Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Πόρισμα-φωτιά για την ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε

.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου καταγράφουν ευθύνες στη διοίκηση της «Ευρυτανίας ΑΕ», η οποία, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, αντί να εκκαθαρίσει την εταιρεία, που είχε καταγράψει ζημιές που έφταναν τα 5 εκατ. ευρώ, «επέλεξε τη διαιώνιση της κατάστασης με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν υπέρογκες δαπάνες λειτουργίας, τις οποίες μετά τη λήψη του τελευταίου δανείου καλείται να καλύψει το ελληνικό Δημόσιο». 
Επίσης στο πόρισμα των επιθεωρητών αναφέρεται ότι “η παροχή εγγύησης από τη Νομαρχία προς την εταιρεία ήταν παράνομη αφού εκλαμβάνεται ως επιχορήγηση, κάτι που αντιτίθεται στον ιδρυτικό νόμο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης”, ενώ παράνομο χαρακτηρίζεται στο πόρισμα και το δάνειο μαμούθ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που ελήφθη με παροχή εγγύησης από τη Νομαρχία Ευρυτανίας που ήταν και ο βασικός μέτοχος της εταιρείας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι για την περίπτωση της χρηματοδότησης του σαλέ της οικογένειας Λιάπη, τα κονδύλια εγκρίθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από την αναπτυξιακή εταιρεία «Ευρυτανία ΑΕ» της νομαρχίας Ευρυτανίας για την οποία οι οικονομικοί επιθεωρητές είχαν διενεργήσει πόρισμα το οποίο επέρριπτε ευθύνες για παράνομη παροχή εγγύησης στην «αμαρτωλή» εταιρεία βάσει της οποίας έλαβε δάνειο 4,7 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012 αξιοποιήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα στους περισσότερους Νομαρχιακούς Συμβούλους και επέβαλαν εγγύηση 60.000 στον βουλευτή της ΝΔ Κ. Κοντογεώργο αποδίδοντάς του την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον έλεγχο των οικονομικών επιθεωρητών η εταιρεία «Ευρυτανία ΑΕ», που βρισκόταν σε δραματική οικονομική κατάσταση το 2006 μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης και με ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούσαν τα 4,7 εκ. ευρώ, έλαβε παράνομα δάνειο το 2006 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με παροχή εγγύησης από τη Νομαρχία Ευρυτανίας που ήταν και ο βασικός μέτοχος της εταιρείας.
Με βάση το πόρισμα των επιθεωρητών η παροχή εγγύησης από τη Νομαρχία προς την εταιρεία ήταν παράνομη αφού εκλαμβάνεται ως επιχορήγηση η οποία σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης «δεν επιτρέπεται η επιχορήγηση από νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, δήμο ή κοινότητα, οποιασδήποτε επιχείρησης που συνιστούν ή συμμετέχουν».


Θα αποδοθούν ευθύνες
Τα αποτελέσματα του ελέγχου καταγράφουν ευθύνες στη διοίκηση της «Ευρυτανίας ΑΕ», η οποία, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, αντί να εκκαθαρίσει την εταιρεία, που είχε καταγράψει ζημιές που έφταναν τα 5 εκατ. ευρώ, «επέλεξε τη διαιώνιση της κατάστασης με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν υπέρογκες δαπάνες λειτουργίας, τις οποίες μετά τη λήψη του τελευταίου δανείου καλείται να καλύψει το ελληνικό Δημόσιο», όπως αναφέρεται στην έκθεση των επιθεωρητών. Σύμφωνα με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κοντογεώργος αξιοποίησε το 2006 για τη σύναψη δανείου σχετικό νόμο που είχε εισηγηθεί ο τότε υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών των νομαρχιακών εταιρειών.
Η διάταξη χαρακτηρίστηκε «φωτογραφική» για την περίπτωση της «Ευρυτανίας ΑΕ», αλλά όμως ο Κ. Κοντογεώργος έμεινε έκθετος με την παροχή της εγγύησης και έθεσε υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του δανείου, καθώς διατηρούσε ταυτόχρονα και τη θέση του νομάρχη και αυτή του προέδρου της εταιρείας. Τοπικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν άδικη τη δίωξη των μελών του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου για την έγκριση της εγγύησης. Ο γενικός επιθεωρητής Λ. Ρακιντζής πάντως σημειώνει στο «Έθνος» ότι οι εισαγγελικές αρχές θα έπρεπε να δουν και την ευθύνη των διοικήσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων οι οποίες ενέκριναν το εν λόγω δάνειο.

Θα ζητηθεί επιστροφή χρημάτων
Τον εξονυχιστικό έλεγχο των κοινοτικών επιδοτήσεων από το πρώτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ζήτησε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής στις περιφέρειες Κεντρικής Ελλάδας και Αιγαίου, με στόχο να διερευνηθεί ποιοι δικαιούχοι δεν χρησιμοποίησαν τα κονδύλια για τον σκοπό που είχαν εγκριθεί, οπότε θα ζητηθεί και η επιστροφή των χρημάτων.
Ο κ. Ρακιντζής και με αφορμή τα δημοσιεύματα του «Έθνους» απέστειλε την εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες και ζήτησε την καταγραφή των ΑΦΜ όλων των ξενώνων και τουριστικών καταλυμάτων που κατασκευάστηκαν με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Από τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα ελεγχθεί εάν υπήρξαν έσοδα στην επιχείρηση από την τουριστική δραστηριότητα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ζητηθεί η επιστροφή των επιχορηγήσεων.