Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

AGRAFA NEWS ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ : Ημερίδα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στα Βραγγιανά

Στ΄ Άγραφα ....ένα ταξίδι. 

Οδοιπορώντας στην ενδοχώρα: Τ΄ Άγραφα Ευρυτανίας Κοινή εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Ευρυτανίας και Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Καρδίτσας υπό την αιγίδα του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας. 
 Ο Δήμος Αγράφων σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία Κράτους (Γ.Α.Κ.) Ευρυτανίας και Καρδίτσας και το Σύλλογο Βραγγιανιτών «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ», συνδιοργανώνουν το Σάββατο 27 Ιουλίου, στην Αγία Παρασκευή Γούβα Βραγγιανών εκδήλωση, με θέμα: «Στ΄ Άγραφα ....ένα ταξίδι. 
Οδοιπορώντας στην ενδοχώρα: Τ΄ Άγραφα Ευρυτανίας». 

Οι όμοροι νομοί Ευρυτανίας και Καρδίτσας διοικητικώς διαχειρίζονται κατανεμημένο τον άλλοτε ενιαίο πολιτισμικό χώρο των ιστορικών Αγράφων. Για τούτο τα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Ευρυτανίας και Ν. Καρδίτσας στοχεύουν στη διοργάνωση – με προοπτική τριετίας - θερινών εκδηλώσεων με θέμα Στ΄ Άγραφα ....ένα ταξίδι ενταγμένων στο γενικότερο πλαίσιο αγραφιώτικης αναφοράς . 

Στο οδοιπορικό αυτό που ξανοίγεται στην ιστορία των Αγραφιώτικων βουνών προσκαλούνται συνοδοιπόροι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το ιδιαίτερο αποτύπωμα των Αγράφων στη συλλογική μας συνείδηση. 

Η πρώτη οδοιπορία μας πραγματώθηκε πέρυσι στην Αργιθέα Αγράφων Καρδίτσας με τη συνδρομή του Δήμου Αργιθέας και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής . 

Εφέτος το οδοιπορικό μας θα συνεχιστεί στα Άγραφα της Ευρυτανίας υπό την αιγίδα του Δήμου Αγράφων,με τη συνδρομή του πολιτιστικού συλλόγου Βραγγιανιτών «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ» και την ευγενή σύμπραξη της ενορίας Μεγ. Βραγγιανών, του χορευτικού «Καλλίχορος» και μουσικών της περιοχής. Θα ανταμώσουμε λοιπόν στις 27 Ιουλίου 2019 , στον ιστορικό χώρο Αγίας Παρασκευής- Γούβας Βραγγιανών , εκεί όπου δίδαξε ο όσιος Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός και μαθήτευσαν λαμπροί μαθητές όπως ο Αναστάσιος Γόρδιος. 

Θα συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας στην ιστορία των Αγράφων . Το ταξίδι μας στ΄ Άγραφα θα εισχωρήσει στην ενδοχώρα : Τα Άγραφα Ευρυτανίας. Ομιλητές θα μας παρουσιάσουν τον αγραφιώτικο χώρο και πτυχές της ιστορίας του καθώς επίσης τη δράση προσώπων αλλά και το συλλογικό , κοινό βίωμα των ανθρώπων σε καίριες στιγμές του κοινωνικού βίου τότε όπως ο γάμος ( Ελπινίκη Αγγελίνα, Νίκος Αλεξάκης, Μαρία Παναγιωτοπούλου ,Ηλίας Τεμπέλης, Κώστας Τσιώλης). 
Παραδοσιακοί μουσικοί με το τραγούδι τους θα ζωντανέψουν τους ήχους της αυθεντικής δημοτικής παράδοσης της περιοχής συνοδεύοντας το χορευτικό «Καλλίχορος».