Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Στο Αγρίνιο η τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.
kariotis athanasios
Του Καρυώτη Αθανάσιου
Ταμίας Δ.Σ. Π.Ο.Σ.Σ.
Συνεδρίαση του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων  στις 4/9/2016
Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε  συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην πόλη του Αγρινίου, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου κ. Μουτσιάνα Ν. Γεωργίου στα μέλη που απαρτίζουν το συμβούλιο.  Η διάρκεια της συνεδριάσεως, στην οποία παρευρίσκονταν σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο,  ήταν πολύωρη,  λόγω των πολλών θεμάτων και της διεξοδικής συζήτησής τους.
Οι κυριότερες αποφάσεις που ελήφθησαν είναι:
Να διεξαχθεί έκτακτη Καταστατική Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Σ.Σ για την τροποποίηση του καταστατικού. Για τον λόγο αυτό θα γίνει προεργασία και θα τεθούν προτάσεις αλλαγών επί  του καταστατικού, σε συνεργασία με  την επιστημονική επιτροπή της Ομοσπονδίας.
Αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η προεργασία έκδοσης των πρακτικών του 3ου Παγκόσμιου Συνεδρίου, αρχικά σε ηλεκτρονική και αργότερα σε έντυπη μορφή.
Η αξιοποίηση των εισηγητών του 3ου Παγκοσμίου Συνεδρίου, με στόχο τη συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα για την χορήγηση υποτροφιών για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
 Έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο του Δ.Σ. για την ως τώρα πορεία των πεπραγμένων καθώς και του Ανταμώματος. Ακολούθησε ενημέρωση και οικονομικός απολογισμός από τον ταμία τηςΠ.Ο.Σ.Σ. κ. Καρυώτη Αθανάσιο. Επίσης αποφασίστηκε να  γίνει συνάντηση εντός του Φθινοπώρου, του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ με τους τοπικούς φορείς Τρικάλων-Περτουλίου, σχετικά με τα λειτουργικά προβλήματα του Ανταμώματος.
Αποφασίστηκε να συζητηθεί η αίτηση για εγγραφή στην Ομοσπονδία του νεοσύστατου Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αστυνομικών Σωμάτων Ασφαλείας & Ένστολων Ν. Θεσσαλονίκης  «ΤΑ ΜΠΡΑΤΙΜΙΑ», στην Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Σ.Σ τον Μάρτιο του 2017 στο Αγρίνιο.
Ελήφθη  η απόφαση να γίνουν προσεχώς δύο εκδηλώσεις  υπό την αιγίδα της  Ομοσπονδίας:
α) παρουσίαση στην Αθήνα, από τον Πανελλαδικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων Αθηνών, του βιβλίου του κ. Κουτσοκώστα Ιωάννη με τίτλο: «ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» και
β) στο Κορδελιό Νομού Θεσσαλονίκης, από τον τοπικό σύλλογο, να γίνει παρουσίαση του Λευκώματος που επιμελήθηκε η Αδελφότητα Των Εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου σχετικά  με τα γενεαλογικά  δέντρα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου.
Υπήρξε ενημέρωση και απόφαση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες  ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια αξιοποίησης της ιστορικής σπηλιάς του Κατσαντώνη που βρίσκεται στο Σύχνικο Αγράφων, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο και με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ»
Να στηριχθεί η πρόταση  συνεργασίας της κυρίας Καρατάσιου Μαρίας, καθηγήτριας μεταξύ, αφενός της Π.Ο.Σ.Σ. και του συλλόγου Ν. Άρτας και αφετέρου της  δασολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία θα αφορά επιστημονική έρευνα σχετικά με την μετακίνηση των Σαρακατσαναίων των Τζουμέρκων και της Πελοποννήσου από τα Χειμαδιά στα Ξεκαλοκαιριά, (Χλωρίδα-Πανίδα),  και την δημιουργία παραδοσιακών οικισμών των Σαρακατσαναίων στα Τζουμέρκα και στην ορεινή Κορινθία.
Στην Γενική Συνέλευση του Μαρτίου θα τεθεί θέμα για να ψηφισθεί ημέρα αιμοδοσίας σε πανελλαδικό επίπεδο, ως «ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ», για την υποστήριξη της τράπεζας αίματος των Σαρακατσαναίων. Η κατάλληλη προετοιμασία για την εν λόγω διαδικασία θα είναι υπό την εποπτεία του κ. Κουτσουπιά Δημήτριου.
Αποφασίστηκε να γίνουν δύο επιστημονικές επιτροπές υπό την επιμέλεια της κυρίας Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγο – μουσειολόγο,  σχετικά με τον πολιτισμό των Σαρακατσαναίων. Η μία θα αφορά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά π.χ η καταγραφή ηθών-εθίμων και προφορικών μαρτυριών των Σαρακατσαναίων και η άλλη  τον υλικό πολιτισμό π.χ. συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού, τράπεζα αποθέματος αναλογική και ψηφιακή). Οι επιστημονικές αυτές  επιτροπές θα θέσουν συγκεκριμένους στόχους για μια νέα και ουσιαστική πορεία σε συνεργασία με το Δ.Σ. και την επιστημονική επιτροπή της Ομοσπονδίας.
Να δημιουργηθεί από την Ομοσπονδία μία βάση δεδομένων με την σύσταση και λειτουργία κέντρου συλλογής και ψηφιοποίησης αρχειακού φωτογραφικού υλικού του κύκλου ζωής των Σαρακατσαναίων. Δημοσίευση άμεσα στο siteτης Ομοσπονδίας  φωτογραφικού υλικού σε μορφή άλμπουμ με τις ήδη διαθέσιμες και ταυτοποιημένες φωτογραφίες.
Η δημιουργία μνημείου σε συνεργασία με τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» στον κήπο των ηρώων του Μεσολογγίου προς τιμήν των Σαρακατσάνων μαχητών και  πεσόντων της πολιορκίας και της  ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου.
Ενημέρωση από τον κ. Μακρή Στέργιογια την πραγματοποίηση του Βαλκανικού Ανταμώματος Σαρακατσαναίων το 2017με διοργανωτή τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων του Ν. Έβρου, σε υλοποίηση Ευρωπαϊκού προγράμματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.