Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

AGRAFA NEWS 61 νυν και πρώην Δήμαρχοι υπογράφουν την υποψηφιότητα του Λάζαρου Κυρίζογλου για την Προεδρία της ΚΕΔΕ


20/9/2019
Σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου της ΚΕΔΕ. Μάλιστα τη διακύρηξη της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  (Π.Α.ΣΥ.) υπογράφουν 61 νυν και πρώην Δήμαρχοι.
Διαβάστε την πρόσκληση καθώς και τη διακύρηξη της Π.Α.Σ.Υ.
Σας προσκαλούμε την Τρίτη 24.9.19 και ώρα 12.00’ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που βρίσκεται επί της οδού Ακαδημίας αριθμός 65 και Γενναδίου 8, 3ος όροφος, Αθήνα, στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας για την Προεδρία της ΚΕΔΕ του Δημάρχου Αμπελοκήπων–Μενεμένης και Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου και στην συνέντευξη τύπου που θ’ ακολουθήσει.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Π.Α.ΣΥ.)
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


                        Αγαπητοί Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι
Στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023, οι 332 Δήμοι της Χώρας καλούνται να λειτουργήσουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες, διαπλέοντας το αχαρτογράφητο «κλεισθένειο» πέλαγος και έχοντας υποστεί, κατά την προηγηθείσα μνημονιακή δεκαετία, αλλεπάλληλες περικοπές πόρων και σωρεία λειτουργικών περιορισμών και επιβαρύνσεων.
Αποτελεί πανθομολογούμενο γεγονός το ότι, παρά τις πρωτοφανείς περικοπές και επιβαρύνσεις της, αυτή την κρίσιμη δεκαετία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναδείχθηκε ως ο καθοριστικότερος και πλέον αξιόπιστος παράγοντας για την διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης
Στη νέα περίοδο, που αρχίζει τώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να επουλώσει τις «κλεισθένειες» ατέλειες, και να ανακτήσει το έδαφος που έχει χαθεί, λόγω των μνημονίων και του δυσμενούς θεσμικού πλαισίου που έχει επιβληθεί.
Καλείται να θεραπεύσει τις πληγές μιας δεκαετούς οικονομικής αιμορραγίας, στελεχιακής αποψίλωσης αλλά και θεσμικής, εκ μέρους της Κεντρικής Εξουσίας, απαξίωσής της.
Κυρίως όμως καλείται να πρωταγωνιστήσει στην ουσιαστική Διοικητική Μεταρρύθμιση του συνόλου του Διοικητικού Συστήματος της Χώρας σε όλα τα επίπεδα: στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση (Δήμοι), την Δευτεροβάθμια (Περιφέρειες) και στο Κεντρικό Κράτος, το οποίο, δυστυχώς, παραμένει αργό, γραφειοκρατικό και κοστοβόρο.
Σ’ αυτή την προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους και ανόρθωσης των τοπικών κοινωνιών και της ουσιαστικής Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα Συλλογικά Όργανα των Δήμων μας, οι Περιφερειακές Ενώσεις και κυρίως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετέχουμε, συνεισφέροντας την αγάπη και την αφοσίωσή μας στον αυτοδιοικητικό θεσμό, τον σεβασμό και την τιμή σε όλους τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς, τους συμπολίτες μας και τις τοπικές κοινωνίες, την εμπειρία και τις γνώσεις μας από την θητεία μας στις αυτοδιοικητικές επάλξεις.
Συμμετέχουμε, συγκροτώντας μία «Πανελλήνια Αυτοδιοικητική Συνεργασία», για να αγωνιστούμε συντεταγμένα, μέσα από τις γραμμές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, για την βελτίωση και αναβάθμιση της θεσμικής και οικονομικής θέσης των Δήμων της Χώρας.
Προτάσσοντας την ενότητα και τον κοινό βηματισμό του συνόλου του αυτοδιοικητικού χώρου, όλων των δήμων της πατρίδας μας.
Επιζητώντας και προωθώντας τον διάλογο, την συνεννόηση και την συνεργασία, τόσο στο ενδο-αυτοδιοικητικό, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο.
Αρθρώνοντας καθαρό, αδέσμευτο και ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό λόγο.
Διεκδικώντας μαχητικά ό,τι ανήκει και ό,τι αξίζει στην Αυτοδιοίκηση, στους Δήμους και στις τοπικές μας κοινωνίες.
Επιδιώκοντας καλόπιστα την συνεργασία με την Κεντρική Εξουσία, αλλά και μη διστάζοντας να αντιπαρατεθούμε μ’ αυτήν, όταν οι ασκούμενες πολιτικές έρχονται σε αντίθεση με το συμφέρον της Αυτοδιοίκησης και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών. Τα χρόνια περνούν αλλά η αντιμετώπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία, τηρουμένων των αναλογιών, παραμένει ίδια. Γι αυτό και υπάρχει πάντα διαπάλη μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιζητώντας περισσότερες αρμοδιότητες με περισσότερους πόρους. Περισσότερη αποκέντρωση. Πιο απλά, περισσότερη δημοκρατία με περισσότερη αυτοδιοίκηση.
Προβάλλοντας και ενισχύοντας, τόσο το κοινωνικό-προνοιακό, όσο και το αναπτυξιακό-ανορθωτικό «πρόσωπο» της Αυτοδιοίκησης.
Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η πολιτική προστασία, η ασφάλεια των πόλεων και των οικισμών, η αντιστροφή της δημογραφικής κατάρρευσης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενίσχυση των νησιωτικών, των ορεινών, των ακριτικών  και των περιφερειακών δήμων, η διευθέτηση των προσφυγικών ροών.
Μεριμνώντας για την διαρκή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων, των Δημοτικών Νομικών Προσώπων, Επιχειρήσεων, Συνδέσμων και Φορέων της Αυτοδιοίκησης, των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ αλλά και για την καταστατική θέση των αιρετών.
Υπηρετώντας το κορυφαίο όργανο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ, με την ίδια διάθεση προσφοράς, την ίδια συνέπεια, εργατικότητα και αποτελεσματικότητα, με τις οποίες, επί σειρά ετών, υπηρετούμε τους Δήμους και τις Περιφερειακές Ενώσεις μας.
Με απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών της δικαιοσύνης, της νομιμότητας, της διαφάνειας και του ανθρωπισμού.
Εμπνεόμενοι από τις αγωνιστικές παραδόσεις και τις ιστορικές καταβολές του αυτοδιοικητικού θεσμού. Ενός θεσμού που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και επέζησε, παρά την σκλαβιά 400 χρόνων, φθάνοντας στις μέρες, μετά την Επανάσταση του 1821, έχοντας συμπληρώσει το 2021 διακόσια ολόκληρα χρόνια αγωνιστικής πορείας και βίου.
Στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό και έμπρακτη αγάπη, τόσο προς τους απανταχού της Χώρας συμπολίτες μας, όσο και προς τους εκλεκτούς συναδέλφους μας στην Αυτοδιοίκηση, τους οποίους καλούμε να πυκνώσουν τις τάξεις της «Πανελλήνιας Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας» και να μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους κατά την επικείμενη ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της Κεντρικής μας Ένωσης, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Υποστηρίζουμε για την Προεδρία της ΚΕΔΕ την υποψηφιότητα του Λάζαρου Κυρίζογλου καταξιωμένου, έμπειρου, για πέμπτη φορά Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ υπογράφουν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλη την Ελλάδα

