Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας







·       Προτεραιότητες η κοινωνική πολιτική και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας
·       Αγαστή η συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  με τους Δήμους και τους φορείς
·       Κώστας Μπακογιάννης:  «Δουλεύουμε σκληρά και παρά τις αντιξοότητες, θέτουμε γερές βάσεις για το μέλλον»
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Μπακογιάννης, στην εισήγηση του, αφού έκανε λόγο για το πρωτόγνωρο και ασταθές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, εντός του οποίου αναγκάζεται να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση, με στόχο την προστασία του πολίτη και την επίλυση των προβλημάτων του, επισήμανε ότι η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να δουλεύει σκληρά και παρά τις αντιξοότητες θέτει γερές βάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Ταυτόχρονα, έκανε αναφορά στη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του συνόλου των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, η οποία του επέτρεψε να γνωρίζει, τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη της Περιφέρειας, τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, αλλά και το αναπτυξιακό όραμά της.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Περιφέρειας, των Δήμων και όλων των κοινωνικών εταίρων.
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του είναι τα εξής:
·        Στο νέο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προβλέπονται συνολικοί πόροι 190 εκατ. ευρώ, προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (148,5 εκατ. ευρώ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (41,5 εκατ. ευρώ).

·        Νέα στοιχεία στο νέο ΠΕΠ:

1.    Υλοποίηση δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα και χάραξη κοινωνικής πολιτικής από την Περιφέρεια.
2.    Υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας και προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

·        Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα διαχειριστεί συνολικά 492 εκατ. ευρώ. Στα 190 εκατ. ευρώ του ΠΕΠ, αναμένουμε να προστεθούν 82 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για έργα Περιβάλλοντος και περίπου 220 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Ταμείο για έργα και δράσεις αγροτικής ανάπτυξης.

·        Σε καμία ωστόσο περίπτωση αυτά δεν είναι αρκετά. Κατά την Περίοδο 2007 – 2013, η χρηματοδότηση ανήλθε στα 514,7 εκατ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνονται τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής και του Γεωργικού Ταμείου. Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος ισούται με το 1/3 των χρημάτων του προηγούμενου προγράμματος.

·        Αθροιστικά, οι εθνικοί και οι κοινοτικοί πόροι στην Στερεά Ελλάδα αντιστοιχούν στο μισό του μέσου όρου των υπολοίπων ελληνικών Περιφερειών, αφού, είναι ευρέως γνωστό πως έχουμε πέσει θύματα μίας στατιστικής στρέβλωσης.

·        Για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της υποχρηματοδότησης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

1.    Διεκδικεί αύξηση της εκχώρησης κονδυλίων από τα τομεακά Προγράμματα.

2.    Επιμένει στην κατανομή σημαντικού τμήματος του ποσού που υπολογίζεται στα 2 δις ευρώ, στο πλαίσιο της ανακατανομής πόρων που θα γίνει το 2016, με βάση τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, όπως προβλέπει ο Κανονισμός 1303/2013.

3.    Επιχειρεί την ενίσχυση του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων και τη συμμετοχή του σε οριζόντια προγράμματα όπως: Horizon 2020, Erasmus+, LIFE. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη κατατεθεί μία σειρά από προτάσεις.

4.    Σχεδιάζει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων μόχλευσης πόρων από φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αρμόδια Επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Cretu.

·      ΠΕΠ 2007-2013

1.    Η Περιφέρεια τους 10 πρώτους μήνες προέβη σε εξορθολογισμό της εξυγίανσης, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούμε με τον στόχο του 105% και επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των έργων.

2.    Ωστόσο, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην πληρωμή των έργων κατά το τελευταίο τρίμηνο, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν παγώσει και να είναι εμφανής πλέον ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης σημαντικού αριθμού εξ αυτών έως τις 31/12/2015.


·        Από τις 9 Απριλίου 2015 δεν έχουν εκτελεστεί κατανομές και δεν έχουν γίνει πληρωμές σε έργα ΕΣΠΑ που εκτελούνται στη Στερεά Ελλάδα και διαχειρίζεται η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, μέσω του ΠΕΠ και μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ. Το σύνολο των οφειλομένων, μόνο στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας που είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας, ανέρχεται στις 8.920.000 ευρώ.

