Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

AGRAFA NEWS Μαζέψτε τον Μαυρίδη! Stop! Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσάνων διαμαρτύρεται με έντονο τρόπο για άρθρο του Θανάση Μαυρίδη και ζητά από τον … διαχειριστή του liberal.gr να τον… βάλει στην θέση του. Ο τίτλος της επιστολής της Ομοσπονδίας έχει τίτλο: «Οι Έλληνες Σαρακατσαναίοι είναι με τις πιο βαθιές ρίζες Έλληνες».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσάνων διαμαρτύρεται με έντονο τρόπο για άρθρο του Θανάση Μαυρίδη και ζητά από τον … διαχειριστή του liberal.gr να τον… βάλει στην θέση του. Ο τίτλος της επιστολής της Ομοσπονδίας έχει τίτλο: «Οι Έλληνες Σαρακατσαναίοι είναι με τις πιο  

Δημοσιεύουμε ολόκληρη την επιστολή διαμαρτίας της Ομοσπονδίας, που έχει για πρόεδρο τον κ. Γιώργο Μουτσιάνα και στην συνέχεια την απάντηση του αρθρογράφου.
βαθιές ρίζες Έλληνες».
Η διαμαρτυρία
Κύριε διαχειριστή του ιστότοπου Liberal.gr , το οποίο εμείς είχαμε ξεχωρίσει για την εγκυρότητά του, αλλά και τη σοβαρότητά του, κατορθώσατε και …μπράβο σας, να μας κάνετε να πεταχτούμε από τα καθίσματά μας και να χτυπήσει με μιας ταβάνι ο θυμός και η αγανάκτησή μας, με τις ανιστόρητες και, μάλιστα, σε εκείνο το βαθμό απόψεις για τους Έλληνες Σαρακατσαναίους, του συνεργάτη σας, Αθανασίου Μαυρίδη, ώστε να μοιάζουν με αφελείς, γιατί αν είναι και εμπαθείς, θα υποχρεωθούμε να αμφισβητήσουμε την ελληνική ιθαγένειά του!

Το περιεχόμενο του κειμένου του Αθ. Μαυρίδη, που φέρει τον τίτλο: «Θέλεις να γίνεις Έλληνας;» και το οποίο εσείς, κύριε διαχειριστή, το φιλοξενήσατε στον ιστότοπό σας στις 20 Φεβρουαρίου 2018, θέλουμε να πιστεύουμε, σεβόμενος την ελευθερία της έκφρασης, αποδεικνύει και επιδεικνύει, με περισσή αφέλεια, την ημιμάθεια του συντάκτη του και, δεν αποκλείεται, την εμπάθειά του και, πάντως, οπωσδήποτε τη μειονεκτικότητά του. Αμφιβάλλουμε αν σε ολόκληρη την επικράτεια θα βρισκόταν έστω και ένας ακόμη που θα κατέθετε γραπτά τόσο βιαστικές και πρόχειρες απόψεις, παριστάνοντας τον Κήνσορα, χωρίς νωρίτερα να φροντίσει να ενημερωθεί και στοιχειωδώς έστω, για το τμήμα αυτό του Ελληνισμού, για τη συμβολή του στους διάφορους σταθμούς της εθνικής μας πορείας και για την ιστοριογραφία του.
Ο συντάκτης του κειμένου, ο οποίος μας έδωσε αποδείξεις ότι δεν κυριαρχεί επί του εαυτού και δεν μπορεί να διεκδικεί να τον προσφωνούμε «κύριο», οφείλει, συναισθανόμενος την ευθύνη του, καθώς επιχείρησε να πλήξει το κύρος όχι ενός προσώπου, αλλά μιας ολόκληρης κοινότητας με διακεκριμένους τίτλους προσφοράς στο Έθνος των Ελλήνων, να δώσει εξηγήσεις και να αναγνωρίσει το πελώριο ολίσθημά του ή να αποκαλύψει τις ιστορικές ή άλλης κατεύθυνσης πηγές, από τις οποίες άντλησε το υλικό που παρουσίασε ως έγκυρο. Διότι, αν ήταν καλοπροαίρετος, είχε την ευχέρεια και τη δυνατότητα να ανατρέξει σε έγκυρες πηγές στοιχείων και αποδείξεων για την μέχρι και τις ημέρες μας δραστήρια και αποκλειστικά θετική συμβολή των Ελλήνων Σαρακατσαναίων στο εθνικό γίγνεσθαι.

