Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

AGRAFA NEWS kαινούργιους πόρους για την Ευρυτανία.Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 26ης Νοεμβρίου εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Ευρυτανίας για το 2020


   
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ       
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ   
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ    
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ   
Ταχ. Δ/νση    : Γ. Καραϊσκάκη 1   






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα 11 εκ € το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΕ Ευρυτανίας

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 26ης Νοεμβρίου εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Ευρυτανίας για το 2020. Το Τεχνικό πρόγραμμα αφορά σε έργα συντήρησης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου, καθώς οι χρηματοδοτήσεις είναι εξειδικευμένες προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις με έργα και δράσεις στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας, της αναβάθμισης των Αθλητικών εγκαταστάσεων, της Προστασίας και της επένδυσης στην φοιτητική εστία για την αναβάθμιση των υποδομών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Αναλυτικότερα, αποφασίστηκε η υλοποίηση των κάτωθι έργων - δράσεων:
1.    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ  ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, προϋπολογισμού 1.200.000,00 €. Το έργο αφορά στην ετήσια συντήρηση του οδικού δικτύου για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
2.    ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Δ.Ε. ΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ Δ.Ε ΒΙΝΙΑΝΗΣ, προϋπολογισμού 930.000,00 €.  Το έργο αφορά στην συντήρηση του οδικού δικτύου της Βίνιανης με προτεραιότητα στο οδικό δίκτυο Βίνιανη – Δάφνη – Μαυρομμάτα, αλλά και στην ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Αγράφων.
3.    ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Δ.Ε. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ.Ε ΠΟΤΑΜΙΑΣ προϋπολογισμού 930.000,00 €. Το έργο αφορά στην συντήρηση του οδικού δικτύου στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Καρπενησίου και στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Ποταμιάς με στοχευμένες παρεμβάσεις μιας και οι δύο αυτές περιοχές αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.
4.    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΑΝΩΝ  ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ  ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε.  ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, προϋπολογισμού 1.200.000,00 €. Το έργο αφορά στην συνέχιση του έργου για την κατασκευή συρματοπλεγμάτων στο οδικό δίκτυο του Προυσού, αλλά και στοχευμένες ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλα σημεία του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου.  
5.    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ 2020, προϋπολογισμού 240.000,00 €. Το έργο αφορά σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο με αποκατάσταση βλαβών και κατασκευή τεχνικών για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγράφων.
6.    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2020, προϋπολογισμού 240.000,00 €. Το έργο αφορά σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο με αποκατάσταση βλαβών και κατασκευή τεχνικών για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο στα διοικητικά όρια του Δήμου Καρπενησίου.
7.    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΚΡΑΣΠΕΔΟΡΕΙΘΡΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ  ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, προϋπολογισμού 240.000,00 €.  Το έργο αφορά σε στοχευμένες παρεμβάσεις με κατασκευή τεχνικών και κρασπεδόρειθρων σημειακά σε θέσεις του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου στις οποίες έχουν παρατηρηθεί με σχετική συχνότητα πτώσεις βράχων αλλά και ροή όμβριων υδάτων.
8.    ΣΥΜΑΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, προϋπολογισμού 1.070.052,04 €. Το έργο αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και στηθαίων ασφαλείας καθώς και στην διαγράμμιση του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου. 
9.    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΟΔ ΠΡΟΥΣΟΣ - ΤΟΡΝΟΣ – ΚΑΣΤΑΝΙΑ, προϋπολογισμού 65.000,00 €. Το έργο αφορά σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο Επαρχιακό Δίκτυο για την κατασκευή τεχνικών σημειακά σε θέσεις που έχουν παρατηρηθεί πτώσεις βράχων αλλά και ροή όμβριων υδάτων
10.    ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟ ΡΕΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΕΩΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΕΟΔ ΑΓΑΛΙΑΝΟΥ – ΣΑΡΚΙΝΗΣ, προϋπολογισμού 1.100.000,00 €. Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης του οδικού δικτύου Αγιά – Βλαχέρνα - όρια Νομού και της σύνδεση του Καρπενησίου με την Αιτωλοακαρανία στη θέση Αγαλιανός αλλά και την ολοκλήρωση της σημαντικής τουριστικής διαδρομής Καρπενήσι – Φιδάκια – Αγία Βλαχερνα – Λίμνη Κρεμαστών, επενδύοντας και αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της Ευρυτανίας.
11.    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΟΔ ΒΑΛΑΩΡΑ – ΤΟΠΟΛΙΑΝΑ, προϋπολογισμού 62.000,00 €. Το έργο αφορά σε παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο Επαρχιακό Δίκτυο για την κατασκευή τεχνικών σημειακά σε θέσεις που έχουν παρατηρηθεί προβλήματα αλλά και σημειακή συντήρηση της οδού.
12.    ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ - ΡΟΣΚΑ (Α ΦΑΣΗ), προϋπολογισμού 1.200.000,00 €. Το έργο αφορά στην ασφαλτόστρωση του Οδικού Δικτύου Πρόδομος – Ροσκά, ενός σημαντικού Επαρχιακού Οδικού Δικτύου που συνδέει δυο Δημοτικής Ενότητες, του Προυσού και της Δομνίστας, διανύοντας μια σειρά οικισμών αλλά και που αναδεικνύει μια εκπληκτική τουριστική διαδρομή που έχει ως σημαντικό σταθμό το φαράγγι «Πάντα Βρέχει»
