Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

AGRAFA NEWS Στην ΚΕΔΕ σήμερα ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εσωτερικών


24/7/2019
Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται να“βγάλει” σημαντικές αυτοδιοικητικές ειδήσεις καθώς - σύμφωνα με τον προγραμματισμό -πρόκειται να παρευρεθούν τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκος, όσο και ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θ. Λιβάνιος.
Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11.00, με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ να δίνει το “παρών”στις 13.00.

Πρόκειται, επιτέλους, για επιστροφή στη θεσμική“κανονικότητα”όσον αφορά τις σχέσεις Υπουργείου Εσωτερικών και ΚΕΔΕ.Υπενθυμίζεται ότι διαχρονικά ο άτυπος κανόνας ήθελε κάθε νέο ΥΠΕΣ να παρίσταται  στο Δ.Σ. του ανώτατου οργάνου της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο κανόνας παραβιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια.Ο τέως Υπουργός, Αλ. Χαρίτσης, δεν τήρησε  την παράδοση κατά τη θητεία του (ενώ αντιθέτως το είχε πράξει όταν ήταν σε κατώτερες θέσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης).Όσο για τον πρώην ΥΠΕΣ, Π. Σκουρλέτη, όχι μόνο δεν προσήλθε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αλλά όλη η Αυτοδιοίκηση θα θυμάται τον τρόπο με τον οποίοαντιμετώπιζε την ΚΕΔΕ, όπως όταν εμπόδισε την είσοδοτων Αιρετών στο Υπουργείο με κατεβασμένα ρολά και την Αστυνομία να τους περιμένει απέξω...

Σήμερα λοιπόν όλα δείχνουν ότι θα παρακολουθήσουμε μια διαδικασία απ’τα παλιά, με τους Υπουργούς να ξεδιπλώνουν το στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση και τους Αιρετούς να θέτουν ερωτήματα για όλα τα κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα.
Το ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει το “καυτό” νομοσχέδιο αλλαγών στον Κλεισθένηγια την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ.  Νομοσχέδιο που, όπως ήδη διαβάσατε αναλυτικά στον AIRETO, θα κατατεθεί τη  Δευτέρα στη Βουλή.
Παρά το γεγονός ότι οι νέες ρυθμίσεις θα πρωταγωνιστήσουν, είναι βέβαιο πως δεν θα λείψουν επιπλέον αναφορέςκαιστο νέο θεσμικό πλαίσιο εκλογής των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ / στη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ / γενικότερα στα δημοσιονομικά τηςΑυτοδιοίκησης (ΚΑΠ που κοντεύουν να εξαϋλωθούν, παρακρατηθέντες πόροι που αγνοούνται, ταμειακά διαθέσιμα,μέλλον Φιλόδημου) / στον εξαγγελθέντα Κώδικα Αυτοδιοίκησης και στην ανακατανομή αρμοδιοτήτων / στον προγραμματισμό προσλήψεων / στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης / στη διαχείριση απορριμμάτων με έμφαση ιδίως στην Αττική, κλπ.

Μείνετε στον AIRETOγια να ενημερωθείτε με ακρίβεια για όλες τις αυτοδιοικητικές ειδήσεις που θα προκύψουν από τη σημερινή συνεδρίαση. http://www.airetos.gr/