Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Για τη συζήτηση για τα Αιολικά στο Δημοτικό Δυμβούλιο


Nikos Seretakis

Από τη συζήτηση για τα αιολικά που έγινε στις 10 Φλεβάρη στο Δημοτικό Συμβούλιο αποκαλύπτεται άλλη μια φορά ότι τόσο η Δημοτική Αρχή της ΝΔ όσο και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και των παρουσιαζόμενων ως «ανεξάρτητων» και «οικολόγων» όχι μόνο δεν αντιτίθενται ουσιαστικά στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων με τα αιολικά αλλά τοποθετούνται θετικά επί της αρχής. Η κριτική τους είναι άσφαιρη περιορίζεται στους όρους, στο που θα μπουν και τι θα καταβροχθίσουν οι εταιρείες. Δεν αμφισβητούν την απελευθέρωση της ενέργειας, δε λεν κουβέντα για την πολιτική της ΕΕ που βρίσκονται από πίσω.  Υποβαθμίζουν ένα κατ’ εξοχήν σοβαρό πολιτικό ζήτημα σε νομικίστικη υπόθεση. Αποφεύγουν την συγκεκριμένη τοποθέτηση του δημοτικού συμβουλίου επί πληθώρας σχεδίων για ιδιωτικά αιολικά και υδροηλεκτρικά.


Είναι χαρακτηριστική η σύγκλιση της θέσης του κ Μπακογιάννη (διαφωνούμε με την επένδυση αυτή γιατί δε φέρνει θέσεις εργασίας και δεν έχει σχέση με την ήπια ανάπτυξη) με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ  (με τη συγκεκριμένη επένδυση εξυπηρετείται συγκεκριμένος επενδυτικός όμιλος σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος ενώ το όφελος των τοπικών κοινωνιών θα είναι αμελητέο… επανεξέταση του θέματος στη βάση της εξασφάλισης των όρων και προϋποθέσεων – ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας 22-01-2014).

Αυτή η θέση δεν είναι νέα. Τα ίδια λένε εδώ και χρόνια. Στο δελτίο τύπου για την 4η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Μάρτης 2011) τονίζαμε: «η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το ζήτημα των αιολικών πάρκων και των υδροηλεκτρικών που έχουν αδειοδοτηθεί …. Ρωτήσαμε τι ενέργειες πρόκειται να κάνει ο Δήμος ενάντια στην εγκατάστασή τους, σύμφωνα με την εκφρασμένη απαίτηση των κατοίκων.
Η απάντηση του κ. Μπακογιάννη ήταν αποκαλυπτική: όχι μόνο δεν τοποθετήθηκε κατά των αιολικών πάρκων, αλλά μάλιστα είπε ότι οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να πληρεί περιβαλλοντικά κριτήρια (!) και να έχει ανταποδοτικά οφέλη για τον τόπο (!). Μάλιστα έκανε και έναν λεονταρισμό λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει τοπικό δημοψήφισμα.
Προφανώς είτε δε γνωρίζει είτε κάνει πως δεν ξέρει πως μέχρι τον Ιούλη του 2010 η ΡΑΕ είχε χορηγήσει 9 άδειες αιολικών στην Ευρυτανία, όλες στην επικράτεια του Δήμου Καρπενησίου και μάλιστα μέσα στο 2011 έδωσε ακόμα 3, η μία εκ των οποίων εντός του Δήμου Καρπενησίου. Βεβαίως, κανένα “δημοψήφισμα” δεν είδαμε να ετοιμάζεται.
Χώρια που στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ καταγράφονται 32 (!!) άδειες για μικρά υδροηλεκτρικά στην Ευρυτανία, τα μισά εκ των οποίων στο Δήμο μας.
Στην πραγματικότητα η δημοτική αρχή ομολογεί τη συναίνεσή της στην παράδοση των ορεινών όγκων της Ευρυτανίας στα αδηφάγα συμφέροντα των ιδιωτών και της επιχειρηματικής κερδοφορίας..»

Και μια βδομάδα μετά ενημερωθήκαμε από τον τύπο ότι στη συνάντηση μεταξύ του κ Μπακογιάννη και του Αυστριακού πρέσβη κ. Linhart «ο Δήμαρχος Καρπενησίου και ο Πρέσβης τόνισαν από κοινού τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της περιβαλλοντικής τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στους οποίους η Αυστρία διαθέτει ιδιαίτερη τεχνογνωσία

Φυσικά τώρα με δεδομένες τις αντιδράσεις η Δημοτική Αρχή της ΝΔ, αλλά και οι άλλες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, ελίσσονται και προσπαθούν να θολώσουν τα νερά ενόψει των εκλογών.

Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα, τις δυνάμεις και παρατάξεις που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και εξωραΐζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση: ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αντιπαρατεθούν πραγματικά με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονται τα βουνά και το φυσικό πλούτο της Ευρυτανίας και της πατρίδας μας.

Λαϊκή δράση τώρα, Λαϊκή Συσπείρωση και συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού!

Καρπενήσι, 12 Φεβρουαρίου 2014