13.    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΟΔ ΠΑΛΑΙΟΚΑΤΟΥΝΑ – ΓΡΑΝΙΤΣΑ, προϋπολογισμού 64.000,00 €. Το έργο αφορά σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο Επαρχιακό Δίκτυο για την κατασκευή τεχνικών σημειακά σε θέσεις που έχουν παρατηρηθεί πτώσεις βράχων αλλά και ροή όμβριων υδάτων
14.    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΧΑΛΙΚΟΣΤΡΩΣΗ  ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, προϋπολογισμού 240.000,00 €. Το έργο αφορά στην συντήρηση του χωμάτινου Επαρχιακού οδικού δικτύου με προτεραιότητα στις περιοχές των Αγράφων, του Προυσού και της Δομνίστας ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των διερχόμενων οχημάτων.
15.    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΟΔ ΓΡΑΝΙΤΣΑ – ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ, προϋπολογισμού 64.000,00 €. Το έργο αφορά σε παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο Επαρχιακό Δίκτυο για την κατασκευή τεχνικών σημειακά σε θέσεις που έχουν παρατηρηθεί προβλήματα αλλά και σημειακή συντήρηση της οδού.
16.    ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΙΚΤΥΩΝ (ΟΚΩ), προϋπολογισμού 150.000,00 €. Το έργο αφορά στην σημειακή μεταφορά δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ), για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας του οδικού δικτύου
17.    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΟΔ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – ΣΤΕΝΩΜΑ, προϋπολογισμού 63.000,00 €. Το έργο αφορά σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο Επαρχιακό Δίκτυο για την κατασκευή τεχνικών σημειακά σε θέσεις που έχουν παρατηρηθεί πτώσεις βράχων αλλά και ροή όμβριων υδάτων.
18.    ΜΙΣΘΩΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΈΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2020 ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, προϋπολογισμού 73.904,00 €.  Το έργο αφορά στην εκ των προτέρων μίσθωση μηχανημάτων έργου τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών για την αντιπυρική περίοδο στα διοικητικά όρια του Δήμου Καρπενησίου για το 2020
19.    ΜΙΣΘΩΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΈΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2020 ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ, προϋπολογισμού 73.904,00 €. Το έργο αφορά στην εκ των προτέρων μίσθωση μηχανημάτων έργου τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών για την αντιπυρική περίοδο στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγράφων για το 2020
20.    ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗΣ 2020, προϋπολογισμού 70.000,00 €. Το έργο αφορά στην προμήθεια χρώματος διαγράμμισης για χρήση με ιδία μέσα για το 2020.
21.    ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΨΥΧΡΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ 2020 προϋπολογισμού, 24.700,00 €. Το έργο αφορά στην προμήθεια ψυχρής ασφάλτου για σημειακή αποκατάσταση βλαβών στο οδόστρωμα με ιδία μέσα.
22.    ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΕΙΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ ΙΣΙΩΜΑΤΑ - ΚΑΣΤΡΙ, προϋπολογισμού, 64.000,00 €. Το έργο αφορά στην διάνοιξη του δρόμου Φιδάκια - Ισιώματα - Καστρί για την δημιουργία μιας σύντομης οδικής σύνδεσης του Καρπενησίου με την Λίμνη των Κρεμαστών με σημείο αναφοράς τον Μέγδοβα ποταμό.
23.    ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, προϋπολογισμού 240.000,00 €. Το έργο αφορά στην βελτίωση των αθλητικών χώρων του Καρπενησίου με προτεριαότητα το κετρικό στάδιο της πόλης.
24.    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΝΙΑΝΩΝ - Ι.Μ. ΣΤΑΝΑΣ προϋπολογισμού 58.000,00 €. Το έργο αφορά στην βελτίωση της πρόσβασης προς την Ι.Μ. Στάνας και την περαιτέρω ανάδειξη του συγκεκριμένου θρησκευτικού μνημείου.
25.    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΧΑΛΙΚΟΣΤΡΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ προϋπολογισμού 100.000,00 €. Το έργο αφορά στην  συντήρηση του χωμάτινου  οδικού δικτύου με προτεραιότητα στις περιοχές των Αγράφων, του Προυσού και της Δομνίστας ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των διερχόμενων οχημάτων για λόγους πολιτικής προστασίας.
26.    ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, προϋπολογισμού 63.302,00 €. Η δαπάνη αφορά την περαιτέρω προμήθεια και εγκατάσταση ασυρμάτων, αλλά και δαπάνες για την υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας του Νομού.
27.    ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ. προϋπολογισμού 100.000,00 €. Το έργο αφορά στην σημειακή παρέμβαση σε σχολικά κτήρια της περιοχής με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω αναβάθμιση των εγκαταστασεών τους.
28.    ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, προϋπολογισμού 100.000,00 €. Η δαπάνη αφορά στην χορήγηση κινήτρων στους επικουρικούς ιατρούς και τους αγροτικούς ιατρούς για κάλυψη δαπανών σίτησης και στέγασης ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής επιλύοντας έτσι το χρόνιο πρόβλημα της μη στελέχωσης  των ιατρείων της περιοχής.
29.    ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΙ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΦΟΙΤΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ, προϋπολογισμού 1.000.000,00 €., Το έργο αφορά στην ριζική ανακαίνιση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της φοιτιτικής εστίας με σκοπό την αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών του κτιρίου ώστε να μπορεί να παρέχει παροχές υψηλού επιπέδου στους φιλοξενούμενους φοιτητές αλλά και στους φιλοξενούμενους επισκέπτες, επιστήμονες – συνεργάτες του Ιδρύματος, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους λειτουργίας

