Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Βιωματικό Καραβάνι – Ελάτε να το Ζήσουμε Η Κλίμακα των αξιών του Σαρακατσάνικου βίου!


Βιωματικό Καραβάνι – Ελάτε να το Ζήσουμε
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ 36ΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

Το Καραβάνι είναι βιωματικό, είτε αναφέρεσαι σε αυτό, είτε το φαντάζεσαι ως εικόνα, είτε το βλέπεις, είτε παίρνεις μέρος και είσαι μέρος του! Είναι εσώψυχο κάθε Έλληνα με σαρακατσάνικες ρίζες. Αυτή η πορεία προς τα υψηλά οροπέδια, είναι νοηματικά η πορεία του ανθρώπου, άσχετα με την ιδέα που έχει ο καθένας για τη ζωή και τη διαδρομή της. Καθένας που μετέχει στο Καραβάνι αποδέχεται και αγαπά τη μοίρα του και έχει τη σιγουριά ότι βαδίζει καλά και ότι πλάστηκε για όλες τις καταστάσεις...
Το Καραβάνι αναπαριστά ένα εποχικό γεγονός, αλλά το νόημά του είναι βαθυστόχαστο. Η πορεία προς τα οροπέδια είναι η κλίμακα των αξιών του Σαρακατσάνικου βίου! Ο Σαρακατσάνος επιλέγει αγόγγυστα την ανθρώπινη μοίρα και δεν την προκαλεί. Δύσκολος, αλλά έντιμος βίος, με πολλή προσπάθεια, ιδρώτα και κόπους που γλυκαίνουν το ψωμί του.
Στο παρελθόν η φύση των πραγμάτων και των καταστάσεων υποχρέωνε τους σεβαστής μνήμης προγόνους μας, να προφυλάγονται από τη διάβρωση και τη φθορά, προστατευμένοι ασφαλέστατα στον νομαδικό τρόπο ζωής και τη σκληραγωγία, που τους έφερνε κοντά και τους ένωνε κάτω από την ευλογημένη στέγη της παραδοσιακής πατριαρχικής οικογένειας. Ορμώμενοι από αυτό το γεγονός ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με την συνδρομή της Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ. προσθέσαμε το «Βιωματικό Καραβάνι» (με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων που θέλουν να ζήσουν τις μοναδικές στιγμές ), στο επίσημο πρόγραμμα ως ένα έθιμο – βίωμα, που ήταν άλλοτε αναπόσπαστο κομμάτι της Σαρακατσάνικης ζωής μας.
Το «Βιωματικό Καραβάνι» θα ξεκινήσει το Σάββατο 24 Ιουνίου 2016, (δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων του 36ου Ανταμώματος) στις 6:00 το απόγευμα, από το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, με τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια όπου θα κονέψουν και θα στηθούν οι τσατούρες. Η διαδρομή-αναπαράσταση, θα πραγματοποιηθεί στο ιδιαιτέρως ειδυλλιακό τοπίο του όρους Κόζιακα. Τα άλογα όπως και τότε θα είναι στολισμένα με κεντητές βελέντζες που θα σκεπάζουν τα φορτία του «μεταφερόμενου σπιτικού» των Σαρακατσαναίων, ανεβαίνοντας το βουνό με τα πρόβατα τους. Όλοι, γυναίκες και άνδρες θα φορούν «τα γιορτινά τους», ενώ Επικεφαλής του Καραβανιού θα είναι η «νεότερη νύφη» του τσελιγκάτου... ΑΝΤΑΝΑΚΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: «ΣΕ ΤΙΜΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙΣ»
Η διάρκεια της απόστασης θα είναι περίπου μιάμιση ώρα ενώ επιθυμητό θα είναι οι συμμετέχοντες να είναι ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
 1. Σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα της Π.Ο.Σ.Σ. www.e-sarakatsanos.gr
 2. Στα τηλέφωνα απευθύνεστε στους:
  • Τακμάκης Αθανάσιος : 6946320242
  • Δαλακούρα Χρύσα : 6936765015
  • Μακρής Στέργιος: 6944431530
  • Μυρτώ Αργύρη: 6973061191
  • Κυργιάννη Βάσω: 6975064220