Δυστυχώς, για εκείνον, δεν ακολούθησε τον ασφαλή δρόμο των διασταυρωμένων στοιχείων, αλλά με δικαιολογία την άγνοια ή την επιπολαιότητα, όπως κάνουν αρκετοί νεοέλληνες, εξέπληξε δυσάρεστα, με τις βιαστικές και πρόχειρες απόψεις του, αποδεικνύοντας με περισσή αφέλεια, την ημιμάθειά του και την εμπάθειά του και γενικώς τη μειονεκτικότητά του, έναντι ημών των Ελλήνων Σαρακατσαναίων, υποχρεώνοντάς μας να ισχυριστούμε, ότι η ενέργειά του να αποπειραθεί να μας μειώσει γίνεται επιστρεφόμενο βέλος και πλήττει τον ίδιο. Είναι δυνατόν να αναφέρονται τέτοιες ανακρίβειες , σε μια εποχή που η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες επιθέσεις εθνολογικού και εθνικού περιεχομένου ; Από την πλευρά μας, κρίνουμε όχι απλά σκόπιμο, αλλά και επιβεβλημένο, να παραθέσουμε στο χώρο αυτό και το πλήρες περιεχόμενο του κειμένου, που φέρει την υπογραφή του συντάκτη και συνεργάτη του Liberal.gr, Αθανas;ioy Μαυρίδη και το οποίο έχει ως εξής:

«Θέλεις να γίνεις Έλληνας;»
«Επίσης, υπήρξαν πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που στο πέρασμα του χρόνου θέλησαν και ενσωματώθηκαν στον κύριο κορμό. Για παράδειγμα, στην Θράκη υπήρχαν οι Γκαγκαούζηδες και στην Μακεδονία οι Καραμανλήδες. Γκαγκαούζηδες υπάρχουν σήμερα και στην Μολδαβία, όπου ζουν και σε μια αυτόνομη περιοχή. Τι έχουμε κάνει, αλήθεια, για να τους φέρουμε πιο κοντά μας; Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μία μεγάλη συζήτηση για τους Αρβανίτες, τους Σαρακατσάνους και για άλλες κοινότητες με ιδιαίτερα εθνικά και πολιτιστικά στοιχεία.
Η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση…»
Προκαλεί, η απαράδεκτη και ανιστόρητη αναφορά στους Σαρακατσάνους που τους θεωρεί ενσωματωμένους στον εθνικό κορμό. Ο κ. Μαυρίδης ασφαλώς δεν γνωρίζει Ελληνική ιστορία και δεν γράφει απλά ανακρίβειες, αλλά μοιάζει να δίνει επιχειρήματα, κατασκευασμένα εκ του πονηρού, σε τρίτους επιβουλείς της εθνικής μας υπόστασης. Διότι, οι Σαρακατσάνοι δεν "ενσωματώθηκαν" στον εθνικό κορμό, ήταν πάντα κομμάτι του εθνικού κορμού. Μιλούσαν πάντα, μόνο Ελληνικά και αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε όλους τους εθνικούς αγώνες.

Η άποψη ότι οι Σαρακατσάνοι " απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση " είναι παντελώς λάθος και αποτελεί βρισιά για την καταγωγή μας, με την έννοια που είχε αυτή η λέξη στην αρχαιότητα. Κανείς από τους πολυάριθμους μελετητές της καταγωγής και της Ιιτορίας των Σαρακατσάνων δεν έχει αμφισβητήσει την αρχαιοελληνική καταγωγή τους. Οι Σαρακατσάνοι δεν απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση, ήταν από την αρχαιότητα Έλληνες. Αν θέλει να πληροφορηθεί ο κ. Μαυρίδης ποιοι ήταν οι Σαρακατσάνοι , καλό είναι να μελετήσει τους δεκάδες μελετητές που ασχολήθηκαν με την καταγωγή και την ιστορία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:

