Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

«Διήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την κοπή της πίτας των Σαρακατσαναίων στο Αγρίνιο»



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ
ΜΥΚΗΝΩΝ 17-19 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
ΥΠΕΥΘ. ΕΠΙΚ: ΜΟΥΤΣΙΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΗΛ:2310 225002  2310284037
 ΚΙΝ:       6945992388 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: ΜΠΟΥΚ(ΟΥ)ΒΑΛΑ  2014 «Διήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την κοπή  της πίτας των  Σαρακατσαναίων στο Αγρίνιο»



Εξέπληξε ευχάριστα η δυναμική των επισκεπτών και των συμμετεχόντων στην πόλη του Αγρινίου το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου με σκοπό την κοπή της Σαρακατσάνικης πίτας (Μπουκ(ου)βάλας). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατά την ημέρα του Σαββάτου στον χώρο του Εμπορικού Επιμελητήριου Αγρινίου και την Κυριακή στο κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ της  πόλης. Οργανώθηκε μετά από συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων με τον τοπικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων  Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας.



Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Σαρακατσαναίων, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους, αλλά με αφορμή την αναβίωση του εθίμου της «ΒΑΣ(Ι)ΛΟΚΛΟΥΡΑΣ -ΜΠΟΥΚ(ΟΥ)ΒΑΛΑΣ» επιχειρούν να καθιερώσουν την εκδήλωση, ώστε να πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου σε διαφορετική περιοχή της χώρας.

Τα θέματα που αναπτύχτηκαν ήταν:
Ο ρόλος των Διοικητικών Συμβουλίων, των Χοροδιδασκάλων και των Τραγουδιστών –Μουσικών στην συνέχεια της Σαρακατσάνικης Παράδοσης μέσα από τους Συλλόγους καθώς και η βιωματική μετάδοση της παράδοσης μας στα παιδιά μέσα από τους συλλόγους.

Από το πρωί της Κυριακής, στο κλειστό Γήπεδο του Μπάσκετ,  άρχισε η προσέλευση του κοινού   και των Χορευτικών Τμημάτων των Συλλόγων, ενώ αργότερα έλαβαν χώρα τα έθιμα του 12ημέρου με το Δρώμενο της  Μπουκβάλας από τον τοπικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων  Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας.  Ακολούθησαν βραβεύσεις και στην συνέχεια η παρουσίαση των  Χορευτικών Τμημάτων των Συλλόγων με την συνοδεία Σαρακατσάνικης Ορχήστρας με τραγουδιστές από όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση  η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευλογία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ. Κοσμά,  προλόγισε ο  πρόεδρος  του τοπικού συλλόγου κύριος Κουτσουπιάς Δημήτριος και την έναρξη κήρυξε  ο πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κύριος   Μουτσιάνας   Γεώργιος   ο οποίος έκανε   εμφανή τη πρόθεση του, (λόγω της μεγάλης επιτυχίας της εκδήλωσης) να καθιερωθεί η συγκεκριμένη γιορτή,   που αναβίωσε φέτος για πρώτη φορά, και να πάρει την θέση της δίπλα στις ετήσιες μεγάλες εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας.

Ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προσδοκούμενο, με έντονη την παρουσία των Χορευτικών Τμημάτων .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
 1) Ο Δήμαρχος του Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Σαρακατσαναίων, την Ντομπροσύνη, Νομαδικότητα-Συλλογικότητα, Εργατικότητα, αρετές που τις χαρακτήρισε ως διαχρονικές και πολύτιμες για την συνέχεια του Ελληνισμού. 
  2) Η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας  κ. Σταράκα Χριστίνα η οποία υπερτόνισε την περηφάνια των Σαρακατσαναίων και την μη υποδούλωση τους στους Τούρκους. Είπε χαρακτηριστικά «κάθε Έλληνας πρέπει να σκέφτεται και να δρα σαν Σαρακατσάνος»

Τους οποίους αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε δημόσια.

Με το πέρας της εκδήλωσης   έγινε σε όλους  κατανοητό ότι οι Σαρακατσάνοι,  αναβαπτίζονται διαρκώς, μαθαίνουν να μην λυγίζουν και  μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που αντιμετώπισαν   οι προγονοί τους  με αποτέλεσμα να γίνονται ανθεκτικότεροι στις  σύγχρονες προκλήσεις   των καιρών μας.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.e-sarakatsanos.gr