 1. Ζέρβας Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
 2. Μελετίου Νικόλαος, Δήμαρχος Ασπροπύργου, Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ
 3. Μουράτογλου Ιωάννης, Δημοτικός Σύμβουλος Έδεσσας, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΚΕΔΕ.
 4. Τζανακούλης Κωνσταντίνος, π. Δήμαρχος Λάρισας, π. επικεφαλής παράταξης ΚΕΔΕ (2011), Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ.
 5. Τζιαχρήστας Δημήτριος, π. Δήμαρχος Δομοκού-Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΕΔΕ.
 6. Δαμουλάκης Γεράσιμος, π. Δήμαρχος Μήλου-Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης ΚΕΔΕ.
 7. Παπαδόπουλος Θόδωρος, Δήμαρχος Θέρμης, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών ΚΕΔΕ.
 8. Καϊτετζίδης Ιγνάτιος, Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη.
 9. Ζωγράφος Αστέριος, Δήμαρχος Πολυγύρου.
 10. Γκυρίνης Παναγιώτης, Δήμαρχος Αλεξάνδρειας.
 11. Ιωαννίδης Ιωάννης, Δήμαρχος Δέλτα.
 12. Γιάννου Δημήτριος, Δήμαρχος Έδεσσας.
 13. Στάμκος Γρηγόριος, Δήμαρχος Πέλλας.
 14. Νότας Δημήτριος, Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά.
 15. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Κατερίνης.
 16. Ταχματζίδης Ιωάννης, Δήμαρχος Λαγκαδά.
 17. Κυριακίδης Δημήτριος, Δήμαρχος Κιλκίς.
 18. Σιωνίδης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Παιονίας.
 19. Λιάμας Διαμαντής, Δήμαρχος Βόλβης.
 20. Τσαμασλής Γεώργιος, Δήμαρχος Θερμαϊκού.
 21. Καρράς Εμμανουήλ, Δήμαρχος Νέας Προποντίδας.
 22. Ντέμπλας Κυπαρίσσης, Δήμαρχος Σιθωνίας.
 23. Δαρδαμανέλης Ιωάννης, Δήμαρχος Καλαμαριάς.
 24. Χαλκιά Αναστασία, Δήμαρχος Κασσάνδρας
 25. Καρανικόλας Νικόλαος, Δήμαρχος Νάουσας
 26. Χρυσάφης Αλέξανδρος, Δήμαρχος Σερρών.
 27. Καστρινός Αλέξιος, π. Δήμαρχος Πηνειού-Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ.
 28. Δεμουρτζίδης Δημήτριος, Δήμαρχος Παύλου Μελά
 29. Μπόζης Παντελής, Δήμαρχος Νέας Ζίχνης.
 30. Δομουχτσίδης Φώτιος, Δήμαρχος Σιντικής
 31. Μανδαλιανός Κλεάνθης, Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου
 32. Τσακίρης Παντελής, Δήμαρχος Ωραιοκάστρου.
 33. Μασλαρινός Αθανάσιος, Δήμαρχος Βισαλτίας.
 34. Κορεντζίδης Ιωάννης, Δήμαρχος Καστοριάς.
 35. Ζευκλής Χρήστος, Δήμαρχος Βοΐου
 36. Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Δήμαρχος Χαλκηδόνας
 37. Γιαννάκης Βασίλειος, Δήμαρχος Φλώρινας.
 38. Μιχαηλίδης Σάββας, Δήμαρχος Νέστου.
 39. Μίχογλου Θωμάς, Δήμαρχος Τοπείρου.
 40. Αθανασιάδης Θεόδωρος, Δήμαρχος Προσοτσάνης.
 41. Μαυρίδης Βασίλειος, Δήμαρχος Ορεστιάδας.
 42. Αναστασιάδης Φίλιππος, Δήμαρχος Παγγαίου.
 43. Ιγνατιάδου Αικατερίνη, Δήμαρχος Σκύδρας.
 44. Μπάσης Χρήστος, Δήμαρχος Αλμωπίας.
 45. Καλογερόπουλος Δημήτριος, Δήμαρχος Αιγιαλείας.
 46. Βαλιάνος Στυλιανός, Δήμαρχος Αριστοτέλη.
 47. Κουτσάκης Γεώργιος, Δήμαρχος Ηράκλειας.
 48. Φράστανλης Στέργιος, Δήμαρχος Αμφίπολης.
 49. Γεράνης Μιχάλης, Πρόεδρος Δ.Σ. Πυλαίας-Χορτιάτη-Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
 50. Αργειτάκος Σταύρος, π. Δήμαρχος Σπάρτης-Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας της ΚΕΔΕ.
 51. Τσούφης Δημήτριος, Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Προποντίδας.
 52. Μπακογλίδης Θεοδόσης, π. Δήμαρχος Καλαμαριάς-Δημοτικός Σύμβουλος.
 53. Κουτσογιάννης Νικόλαος, Π. Δήμαρχος Νάουσας-Δημοτικός Σύμβουλος.
 54. Φωτόπουλος Ευθύμιος, π. Δήμαρχος Δέλτα-Δημοτικός Σύμβουλος.
 55. Γκουντενούδης Χρήστος, π. Δήμαρχος Παιονίας-Δημοτικός Σύμβουλος.
 56. Μούρτζης Δημήτριος, π. Δήμαρχος Αίγινας-Δημοτικός Σύμβουλος.
 57. Τονικίδης Παύλος, Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς.
 58. Μπατσαρά Γεωργία, Δημοτική Σύμβουλος Βέροιας.
 59. Καστερίδης Στάθης, Δημοτικός Σύμβουλος Πέλλας.
 60. Καμαρινός Ιωάννης, Δημοτικός Σύμβουλος Κορδελιού-Ευόσμου.
 61. Κοτσακιαχίδης Κλεάνθης, π. Δήμαρχος Ηράκλειας-Δημοτικός Σύμβουλος-Μέλος Εποπτικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ.

