Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

AGRAFA NEWS -Ο Αγιος Φιλούμενος ο νεοιερομαρτυς και το Φρέαρ του Ιακώβ στη Σαμαρεια. Του π. Ευαγγέλου Φεγουλη Πρωτοπρεσβυτερου - Θεολόγου Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Προσκυνηματικων Περιγησεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 Κυριακή 29 Νοεμβρίου – Γιορτάζει ο Άγιος Φιλούμενος ο Νεοιερομάρτυρας
Μεγάλη η χάρις του Αγίου Φιλούμενου που τιμά αύριο 29 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας. Σε όλες σχεδόν τις προσκυνηματικές μου Θεωρίες στην Αγία Γη, ένιωθα ιδιαίτερη την ευλογία όταν φτάναμε στην Σαμάρεια και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Συχέμ, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Γαριζίν.
Εκεί, στον περικαλλή Ναό της Αγίας Φωτεινής, όπου βρίσκεται και το Φρέαρ του Ιακώβ, όπου η γυναίκα Σαμαρείτιδα και μετέπειτα Αγία Φωτεινή, συνάντησε τον Χριστό, αξιώθηκα πολλάκις να προσκυνήσω το χαριτόβρυτο λείψανο του Αγίου Φιλούμενου, να πάρω την ευλογία από το τίμιο αίμα του που ευωδιάζει ευωδία θεϊκή και φυσικά την ευχή του αγωνιστή και μάρτυρα Ηγουμένου, του Γέροντος π. Ιουστίνου, που δίνει τον δικό του αγώνα για την πίστη του Χριστού μας την Αγία, μέσα σε ένα ιδιαίτερα μάλιστα εχθρικό περιβάλλον.
Η χάρις του Αγίου Φιλούμενου ας προστατεύει όλον τον κόσμο, ειδικότερα τούτες τις δύσκολες στιγμές για την ανθρωπότητα.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟ
Από μικρός ο Άγιος Φιλούμενος αγάπησε τον Χριστό. Σε ηλικία δέκα ετών μαζί με τον αδελφό του περίμεναν να αποκοιμηθεί ο μεγαλύτερος τους αδελφός και αυτοί σηκώνονταν και προσεύχονταν κρυφά για ώρες.
Ο Άγιος, κατάγονταν από το χωριό Ορούντα της επαρχίας Μόρφου. Καλή παιδαγωγό και δασκάλα της ευσεβείας είχαν τη γιαγιά τους Λωξάντρα, η οποία τους ζητούσε να της διαβάζουν βίους αγίων. Διαβάζοντας ο Άγιος του Θεού Φιλούμενος, τον βίο του Αγίου Ιωάννου του Καυσοκαλυβίτου, ως άλλος μιμητής εκείνου, έκαυσε τις επιθυμίες του κόσμου τούτου.
Τα δίδυμα τέκνα της Μαγδαληνής και Γεωργίου Ορουντιώτη, Φιλούμενος και Ελπίδιος φλεγόμενα από θείο έρωτα, ξεκίνησαν για την παλαίφατη Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.
Εκεί παρέμειναν για πέντε χρόνια και μετά ανεχώρησαν από τη μαρτυρική γη της Κύπρου στην Αγία Γην των Ιεροσολύμων. Ο πατήρ Ελπίδιος μετά από δώδεκα έτη διακονίας στα Ιεροσόλυμα συνέχισε τον εκκλησιαστικό του βίο σε διάφορα μέρη της Ορθοδοξίας και εκοιμήθη στο Άγιο Όρος.
Ο Φιλούμενος έμεινε στην αγία γη για 46 έτη διακονώντας την εκεί αδελφότητα του Πατριαρχείου, ως φύλακας αγίων τόπων, αλλά εξαιρέτως αγίων τρόπων. Τελευταίος σταθμός της διακονίας του ήταν το Φρέαρ του Ιακώβ, το οποίον έγινε τόπος του μαρτυρίου του. Στις 16 Νοεμβρίου 1979 μ.Χ. (29 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο), φανατικοί σιωνιστές, που διεκδικούσαν το προσκύνημα ως δικό τους, τον κατέκοψαν την ώρα του εσπερινού, Αγιοταφίτες πατέρες παρέλαβαν το τίμιο του λείψανο έπειτα από πέντε ημέρες και το ενταφίασαν στην αγία γη.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, κατά την κηδεία θανούντος μέλους της αγιοταφικής αδελφότητας, ανοίχθηκε ο τάφος του π. Φιλουμένου, για να γίνει ανακομιδή των οστών. Όλοι τότε οι παρευρισκόμενοι αντίκρυσαν ένα εξαίρετο και θαυμαστό θέαμα. Το σώμα του νεκρού Αρχιμανδρίτη ήταν ανέπαφο και ευωδίαζε. Ξανακλείσανε τον τάφο μέχρι τα Χριστούγεννα του 1984 μ.Χ., οπότε κατά την κηδεία του αρχιεπισκόπου Πέλλης Κλαυδίου ανοίχθηκε και πάλι. Το σώμα συνέχισε να είναι αναλλοίωτο και να ευωδιάζει. Το λείψανο τοποθετήθηκε με κάθε ευλάβεια σε γυάλινη λειψανοθήκη στο βόρειο τμήμα του Αγίου Βήματος στον ιερό ναό της Αγίας Σιών, όπου και γίνεται αντικείμενο προσκύνησης από χιλιάδες πιστούς.