Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

AGRAFA NEWS Απόστολος Τζιτζικώστας*: Το νέο μας Εθνικό Κεφάλαιο.


17/4/2020
*Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας


Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτες δράσεις. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η πρωτοφανής παγκόσμια υγειονομική κρίση δεν μας βρήκε απροετοίμαστους, καθώς προχωρήσαμε άμεσα και έγκαιρα στην λήψη έκτακτων μέτρων πάνω σε δύο βασικούς πυλώνες: ο πρώτος ήταν με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης του ιού που ήταν και εξακολουθεί να είναι το μείζον για όλους μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το πρώτο κρούσμα στην χώρα μας ήταν στην Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και το Υπουργείο Υγείας δράσαμε άμεσα ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση. Και το πετύχαμε κρατώντας την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Ο δεύτερος πυλώνας είχε στόχο την ενίσχυση και την έμπρακτη βοήθεια των συμπολιτών μας για την ανάσχεση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της πρωτοφανούς κρίσης.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά και χωρίς να πλατιάσω σε μερικές, ενδεικτικές μόνο, δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Από την πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε άμεσα και δωρεάν υπηρεσία τηλεϊατρικής, βάζοντας έναν γιατρό σε κάθε σπίτι χωρίς να απαιτείται μετακίνηση που είναι κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες. Την ίδια ώρα δημιουργήσαμε τηλεφωνικό κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Προσφέραμε άμεσα υγιειονομικό υλικό, τα βασικά δηλαδή «όπλα για την μάχη» όπως συνηθίζω να λέω, στους δικούς μας καθημερινούς ήρωες που κρατάνε όρθια την Ελλάδα, δηλαδή στο ιατρικό προσωπικό μας στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και στο Λιμενικό. Η βοήθεια μεταφράζεται σε 2.500.000 γάντια, 200.000 χειρουργικές μάσκες, 50.000 αντισηπτικά και ακόμα  150.000 μάσκες, 3.000 συσκευασίες με γάντια, 3.000 αντισηπτικά, στους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ενισχύοντας το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» δημιουργήσαμε ηλεκτρονικές και ψηφιακές υπηρεσίες για τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών.
Σε δεύτερο επίπεδο, αναπτύξαμε κάθε σύγχρονη δυνατότητα ώστε η παραμονή στο σπίτι να γίνει πιο ευχάριστη και δωρεάν με την δημιουργία ενός online δικύου  για την ψυχαγωγία όλων. Για τις ευπαθείς ομάδες μοιράσαμε κατ’ οίκον γεύματα και είδη προστασίας.
Δεν σταματάτε εδώ, αλλά συνεχίζουμε την θωράκιση σε όλα τα επίπεδα. Εξοπλίζουμε τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας με 24 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για το παρόν και το μέλλον και εφοδιάζουμε το μικροβιολογικό εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με διαγνωστικά τέστ για τον κορωνοϊό.
Η κρίση όμως τόσο στην Κεντρική Μακεδονία όσο και σε ολόκληρη την χώρα έδωσε για μία ακόμη φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση την δυνατότητα να δείξει πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος της, καθώς αποτελεί τον αδιαμεσολάβητο και πρώτο σύνδεσμο μεταξύ πολιτών και Πολιτείας. Οπως ακριβώς επιτελέσαμε τον ρόλο μας και στη  μεγάλη κρίση του 2015 έτσι και τώρα δείξαμε πως είμαστε έτοιμοι με όλες μας τις δυνάμεις και όλους τους διαθέσιμους πόρους να αποτελέσουμε το πρώτο κομβικό ανάχωμα στήριξης των πολιτών, ειδικά των πιο αδυνάτων.
Η υγειονομική κρίση βρήκε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα μόλις χρόνια έτοιμη να ανταποκριθεί στην αποστολή της και είμαι ειλικρινά περήφανος τόσο ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και ως Πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος. Αν κάτι θα μείνει ως παρακαταθήκη από αυτή την κρίση για το μέλλον, είναι πως οι Περιφέρειες βγαίνουν ακόμα πιο δυνατές ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής. Γιατί είναι βέβαιο πως η ζωή μας μετά την κρίση του κορωνοιού απαιτεί νέα νοοτροπία και νέου τύπου άσκηση πολιτικής, με βασικό και πραγματικό γνώμονα την αποκέντρωση και την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας.
Η συγκεκριμένη όμως κρίση μας προσφέρει και ένα ακόμα σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο όλων, δίδαγμα. Την μεγάλη πίστη που πρέπει να έχουμε όλοι στην συλλογική προσπάθεια. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο αν σε αυτόν πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό οι Ελληνες δεν έδειχναν τις μοναδικές αρετές τους. Η πειθαρχία, η πίστη στον κοινό στόχο και η ενότητα αποτελούν το πραγματικό κέρδος από αυτή την περιπέτεια. Είναι η δύναμη των Ελλήνων. Και μαζί το νέο μας «εθνικό κεφάλαιο» που μπορούμε και πρέπει να το κεφαλαιοποιήσουμε.https://www.airetos.gr