Το νέο αυτό Τεχνικό πρόγραμμα είναι προϊόν της στρατηγικής και του προγραμματισμού που έχουμε ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια που μας επιτρέπει να δημοπρατούμε, να συμβασιοποιούμε και να κατασκευάζουμε έργα εντός των χρονοδιαγραμμάτων με αποτέλεσμα να μπορούμε να διεκδικούμε συνεχώς καινούργιους πόρους.
Η Περιφερειακή Αρχή πιστή στο πρόγραμμά της συνεχίζει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πραγματοποιεί έργα στην περιοχή. Έργα τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα της Ευρυτανίας.



Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο ανέφερε τα εξής «Με σωστό προγραμματισμό και στοχευμένες παρεμβάσεις αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους και  εντάσσουμε, χρηματοδοτούμε και κατασκευάζουμε έργα ώστε να μπορούμε να διεκδικούμε συνεχώς καινούργιους πόρους για την Ευρυτανία. Η καθημερινή δουλειά πιάνει τόπο, και όλο και περισσότερο με τη στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη συνεχή ροή χρηματοδοτήσεων και την ένταξη νέων έργων. Ανταποκρινόμαστε στις εκτεταμένες ανάγκες του εθνικού και επαρχιακού μας οδικού δικτύου, και προχωράμε σε νέες κατασκευές που αίρουν την απομόνωση της περιοχής και απαντούν σε χρόνια προβλήματα προσβασιμότητας σε πολλές περιοχές του Νομού μας. Επιπλέον, μας δίνεται η δυνατότητα να προβαίνουμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις στον τομέα της  Υγείας, της Παιδείας, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας αλλά και των αθλητικών  υποδομών, βελτιώνοντας έτσι την καθημερινότητα των πολιτών».