός και προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Είναι ρεαλιστικός και προϋπολογισμός συνέχειας και συνέπειας. Είναι μεταρρυθμιστικός και ευέλικτος, ενσωματώνοντας αλλαγές και θεσμικές παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των δομών του κράτους προς όφελος των πολιτών. Περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, τη μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά και ακριτικά νησιά, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών, την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Δίνει κίνητρα για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην «πράσινη» οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση.

Ενσωματώνει τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μειώνει και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενίζει την προκαταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Συνεχίζει το κράτος να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού και τις εργοδοτικές εισφορές εργαζομένων στις εποχικές επιχειρήσεις. Μειώνει κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού

τομέα. Παρέχει έκπτωση στις ρυθμιζόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνονται εμπρόθεσμα. Καταργεί την Εισφορά Αλληλεγγύης για εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και διευρύνει και επεκτείνει την επιστρεπτέα προκαταβολή και το 2021, που είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σ’ αυτό το σημείο θα φέρω ως παράδειγμα ενδεικτικά τις ενισχύσεις και αποζημιώσεις που εισέπραξαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό το 2020 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στον τόπο μου, την Ευρυτανία.

Από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής 1 έως 3 ωφελήθηκαν εξακόσιοι πενήντα επτά φορολογούμενοι και εισέπραξαν 1.984.469 ευρώ. Από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 ωφελήθηκαν εξακόσιοι τριάντα έξι φορολογούμενοι και εισέπραξαν 1.387.041 ευρώ. Από το μέτρο αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους εισπράχθησαν από αναστολές εργασίας 789.067 ευρώ. Από το μέτρο αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις ωφελήθηκαν χίλιες διακόσιες δεκαέξι επιχειρήσεις και εισέπραξαν από τον προϋπολογισμό 820.766 ευρώ.

Αυτά τα μέτρα –και ό,τι ακόμα είναι αναγκαίο- θα εφαρμοστούν και το 2021 για την οριστική αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ο προϋπολογισμός προβλέπει τη συνέχιση της υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, όπως και την εφαρμογή σχεδίων

διάσωσης και ενίσχυσης της βιωσιμότητας των εταιρειών του Δημοσίου –ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΛΑΡΚΟ και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά- προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της ασφάλειας και άμυνας της χώρας.

 

 

 

Προβλέπει την ενεργοποίηση του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» για τη στήριξη των δανειοληπτών που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, την ανάπτυξη της οικονομίας με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων για την ασφάλεια της χώρας, τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με αυξημένες δαπάνες για επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, τη στήριξη της δημόσιας υγείας με πρόσθετες δαπάνες υποδομών, εξοπλισμού και προσλήψεων στο ΕΣΥ, την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας με την πρόσληψη σημαντικού αριθμού μονίμων εκπαιδευτικών, την παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, τη συνεχή χορήγηση βελτιωμένου επιδόματος θέρμανσης και όχι πετρελαίου, την προστασία των χαμηλόμισθων από τις συνέπειες της πανδημίας, την παράταση και επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, τη συνέχιση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, χωρίς αμφιβολία ο υπό συζήτηση Προϋπολογισμός του 2021, παρά τη δύσκολη συγκυρία, που όμοιά της δεν αναφέρεται μετά το 1950, είναι φιλόδοξος και περιέχει την αισιοδοξία που πρέπει να δείξουμε όλοι μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος προς όφελος του λαού μας και της πατρίδας μας.

Έλαχε αγαθή τύχη στη χώρα και τους πολίτες της σε αυτές τις πρωτόγνωρα κρίσιμες στιγμές να είναι Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, η πιο υπεύθυνη πολιτική δύναμη της χώρας και Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κανείς δεν θέλει να φανταστεί την τύχη της πατρίδας μας αν βρισκόταν στην κυβέρνηση το πολιτικό συνονθύλευμα της προηγούμενης περιόδου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και αναλογιζόμενος τη μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας, σας καλώ να υπερψηφίσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ενώνοντας δυνάμεις για την ευημερία όλων των Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν κατέλθω του Βήματος θέλω να θυμίσω στους Υπουργούς και στην Κυβέρνηση ορισμένα ζέοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μου, η ανυπέρβλητου φυσικού κάλλους ορεινή Ευρυτανία.

Στον τομέα της δημόσιας υγείας είναι απόλυτη ανάγκη η συνέχιση της στελέχωσης του Νοσοκομείου Καρπενησίου με γιατρούς παθολόγους και εντατικολόγους, μετά την έγκριση του νέου οργανισμού λειτουργίας του. Είναι μέγιστη ανάγκη η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η θέσπιση κινήτρων για τη στελέχωση περιφερειακών ιατρείων και Κέντρου Υγείας.

Στον τομέα της παιδείας, είναι αναγκαία η πρόσληψη μονίμων εκπαιδευτικών και η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στον τομέα των υποδομών, είναι επιβεβλημένη η άμεση παράδοση του πρώτου τμήματος της Ε65, παράκαμψη Λαμίας, η επίσπευση της ανάθεσης ολοκλήρωση της Μελέτης του διευρωπαϊκού οδικού άξονα Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο και η ένταξη για χρηματοδότηση κατασκευής στο νέο ΕΣΠΑ.

Στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση των αιγοκτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία, η αναδιοργάνωση και ενίσχυση του προγράμματος των νέων αγροτών και του προγράμματος παραγωγής βιολογικών προϊόντων, η ενίσχυση και στελέχωση των δασικών υπηρεσιών του Νομού και η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής δασικών και μελισσοκομικών προϊόντων.

Στον τομέα του τουρισμού, που επλήγη περισσότερο από την πανδημία, είναι αναγκαία η προστασία και ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων

στον χειμερινό τουρισμό από τις συνέπειες της πανδημίας, η διεύρυνση και επέκταση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού με την ένταξη διακοπών χειμερινού τουρισμού, η ενίσχυση επενδυτικών κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό τουριστικών υποδομών.

Στον τομέα της πρόνοιας και της απασχόλησης, είναι άμεση ανάγκη η έγκριση του νέου οργανισμού λειτουργίας του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Καρπενησίου και η άμεση στελέχωσή του για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της περιοχής ευθύνης του, η διεύρυνση και επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, η άμεση επίσπευση της απονομής των αναπηρικών επιδομάτων και η ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.

Τέλος, πριν κατέλθω του Βήματος, θέλω να ευχηθώ καλές γιορτές σε όλους τους συναδέλφους και σε όσους δοκιμάζονται από την πανδημία «γρήγορη ανάρρωση».

Ευχαριστώ.

 

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.