·        Οι πληρωμές σε 42 έργα συνολικού ποσού 4.790.000 ευρώ δεν έχουν πληρωθεί για πάνω από 3μήνες, ενώ όλες οι εγκρίσεις υπάρχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

·        Για 27 έργα έχουν ζητηθεί κατανομές ύψους 4.132.733 ευρώ τον Ιούνιο του 2015 από την Διαχειριστική Αρχή. Για αυτά τα έργα δεν υπάρχει ακόμη ούτε η έγκριση του ΠΔΕ προς την Τράπεζα της Ελλάδος.


·        ΠΕΠ 2014-2020

1.    Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα κινείται με ταχείς ρυθμούς και στην ενεργοποίηση του νέου ΠΕΠ 2014-2020. Δυστυχώς, διαπιστώνονται καθυστερήσεις από το κεντρικό κράτος, δεδομένου ότι ενώ τα Προγράμματα, έχουν εγκριθεί από τον Δεκέμβριο 2014, οι επόμενες απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της υλοποίησης, ξεκίνησαν αργά, ενώ σήμερα υπολείπονται μία σειρά από απαραίτητες διαδικασίες που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί (π.χ. ολοκλήρωση και έκδοση Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου του νέου ΕΣΠΑ, απόφαση επιλεξιμότητας δαπανών, ενεργοποίηση ΟΠΣ κλπ.)

·        Προτεραιότητες μας αποτελούν:

1.    Αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και υποστήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται βάναυσα από την κρίση. Σύμφωνα με την Περιφερειακή μας Στρατηγική, θα διατεθούν περίπου 69 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

2.    Τόνωση της Ανταγωνιστικότητας και της Επιχειρηματικότητας, βάσει των κατευθύνσεων της Περιφερειακής RIS3.

3.    Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Καινοτομίας και Κέντρου Επιχειρηματικότητας.

4.    Κατασκευή δικτύου αγωγών μεταφοράς και διανομής Φυσικού Αερίου για την εξυπηρέτηση όλων των μεγάλων πόλεων και των περιοχών με υψηλές βιομηχανικές συγκεντρώσεις.

5.    ΠΕΣΔΑ (Λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων)

6.    Να καταστήσουμε την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση Σχηματαρίου/ Οινοφύτων / Θήβας ως μια ΒΙΠΕ πρότυπο, προχωρώντας στην τακτοποίηση, θεσμοθέτηση και δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών.

7.    Υλοποίηση του σχεδιασμού μας για την Ενσωμάτωση των Ρομά στη βάση της Περιφερειακής μας Στρατηγικής, με διάθεση περισσοτέρων από 5,7 εκατ. ευρώ.

·        Προγραμματίζουμε:

1.    Έργα υποδομής για τα υγρά και τα στερεά απόβλητα, αντιπλημμυρικής προστασίας και πολιτικής προστασίας, αστικές αναπλάσεις στα πλαίσια ολοκληρωμένων σχεδίων χωρικής ανάπτυξης, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, υποδομές στην κοινωνική πολιτική, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Επίσης, παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας του νερού και τη συμμόρφωση προς τις κοινοτικές οδηγίες, υποδομές βελτίωσης της προσπελασιμότητας και  έργα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου.

2.    Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της «έξυπνης εξειδίκευσης» και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

3.    Ανάπτυξη και προώθηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας με στόχο την αναβάθμιση της περιφερειακής και τοπικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την ηλεκτρονική διασύνδεση επιχειρήσεων με πελάτες, άλλες επιχειρήσεις, και το Δημόσιο.

4.    Δράσεις αναβάθμισης της διοικητικής ικανότητας της Περιφέρειας και βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

5.    Επένδυση στην κοινωνική οικονομία και δράσεις κοινωνικής μέριμνας, καθώς επίσης καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δράσεις κατάρτισης, συμβουλευτικής, ενθάρρυνσης και γενικότερα υποστήριξης ανέργων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.