Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

AGRAFA NEWS Νέα παρέμβαση από το Συνήγορο του Πολίτη για τον Κλεισθένη1 – Που εστίασε την κριτική του.Την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση ζητημάτων του αρ.222 του Κλεισθένη1, “προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα κατά την εφαρμογή του Νόμου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δήμων”, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη με χθεσινή δημόσια παρέμβασή του.
Πρόκειται για τη διάταξη του Κλεισθένη1 που αφορά τα δημοτικά τέλη σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (αρ.222 ν.4555/2018).  Διάταξη για την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή είχε υποβάλει επισημάνσεις ήδη πριν από την ψήφισή του, αλλά “δεν ρυθμίστηκαν τελικά”.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι η 2η φορά που η -συνταγματικώς κατοχυρωμένη- Ανεξάρτητη Αρχή παρεμβαίνει για τον Κλεισθένη1, καθώς προηγήθηκε το κείμενο–κόλαφος με τις εκτενείς παρατηρήσεις που διέτρεχαν ολόκληρο σχεδόν το Ν/Σ, όπως σας είχε παρουσιάσει ο AIRETOS http://www.airetos.gr/parembasi-kolafos-apo-tosynigoro-toy-politi-gia-ton-kleistheni1-eggrafo.aspx  .

Η χθεσινή 2η Ανακοίνωση εστιάζει ειδικά στο θέμα των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ζήτημα με το οποίο είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν. 
Ειδικότερα, ο ΣτΠ αναδεικνύει τις εξής επισημάνσεις του:

Ι]  Η απόλυτη σύνδεση της έναρξης της απαλλαγής από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης ΕΓΕΙΡΕΙ  ΝΟΜΙΚΑ  και ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.  Η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να αφορά αποκλειστικώς και μόνον γεγονότα παρόντα ή παρελθόντα, όχι όμως μέλλοντα και δεν είναι δυνατόν να προτιμάται ή να υπερισχύει άλλων μέσων απόδειξης, όπως είναι η καταχώρηση του κενού ακινήτου στη φορολογική δήλωση

ΙΙ]  ΑΣΑΦΕΣ παραμένει το καθεστώς των ακινήτων που ουδέποτε ηλεκτροδοτήθηκαν μετά την ολοκλήρωσή τους και δεν χρησιμοποιήθηκαν.  Θεωρούμε ότι και τα ακίνητα αυτά εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία και πρέπει να απαλλάσσονται για τους ίδιους ακριβώς λόγους, δεδομένου ότι δεν παράγουν απορρίμματα.

ΙΙΙ]  Για τους πολίτες που κατέβαλαν τα τέλη, επιδιώκοντας να φανούν συνεπείς, ΘΑ  ΕΠΡΕΠΕ  ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ  Η  ΛΥΣΗ  του συμψηφισμού του καταβληθέντος ποσού µε μελλοντικές οφειλές.

IV]  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ  για τους πολίτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση για την καταβολή των τελών και έχουν ήδη καταβάλει κάποιο αριθμό δόσεων, δεν έχουν όμως εξοφλήσει το σύνολο του ποσού.  Θα πρέπει με σαφήνεια να διευκρινιστεί, ότι δεν υπέχουν υποχρέωση καταβολής των υπολοίπων δόσεων.  Για δε τα ήδη καταβληθέντα ποσά, σε δόσεις στο πλαίσιο ρύθμισης, θα πρέπει να εξεταστεί ο συμψηφισμός τους με μελλοντικές οφειλές.

Ας κρατήσουμε, κλείνοντας, τον άρτιο τρόπο με τον οποίο ο ΣτΠ  ξεκινά την Ανακοίνωσή του με αναλυτική ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει ο Νόμος που έχει ξεκινήσει να ισχύει, παρουσιάζοντας όλα τα σχετικώς αναγκαία ενημερωτικά δεδομένα.   Η μισή Ανακοίνωση αποτελεί ενημέρωση των πολιτών για το τι ισχύει. 
Κίνηση αυτονόητη, που όμως ΔΕΝ έχει πράξει ακόμη το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Ο.Τ.Α. για καμία διάταξη του Κλεισθένη1, όπως ήδη σας έχει ενημερώσει ο AIRETOS http://www.airetos.gr/kleisthenis1-dyo-ebdomades-se-isxy-me-to-ypoyrgeio-apon-%E2%80%93-poy-entopizontai-problimata.aspx .