(Ακολουθούν κι άλλες υπογραφές Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων)

ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΔήμαρχοςΑμπελοκήπων-Μενεμένης
Πρόεδρος της Περιφερειακής  Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 • Γεννήθηκε στην Τσάκονη Καστοριάς. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Νεστορίου και το Λύκειο Καστοριάς.
 • Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978).
 • Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στον ελληνικό στρατό επί 29 μήνες (1978-1981).
 • Διετέλεσε μαχόμενος δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
 • Πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Αμπελοκήπων το 1982 σε ηλικία 26 ετών.
 • Υποψήφιος Δήμαρχος Αμπελοκήπων το 1986 (43% α΄ γύρος-47% β΄ γύρος) και το 1990 (46% α΄ γὐρος- 48,5% β’γύρος με τα υψηλότερα ποσοστά.
 • Από το 1991 μέχρι το 1993 Νομάρχης Ευβοίας.Πρώτος πανελλαδικά σε απορρόφηση πιστώσεων και ρυθμούς εκτέλεσης έργων. Το έργο του αναγνωρίσθηκε από όλους τους φορείς του Νομού και από όλους τους πολιτικούς χώρους.
 • Εκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων το 2002 με ποσοστό 58% (β΄ γύρος).
 • Επανεκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων το 2006 με ποσοστό 50,3% (α΄γύρος).
 • Διετέλεσε επί δύο (2) δημοτικές περιόδους (8έτη) μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.).
 • Εκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης το 2010 με ποσοστό 54,39% (α΄ γύρος).
 • Εκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης το 2014 με ποσοστό 53,18% (α΄ γύρος).
 • Εκλέγεται Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) στις 20/10/2014.
 • Εκλέγεται (5η φορά) Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης με ποσοστό 70% (α΄ γύρος) στις 26.5.19.
 • Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Σωτηρία Λαϊνά και έχουν ένα γιοδικηγόρο.http://www.airetos.gr