Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

AGRAFA NEWS Ν/Σ: 17 σελίδες αλλαγών – Από την πλειοψηφία ο Αντιδήμαρχος σε νησιωτικές Κοινότητες


8/8/2019
Σειρά τροποποιήσεων στο πολυνομοσχέδιο “Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα” κατατέθηκαν την Τετάρτη 7/8 με έγγραφο του Π. Θεοδωρικάκου κατά την 1η συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Το έγγραφο έρχεται σε συνέχεια εκείνου που είχε κατατεθεί την προηγούμενη ημέρα με σημαντικές μεταβολές, όπως αναλυτικά παρουσίασε ο AIRETOS  .

Στις 17 σελίδες, περιλαμβάνονται 65 σημεία παρεμβάσεων επί του κειμένου του Ν/Σ.
Από αυτοδιοικητικής οπτικής, θα εστιάσουμε ειδικά στις 5 πρώτες, καθώς αυτές αγγίζουν το Μέρος Α’ που αφορά τους ΟΤΑ.

Ι]  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Το εδάφιο α’ της παρ.1 του αρ.207 του ν.3852/2010 «Νησιωτικές Δημοτικές Κοινότητες», το οποίο είχε τροποποιηθεί από την παρ.2 του αρ.68 του Κλεισθένη, επανέρχεται στο προηγούμενο περιεχόμενό του. Ειδικότερα:
ΠΡΙΝ (Κλεισθένης) :
« Στη Δημοτική Κοινότητα που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού, ο Δήμαρχος ορίζει Αντιδήμαρχο Σύμβουλο, ο οποίος έχει εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια όπου ανήκει η νησιωτική Δημοτική Κοινότητα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην πλησιέστερη εκλογική περιφέρεια. »
ΜΕΤΑ (Πολυνομοσχέδιο) :
« Στη Δημοτική Κοινότητα που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού, ο Δήμαρχος ορίζει Αντιδήμαρχο Σύμβουλο ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ, ο οποίος έχει εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια όπου ανήκει η νησιωτική Δημοτική Κοινότητα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην πλησιέστερη εκλογική περιφέρεια. »

ΙΙ] ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
O Υπουργός τροποποίησε ξανά το άρθρο περί συμπράξεων στους ΟΤΑ, που είχε αλλάξει και προχθές.
Ειδικότερα επέφερε τις εξής 4 μεταβολές:
i)  Στον πέμπτο στίχο της εσωτερικής παρ.7 της παρ.1 του αρ.1 του Ν/Σ, πριν τη φράση «κάθε Παράταξης που συμπράττει», προστίθεται η φράση «των μελών».
ii) Στο πέμπτο εδάφιο της εσωτερικής παρ.7 της παρ.1 του αρ.1, η λέξη «εισέρχεται» αντικαθίσταται από τη λέξη «υπεισέρχεται».
iii) Στον πέμπτο στίχο της εσωτερικής παρ.12 της παρ.2 του αρ.1, πριν τη φράση «κάθε Παράταξης που συμπράττει», προστίθεται η φράση «των μελών».
iv) Στο πέμπτο εδάφιο της παρ.12 της παρ.2 του αρ.1, η λέξη «εισέρχεται» αντικαθίσταται από τη λέξη «υπεισέρχεται».

Προς πληρέστερη κατανόηση, αποτυπώνουμε πως έχουν πλέον διαμορφωθεί τα σχετικά σημεία για τις συμπράξεις στους Δήμους:
« (...) Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της Δημοτικής Αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών κάθε Παράταξης που συμπράττει και κατατίθεται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. (…) Από την κατάθεση του πρακτικού, οι συμπράττουσες παρατάξεις λογίζονται ενιαία παράταξη, η οποία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.  (...) »

Ο AIRETOS εξασφάλισε και παρουσιάζει το έγγραφο με τις 65 τροποποιήσεις, που κατετέθη στη Βουλή, ΕΔΩ  http://www.airetos.gr