Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

AGRAFA NEWS Την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρών και την βελτίωση των υποδομών των μονάδων υγείας του Δήμου Αγράφων, ζητά με επιστολή της η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών προς τον υπουργό Υγείας κ. Ε. Ξανθό, Αναπληρωτή υπουργό κ. Π. Πολάκη και Ν. Αντωνίου Διοικητή 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς .


logo_sylogou

                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρών και την βελτίωση των υποδομών  των μονάδων υγείας του Δήμου Αγράφων, ζητά με επιστολή της η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών προς τον υπουργό Υγείας κ. Ε. Ξανθό, Αναπληρωτή υπουργό κ. Π. Πολάκη  και Ν. Αντωνίου Διοικητή 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς .                                                                        
Η επιστολή
Η περιοχή του Δήμου Αγράφων που αναπτύσσεται από τον ποταμό Μέγδοβα, μέχρι τον ποταμό Αχελώο είναι σχεδόν ακάλυπτη υγειονομικά. Πέρσι τέτοια εποχή σε όλη αυτή τη περιοχή δεν υπήρχε κανένας γιατρός, καμία νοσηλεύτρια, κανένα ασθενοφόρο και  κανένας διασώστης του ΕΚΑΒ, όταν και  πέθαναν συμπολίτες μας αβοήθητοι.   Δυστυχώς, εκτός των άλλων  κατέχουμε και το μέγιστο αρνητικό ρεκόρ στη διακομιδή ασθενούς που ξεπερνά τις 6 ώρες.
Οι δυσπρόσιτοι δρόμοι και οι μεγάλες αποστάσεις, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις, κάνουν την ζωή των κατοίκων πολύ δύσκολη και πολλές φορές χάθηκαν  αναίτια ανθρώπινες ζωές ή τέθηκαν σε μεγάλο κίνδυνο.
Σχεδόν στο σύνολό τους τα αγροτικά ιατρεία είναι κενά και η εφημέρευση στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας σε συνδυασμό με τις μεγάλες  ελλείψεις  που έχει, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες όλης της περιοχής.
Τα στατιστικά, αλλά αποδεικτικά στοιχεία που φαίνονται από την συνταγογράφηση των γιατρών και από τις εισροές στις μονάδες υγείας, δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, των ηλικιωμένων και των μαθητών είναι στους πρώην Δήμους Απεραντίων και Ασπροποτάμου. Συνεπώς, το  να χρησιμοποιούνται οι δυο γιατροί της Γρανίτσας και του Ραπτοπούλου για τις εφημερίες ενός κέντρου υγείας που απέχει 2, 5 ωρες από τα χωριά και 45 λεπτά από το Καρπενήσι, στερείται κάθε λογικής. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, δημιουργώντας αλλού ένα μεγαλύτερο.
Για την επιβεβαίωση των όσων αναφέρουμε, προτείνουμε να επισκεφθείτε ο ίδιος την περιοχή και να διαμορφώσετε ιδία άποψη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στα απομακρυσμένα χωριά.
Για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση, προτείνουμε:
- σύμφωνα με τα άρθρα 35 και 36 του Ν. 4368/2016 να προκηρύξετε άμεσα όλες τις θέσεις ιατρών, νοσηλευτών, οδηγών κλπ  για το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας και όλα τα περιφερειακά ιατρεία. Επειδή η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, και για επιτάχυνση της διαδικασίας οι προσλήψεις μπορούν να γίνουν  και μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η ίδια έκτακτη διαδικασία έγινε πολλές φορές για τις υγειονομικές ανάγκες των μεταναστών.
-Μέχρι να προσληφθούν νέοι γιατροί, οι υπάρχοντες γιατροί της Γρανίτσας και του Ραπτοπούλου να απασχολούνται αποκλειστικά και μόνο για  τις ανάγκες των κατοίκων των πρώην Δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου.
-Σε συνεργασία με την Περιφερειακή και Τοπική αυτοδιοίκηση να ανακαινιστούν όλα τα περιφερειακά ιατρεία , να γίνουν δωμάτια φιλοξενίας των ιατρών και να εξασφαλιστούν τα μέσα για τις μετακινήσεις των ιατρών στους χώρους ευθύνης τους. Είναι αδιανόητο  να ζητάμε από ένα γιατρό να πληρώνει από την τσέπη του, την μετάβαση   πχ από το Ραπτόπουλο στη Βελαωρα ή από τη Γρανίτσα στα Κέδρα. Εφόσον γίνουν όλα αυτά , σε συνάρτηση με τα κίνητρα που δόθηκαν από υπουργείο και περιφέρεια, ίσως αυξηθεί και το ενδιαφέρον των ιατρών για κάλυψη των θέσεων.
-Επίσης οι διακομιδές ασθενών που  γίνονται σε Νοσοκομεία μεγάλα και εκτός Ευρυτανίας, καλόν είναι να γίνονται σε συνεννόηση με τους οικείους του ασθενούς. Το 99% των Ευρυτάνων διατηρούν συγγενικές σχέσεις στη Αθήνα και ως εκ τούτου μπορούν καλύτερα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος να σταθούν δίπλα στους δικούς τους ανθρώπους.  Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει με τις διακομιδές πχ στη Λάρισα, όπου οι οικείοι των ασθενών στη πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία, επιβαρύνονται με έξοδα ξενοδοχείου, φαγητού, μετακίνησης  κλπ.
Y.Γ.
Είμαστε στη διάθεσή σας για περεταίρω  συνεργασία και ενημέρωση