Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

AGRAFA NEWS 2η Επιτόπια έρευνα στην Πιερία της ερευνητικής ομάδας της Π.Ο.Σ.Σ. Το όμορφο ταξίδι συνεχίζεται.


POSS-Epitopia-ereuna-gia-sarakatsaniki-lialia-2h-ph01Μετά το Κορδελιό Θεσσαλονίκης, για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι Σαρακατσαναίοι του Νομού Πιερίας ζήσαν  μια συγκλονιστική παραδοσιακή αλλά και δημιουργική βραδιά.
Από νωρίς ο χώρος του εντευκτηρίου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων  «Ο Κατσαντώνης» είχε πλημμυρίσει από νιάτα και «νέους» της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι συνεργάστηκαν αρμονικά και δημιουργικά για τον εμπλουτισμό του λεξικού της Σαρακατσάνικης λαλιάς. Οι φοιτητές , οι φοιτήτριες  και οι καθηγητές φιλόλογοι που αποτελούν την ερευνητική ομάδα που συντονίζει και καθοδηγεί ο καθηγητής γλωσσολογίας κ. Κώστας Ντίνας, είχαν ετοιμάσει θεματικά ερωτηματολόγια (π.χ. ποιμενικό λεξιλόγιο, ανθρώπινο σώμα, κονάκια  και σκεύη κ.λπ.) και χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν απαντήσεις από μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες και γυναίκες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και με έκδηλη ευχαρίστηση.
 Το υλικό αυτό ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί και συνεχίζει να εμπλουτίζεται και διαδικτυακά πλέον (βλ. https://bit.ly/33T3nyt ) με τη συμμετοχή όλων των απανταχού Σαρακατσαναίων.
Η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακά Σαρακατσάνικα τραγούδια που τραγούδησαν οι ενθουσιασμένοι από την όλη διαδικασία ηλικιωμένοι Σαρακατσαναίοι.
Τα  μέλη  της ερευνητικής ομάδας επέδειξαν γνήσιο επαγγελματισμό στη συλλογή του υλικού και συνέχισαν με τη μυσταγωγία της παραδοσιακής μουσικής.
POSS-Epitopia-ereuna-gia-sarakatsaniki-lialia-2h-ph06POSS-Epitopia-ereuna-gia-sarakatsaniki-lialia-2h-ph10Άψογη υπήρξε η οργάνωση της βραδιάς και η φιλοξενία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας «Ο Κατσαντώνης».