- Άρη Πουλιανό, (ανθρωπολόγο) που στην σχετική έρευνά του συμπεραίνει πως οι Σαρακατσάνοι αποτελούν τον αρχαιότερο λαό της Ευρώπης και πως η γλώσσα τους είναι αμιγώς ελληνική.
- Την εθνογράφο-λαογράφο κ. Αγγελική Χατζημιχάλη, η οποία αναφέρει ότι προέρχονται από νομαδικά φύλα της αρχαίας Ελλάδας.
- Τον Στέφανο Γρανίτσα, δημοσιογράφο – συγγραφέα, που χαρακτηρίζει τους Σαρακατσάνους ως τους καταγαλαγότερους Έλληνες.
- Τον ερευνητή Πάτρικ Λη Φερμόρ ο οποίος στο βιβλίο του «Ρούμελη» υποστηρίζει τη δωρική καταγωγή των Σαρακατσάνων.
- Τον Άγγλο ιστορικό και ανθρωπολόγο, Τζον Καμπέλ, που έζησε και μελέτησε τους Σαρακατσάνους και υποστηρίζει , με επιστημονικά τεκμήρια την Ελληνικότητα τους.

Ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε εκτενώς τους Σαρακατσάνους είναι ο Δανός γλωσσολόγος Κάρστεν Χεγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης . Ο κ. Χεγκ υποστηρίζει ότι οι Σαρακατσάνοι είναι αρχαιοελληνικό φύλο. Τέλος, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , και του Τομέα Γενετικής του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Newcastle, οι Σαρακατσάνοι παρουσιάζουν γενετική ομοιότητα με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.

Αν ο κ. Μαυρίδης μελετούσε την καταγωγή των Σαρακατσαναίων οπλαρχηγών : Κατσαντώνη, Δίπλα, Λιακατά, Καραϊσκάκη, Τσιόγκα, Μπακόλα, Καραΐσκου και πολλών άλλων αγωνιστών του 1821, θα κατανοούσε πως οι κατ’ εκείνον «ενσωματωμένοι» υπήρξαν πρωταγωνιστές στους εθνικούς αγώνες. Επίσης να μελετήσει και τα απομνημονεύματα των οπλαρχηγών του Μακεδονικού αγώνα ( Μαζαράκη, Καραβίτη ,Καπετάν Κόρακα και άλλων.) και τις εκθέσεις του Ελληνικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα για να αντιληφθεί την προσφορά των Σαρακατσαναίων και σε αυτόν τον Εθνικό Αγώνα .

Τελειώνοντας, με αφορμή τα όσα γράφτηκαν από τον συνεργάτη του ιστότοπου Liberal.gr, σχετικά με την …ενσωμάτωση των Σαρακατσαναίων στον eθνικό κορμό, έχουμε να δηλώσουμε ότι καλό θα ήταν να κάνει μια έρευνα για την δική μας παρουσία, στις ιστορικές πηγές και τότε θα διαπιστώσει ότι ήμασταν και είμαστε με τις πιο βαθιές ρίζες Έλληνες. Επομένως, η αναφορά του δεν είναι μόνον άστοχη , είναι ανιστόρητη αλλά και υποτιμητική για τους Σαρακατσαναίους , που δικαιούνται και έχουν ι τον πρέποντα σεβασμό, με εξαίρεση τον Αθ. Μαυρίδη, από τους ερευνητές-δημοσιογράφους και από τους πνευματικούς ταγούς του τόπου.
Και η απάντηση
Καλούμε να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Προσπαθώ, λοιπόν, να καταλάβω που ακριβώς ενόχλησε το άρθρο. Κι ύστερα θυμήθηκα ότι την ημέρα που αναρτήθηκε το άρθρο ένας πολιτευτής ενός εξωκοινοβουλευτικού κόμματος της άκρας δεξιάς, λίγες μέρες μετά από μία περιπέτεια που είχε με τις αρχές πρώην στέλεχός του, με απειλούσε ότι θα μου … «έδειχνε». Δεν έχει σημασία αν η επιστολή διαμαρτυρίας του κυρίου προέδρου της Ομοσπονδίας έχει σχέση με αυτή την … απειλή. Δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ευυπόληπτοι κύριοι που εκπροσωπούν τόσες εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας είναι δυνατόν να επηρεάζονται από ακραία πολιτικά στοιχεία. 

