Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

AGRAFA NEWS ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ο ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ



Tο βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Ευαγγελοδήμου
 παρουσιάζεται τη Δευτέρα 18 Μαρτίου,
ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο Κάραβελ

Ποιες γνωστές Καρπενησιώτικες οικογένειες είχαν στα χέρια τους το εμπόριο από τα τέλη του 19ου αιώνα; Ποιοι Καρπενησιώτες διακρίθηκαν ως τραπεζίτες; Πότε πρωτοεμφανίστηκαν στο Καρπενήσι οι Μπομποτσαραίοι ως φουρνάρηδες; Πότε πρωτάνοιξαν κατάστημα οι Ευαγγελοδημαίοι και ο Αδελφοί  Τάκη; Από πού εμφανίστηκαν ως έμποροι οι Κεχριμπαραίοι; Πως έγιναν έμποροι οι Λαππαίοι; Γιατί τους εμπόρους Οικονομήδηδες τους έλεγαν «Παπαδάκια»; Τι κατάστημα είχαν οι Αρμάγος και Κωστοπαναγιώτης και πώς εξελίχθηκαν σε βιομηχάνους ζυμαρικών οι Σακκαλαίοι; Ποιοι αποτελούσαν την τετραμελή επιτροπή του λεγόμενου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος που «απαλλοτρίωσαν» 1,1 δισεκατομμύριο από την Εθνική Τράπεζα τον Ιανουάριο  του 1949; Ποιοι ήταν οι πρώτοι αργυροχρυσοχόοι, ράφτες, υποδηματοποιοί αλλά και βιομήχανοι στο Καρπενήσι; Ποιοι μελετούσαν να δημιουργήσουν σουπερμάρκετ και γιατί ναυάγησε το εγχείρημα;  Ποιοι γνωστοί Καρπενησιώτες δικάστηκαν για παράβαση Αγορανομικής Διάταξης που όριζε τις ημέρες κρεοφαγίας και συνελήφθησαν επ΄αυτοφόρω σε εστιατόριο της πόλης να... τρώνε κρέας;

Όλα αυτά και πολλά άλλα απαντώνται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Ευαγγελοδήμου
«Ο Κερδώος Ερμής σταμάτησε στο Καρπενήσι», που παρουσιάζεται τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, ώρα 19.00 στην αίθουσα Ηοrizon του ξενοδοχείου Κάραβελ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Ζανιάς, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κλεομένης Κουτσούκης, η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Το Βήμα» Ελένη Βουλτσίδου και η αρχιτέκτων μηχανικός Μαρία Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι». Θα ακολουθήσει κέρασμα με τσίπουρο!
Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει εκατοντάδες ονόματα εμπόρων, βιοτεχνών, κτηματιών, αγωγιατών, ραπτών, μαγείρων, τραπεζιτών, γραφέων, δικηγόρων και δικολάβων, γιατρών, φαρμακοποιών και μαιών, καφεψών, τεκτόνων και αγροτών που από τον 19ο αιώνα δραστηριοποιήθηκαν στο Καρπενήσι. Και ακόμη άγνωστες στιγμές, περιπέτειες, καταστροφές και επιτυχίες της Καρπενησιώτικης αγοράς μέσα από επίσημα έγγραφα, απόρρητα ντοκουμέντα και οικογενειακά αρχεία.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Σ.Ι.Ζαχαρόπουλος. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, είτε από το Βιβλιοπωλείο Ζαχαρόπουλου (Σταδίου 5) είτε από το e-shop www.sizacharopoulos.gr είτε παραγγέλλοντάς το σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.