Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

AGRAFA NEWS ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητεςΣτόχος μας είναι να κυριαρχήσει η ομοιογένεια και όχι οι τοπικές ιδιαιτερότητες, σε επίπεδο χορευτικών τμημάτων των συλλόγων. Είναι γεγονός ότι η αυθεντική παράδοση και οι χοροί μας κινδυνεύουν να αλλοιωθούν σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρατηρούμε σε χορούς μας, όχι μόνο στις επίσημες εκδηλώσεις μας, αλλά ακόμη και στο Αντάμωμα μας, που παρουσιάζονται χορευτικά που δε συμβαδίζουν με τα δικά μας πολιτιστικά δεδομένα .                                                                                    

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων  (Π.Ο.Σ.Σ.)  σε συνεργασία με τον Σύλλογο  Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας ο  « Κατσαντώνης »,  για να υπηρετήσει την πιο βαθιά και εσωτερική παρόρμηση του ανθρώπου να εκφράσει τα συναισθήματα του και να υπηρετήσει τη τέχνη του χορού , διοργανώνει το σεμινάριο διδασκαλίας  παραδοσιακών  Σαρακατσάνικων χορών .
Σκοπός του σεμιναρίου είναι, να δείξουμε στους χοροδιδασκάλους των συλλόγων μας και όχι μόνο ,την αυθεντική και σωστή παρουσίαση των χορών μας. Έτσι η δική μας χορευτική σκηνή και οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν,  θα  έρθουν σε επαφή με τα παραδοσιακά δρώμενα της Σαρακατσάνικης κουλτούρας, ανεβάζοντας, το σωστό αποτέλεσμα της κατάρτισης και της σωστής απόδοσης .
Η αναγκαιότητα  της διδαχής, προέκυψε μετά  τον προβληματισμό που απασχόλησε αρκετές φορές την Π.Ο.Σ.Σ., σχετικά με την ομοιομορφία, που πρέπει να παρουσιάζουν τα χορευτικά μας στις παρουσιάσεις τους. Έπειτα, από προσεκτική και σε βάθος παρατήρηση, έχουμε πλέον τη πεποίθηση ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ότι είναι επιτακτική ανάγκη, τα χορευτικά των Συλλόγων μας να εκτελούν και να αποδίδουν τους Σαρακατσάνικους χορούς όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα υφολογικά μας χαρακτηριστικά .