Επίσης, μου προκαλεί εντύπωση ο τίτλος της επιστολής: «Οι Έλληνες Σαρακατσαναίοι είναι με τις πιο βαθιές ρίζες Έλληνες». Να υποθέσουμε, κύριοι, ότι υπάρχουν άλλοι Έλληνες με λιγότερο βαθιές ρίζες από τις δικές τους; Πιστεύω ότι ούτε αυτό το εννοούν. Απλά, θέλουν να πουν ότι είναι Έλληνες 100 τοις 100. Επικαλούνται μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας εκλεκτών επιστημόνων. Είναι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων. Χαίρομαι ειλικρινά γι αυτούς. Ψάχνω και πάλι να βρω που τους έχω θίξει.
Για να μην σας κουράζω. Η Ελλάδα ως κρατική οντότητα σταμάτησε να αναπνέει το 146 πΧ με την ήττα από τους Ρωμαίους. Μέχρι την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, μετά από την επανάσταση του 1821 δεν υπήρξε ευκαιρία να ακουστεί η Ελλάδα με την έννοια ενός κράτους που θα αποτελείται μόνο από ‘Έλληνες. Σε όλο αυτό το διάστημα, λοιπόν, οι Σαρακατσαναίοι είχαν την πεποίθηση ότι ήσαν Έλληνες, απόγονοι του Σωκράτη και του Αριστοτέλη. Προφανώς θα διάβαζαν και την αρχαία ελληνική γραμματεία, σε μία περίοδο που αυτή ήταν συνδεδεμένη στο μυαλό των Ορθόδοξων Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τους Εθνικούς και την ειδωλολατρία. Εγώ δεν ήμουν εκεί για να το βεβαιώσω. Ότι συνέβαινε έτσι ή αλλιώς. Προφανώς οι διαμαρτυρόμενοι έχουν μια καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων και δεν έχω λόγο να τους αμφισβητήσω. 

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι υπήρξαν φωτεινοί ηγέτες που με μεγάλο προσωπικό κόστος προσπάθησαν να δημιουργήσουν τα θεμέλια της χώρας στην οποία ζούμε σήμερα. Κι ήσαν και Σαρακατσάνοι και Αρβανίτες και άνθρωποι απ’ όλες τις φυλές. Έτσι ήταν πάντα η Ελλάδα. Πολλές φυλές μαζί, άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά και με διαφορετικά γλωσσικά ιδιώματα. Όποιος το αμφισβητεί μπορεί να δει το θεατρικό έργο της εποχής «Βαβυλωνία» και να λύσει πολλές απορίες του. Αν τώρα η κάθε φυλή από αυτές είχε βαθύτερες ρίζες από τις άλλες, αυτό είναι κάτι που και πάλι δεν μπορώ να σας το απαντήσω. 

Εκείνο που ξέρω είναι ότι κάποιες φορές αυτή η γη κατακτήθηκε από άλλους λαούς. Κι αυτοί οι λαοί έμειναν και ρίζωσαν σε αυτά τα χώματα. Και ως εκ του θαύματος ασπάστηκαν τις αρχές του ελληνισμού. Έγιναν Έλληνες! Δεν χρειάστηκε να τους ζητήσουν τότε τεστ DNA. Ευτυχώς δεν υπήρχε στα χρόνια εκείνα. Ακόμη και στην καρδιά της Ελλάδας, στην Πελοπόννησο, υπάρχουν ακόμη και σήμερα χωριά που έχουν για δεύτερο όνομά τους την παλιά σλάβικη ονομασία τους.

Ναι, οι Σαρακατσάνοι ήσαν μία κλειστή κοινωνία και ως εκ τούτου ίσως κράτησαν περισσότερα στοιχεία του παρελθόντος σε σχέση με άλλους. Αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα του άρθρου. Το θέμα ήταν πώς θα μπορέσουμε και πάλι να δεχτούμε νέους πολίτες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο μιας γερασμένης και αδύναμης χώρας. Κι εδώ ο αρθρογράφος δεν θα ήθελε τους νέους Έλληνες να τους κρίνουμε με βάση το... αίμα τους, αλλά την αγάπη τους στην ελληνική Παιδεία και την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Αυτό ίσως να ενόχλησε ορισμένους που πιστεύουν ότι κρατούν απευθείας από τον Λεωνίδα! Ίσως αυτό να φαντάζονται. Δεν μπορεί κανείς αν τους στερήσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Τι στον διάολο φιλελεύθεροι θα ήμασταν; 

Αλήθεια, υπάρχουν Σαρακατσάνοι στα Σκόπια; Στην Βουλγαρία; Τι συνείδηση έχουν; Προσέξτε! Δεν λέμε ότι δεν κατάγονται από τους αρχαίους Έλληνες. Ούτε και μας πέφτει λόγος γι αυτό. Υπάρχουν σπουδαίοι επιστήμονες για να πάρουν θέση. Αλλά τι συνείδηση έχουν. Πιστεύουν ότι είναι Έλληνες; Αν όχι, τότε το ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει καλά την δουλειά του. Ομοίως και με άλλες ομάδες με ιδιαίτερα στοιχεία που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. 

