Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

AGRAFA NEWS Αναφορά με θέμα την απόδοση δαπάνης εξόδων κηδείας από τον ΕΦΚΑ που κατέθεσε ο Βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος                                                          ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ
                                          Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
       
                                                                     Καρπενήσι 4 Ιουνίου 2020

Προς : Τον Υπουργό Εργασίας
    κ. Ιωάννη Βρούτση


Κοινοποίηση: Γραφείο Πρωθυπουργού
                     Κ. Κυριάκου ΜητσοτάκηΑΝΑΦΟΡΑ

Θέμα: «Απόδοση δαπάνης εξόδων κηδείας από τον ΕΦΚΑ»

Κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε γίνει δέκτες σωρείας παραπόνων πολιτών για τις αυθαίρετες μειώσεις( πετσόκομμα στο 50%), της απόδοσης εξόδων κηδείας των προσφιλών τους προσώπων από τον ΕΦΚΑ, με πρόσχημα το αρ. πρωτ:562541/8-5-2019, του τότε Διοικητή κ.Λάμπρου Σέμπου.


Αυτό καθεαυτό το γεγονός, δεν θα ήταν σημαντικό, εάν ο ΕΦΚΑ, ακολουθούσε την λογική σειρά των πραγμάτων και γνωστοποιούσε στους πολίτες, ιδιαίτερα στους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, τις προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδοση των εξόδων κηδείας, αλλά και εκκαθάριζε τις δαπάνες σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στην προκειμένη περίπτωση, πλήθος πολιτών, ενώ έχουν υποβάλει φάκελο δαπανών και δικαιολογητικών, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, πριν την ημερομηνία της εντολής του Διοικητή, έρχεται ο ΕΦΚΑ και εφαρμόζει την εντολή του Διοικητή με μεταγενέστερη ημερομηνία και μάλιστα ένα και πλέον έτος μετά την υποβολή των φακέλων.

Στην ουσία, αντί να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες για την απαράδεκτη καθυστέρηση, τους πετσοκόβει το 50% των εξόδων, στερώντας πλέον και το δικαίωμα συμπλήρωσης των δικαιολογητικών με τα νέα δεδομένα, φέρνοντας στα όρια την υπομονή κάθε νοήμονα πολίτη,

Με λίγα λόγια, την ανεπάρκεια της πολιτείας, για άλλη μία φορά καλείται να την υποστεί ο πολίτης και μάλιστα με κουτοπόνηρο τρόπο.

Κύριε Υπουργέ,
Με βάση τα προαναφερόμενα, αιτούμαστε, για την άμεση παρέμβαση σας, προκειμένου η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, να αποκαταστήσει την αδικία και να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες, τους οποίους ταλαιπωρεί αφάνταστα με τις καθυστερήσεις και τις αυθαίρετες περικοπές.
Ευελπιστούντες στην άμεση και θετική σας ανταπόκριση.

Ο ΑΝΑΦΕΡΩΝ

Κώστας Κοντογεώργος
Βουλευτής ΕυρυτανίαςΣυνημμένα:1. Το αρ.πρωτ. 562541/8-5-2019
                       Έγγραφο του Διοικητή του ΕΦΚΑ                                                                                                                                                       

        ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ, 08/05/2019 ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ. Πρωτ. 562541 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κωνσταντίνου 5 ΠΡΟΣ: 1)Αποδέκτες Πίνακα Α’ 10431 Αθήνα 2)Ανταποκριτές π. ΟΓΑ Πληροφορίες : Σ. Κούβαρη, Ε. Μηλάτου Τηλέφωνο : 2105274390,386 Fax : 2105243477 e-mail : gd.paroxon@efka.gov.gr ΘΕΜΑ: «Νόμιμα φορολογικά παραστατικά για την απόδοση δαπάνης εξόδων κηδείας». Κατά την απόδοση δαπάνης εξόδων κηδείας έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα προσκόμισης μη νόμιμων φορολογικών παραστατικών όπως μη πρωτότυπα τιμολόγια, ή τιμολόγια στα οποία αναγράφονται πράξεις υπηρεσιών ή αγαθών οι οποίες δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες αποδείξεις, καθώς επίσης, να μην αναγράφεται η νόμιμη παρακράτηση ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Δεδομένου αυτού, ενημερώνουμε ότι παραστατικά (τιμολόγια και αποδείξεις) έχουν ως κάτωθι: 1. Τιμολόγιο του παρέχοντος υπηρεσίες ή αγαθά. 2. Απόδειξη του παρέχοντος υπηρεσίες ή αγαθά. 3. Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες που αναγράφονται στο παραστατικό πρέπει να προκύπτει η παρακράτηση ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις. 4. Σε περίπτωση που στο τιμολόγιο περιλαμβάνονται δαπάνες με εντολή και για λογαριασμό του πελάτη που αφορούν υπηρεσίες ή αγαθά πέραν του φορολογητέου ποσού που αναγράφεται στο τιμολόγιο, απαρέκλητα θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχες αποδείξεις, διαφορετικά δεν θα αποδίδονται οι σχετικές δαπάνες. Παρακαλούνται οι ανταποκριτές του π. ΟΓΑ και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που παραλαμβάνουν αιτήσεις με τα αντίστοιχα παραστατικά από τους δικαιούχους εξόδων κηδείας να τηρούν τα παραπάνω και να ενημερώνουν τους δικαιούχους ότι καμία δαπάνη με εντολή και για λογαριασμό του πελάτη δεν θα αποδίδεται αν δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες αποδείξεις. Ο Διοικητής ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΕΜΠΟΣ ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