Η Ελλάδα θα πεθάνει αν συνεχίσει να αγνοεί τους Έλληνες που ζουν μακριά της. Δεν είμαστε μόνο 10 εκατομμύρια, αλλά πολλά παραπάνω. Αν όμως δεν κάνουμε κάτι γι αυτούς, πολύ σύντομα δεν θα έχουν ελληνική συνείδηση. Καλύτερη απόδειξη γι αυτό δεν υπάρχει από τους απογόνους των πρώτων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία. Αρκετοί από αυτούς θυμούνται τις ελληνικές τους ρίζες, αλλά νιώθουν πρώτα απ’ όλα Αμερικανοί ή Αυστραλοί. Δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε γι αυτό. Μπορούμε όμως να ζητήσουμε εξηγήσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις για ποιόν λόγο δεν κατάφεραν να κρατήσουν μία ζεστή και πραγματική σχέση με αυτούς τους ανθρώπους. Ξεκινώντας από το να τους δώσουν το δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές εκλογές. Τι όχι; Δεν τους θεωρούμε Έλληνες με ίδια δικαιώματα με μας; Αυτοί δεν κατάγονται από τους Αρχαίους Έλληνες; 

Σε όλα αυτά με το αίμα δεν μπορώ να συμφωνήσω. Σε αντίθεση, λοιπόν, με κάποιους ακροδεξιούς που επιχειρούν να στήσουν χρόνια τώρα πολιτική καριέρα σε θεωρίες περί ελληνισμού ανάλογες με εκείνες της Χρυσής Αυγής, προσωπικά πιστεύω σε μία χώρα που θα δίνει ευκαιρίες σε ανθρώπους που θα έχουν ένα κοινό όραμα. Δεν θα χρειάζεται να φέρουν πιστοποιητικά πόσο ελληνικό είναι το αίμα τους, αλλά πόσο σέβονται την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της. 
Δεν υπάρχουν – ευτυχώς- Έλληνες στα πρότυπα της καθαρότητας του αίματος που ήθελαν οι Γερμανοί Ναζί. Ακόμη κι αν κάποιος θα ήθελε να ισχύει κάτι τέτοιο, δεν έχει παρά να ελέγξει τις μελέτες που έχουν ήδη γίνει και οι οποίες αποδεικνύουν ότι στον ελληνικό χώρο κατοικούν σήμερα άνθρωποι που προέρχονται από επιμειξίες πολλών λαών. Κι αυτό είναι απολύτως λογικό. Ο ελλαδικός χώρος δέχτηκε πολλούς επιδρομείς, οι οποίοι παρέμειναν στην περιοχή. Αλλά «νικήθηκαν» στην συνέχεια από την ελληνική Παιδεία και ενσωματώθηκαν! Δεν είναι εκπληκτικό ως γεγονός από μόνο του; Δεν έχει να μας διδάξει πολλά για το μέλλον; 

Όσο για την αμφισβήτηση της… ελληνικής μου ιθαγένειας; Προσέξτε παρακαλώ! Έλληνας πολίτης ζητά επί της ουσίας πιστοποιητικά εθνικών φρονημάτων από άλλον Έλληνα πολίτη. Μπορείτε κύριε πρόεδρε της Ομοσπονδίας να το κάνετε. Εγώ δεν θα σας εμποδίσω. Τρέμω όμως στην ιδέα να κυριαρχήσουν σε αυτή την Ελεύθερη χώρα οι απόψεις των φίλων σας που σας πληροφόρησαν λαθεμένα για πολλά πράγματα που με αφορούν προσωπικά. Τρέμω στην ιδέα ότι δηλώνετε δημόσια ότι εσείς μπορείτε να αμφισβητήσετε την ελληνική ιθαγένεια Ελλήνων πολιτών. Προσπαθώ να θυμηθώ ποιοι άλλοι το έκαναν αυτό και πότε. Φαντάζομαι, πάντως, ότι αυτή δεν είναι θέση των Σαρακατσάνων, τους οποίους εκπροσωπείτε και υπογράφετε εξ ονόματός τους. Κι αναρωτιέμαι από πού αντλείτε αυτό το θράσος… https://www.liberal.gr

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr