Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Παρουσίαση λευκώματος Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων (Ο.Ε.Σ.) για τα 25 χρόνια λειτουργίας της .
Ο . Ε . Σ                                                             Αριθ.Πρωτ. 2/14-01-2014
Κλεισθένους 17
Τ.Κ. 105-52
Αθήνα Τηλ.-
Fax: 210 3834451                                                                
 Mail: oesevrytanias@gmail.com

                                           ΔΕΛΤΙΟ  – ΤΥΠΟΥ
Κυριακή 12 Ιανουαρίου-Μια ξεχωριστή ημέρα για την ΟΕΣ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, από την  Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων (Ο.Ε.Σ.) την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 10:30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 στην αίθουσα " Αντώνης Τρίτσης",  η παρουσίαση του Λευκώματος  αποτελούμενο  από (429 σελ.) για τα 25 χρόνια διαδρομής και δράσης της ΟΕΣ στα Ευρυτανικά «γίγνεσθαι», από τους: Λάμπρο Τσιτσάνη, Δημ. Καλύβα, Λάμπρο Γατή, Ηλία Προβόπουλο και με συντονιστή της όλης άψογης και επιτυχημένης εκδήλωσης τον κ. Ηλία Μπουμπουρή. Τα σχόλια που ακούστηκαν μέσα και έξω από την αίθουσα ήταν πολύ θετικά, το δε λεύκωμα έγινε ανάρπαστο.


Παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό   ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Βασίλης Καραμπάς, ο οποίος μετά τις ευχές αναφέρθηκε στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε  και έδωσε τα συγχαρητήρια στο Δ.Σ. για την ολοκλήρωση του λευκώματος,  ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης αφού ευχήθηκε κατ΄αρχάς Καλή Χρονιά και χρόνια πολλά , εκ μέρους δε  του Δήμου και των Δημοτών έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια  στον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. και αναφέρθηκε στην πολλή καλή δουλειά  ,που έγινε  για  τούτο το λεύκωμα το οποίο  είναι ένα παράδειγμα πως μπορούμε  όταν δουλεύουμε όλοι μαζί να συνεργαζόμαστε καλά , και να πετυχαίνουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Επίσης παρευρέθησαν,  από τον Δήμου Αγράφων αντιπρόσωπος ο κ. Τσιώλης Δημήτριος ,Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πανεπιστημιακοί, Συγγραφείς, Δημοσιογράφοι, πρώην Πρόεδροι της Ο.Ε.Σ., Πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. των Ευρυτανικών Συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου.
Οι ολιγόλεπτες ομιλίες όλων, εκτός των άλλων, κοινό σκοπό τους είχαν την συμμετοχή των νέων στα κοινά.
Ο λόγος του Προέδρου της ΟΕΣ κ. Λ. Καρρά, μεστός και καίριος όπως πάντα. Μεταξύ των  άλλων στην ομιλία του ο κ. Καρράς αναφέρθηκε στο εγχείρημα της έκδοσης,  του λευκώματος για τα 25 χρόνια της Ομοσπονδίας,
 τόνισε δε ότι  ομόφωνη απόφαση πάρθηκε από το σημερινό Δ.Σ. της Ο.Ε.Σ. και από το ίδιο υλοποιήθηκε, και ευχαρίστησε  ξεχωριστά την κα. Αγγελική Σκοτίδα – Οργανωτική Γραμματέα και την κα. Νίκη Τζανάκου-Ρέκκα – Γενική Γραμματέα, που αναζήτησαν, συγκέντρωσαν και ταξινόμησαν τα σχετικά έγγραφα και επιμελήθηκαν την έκδοση του λευκώματος.
Επισήμανε  δε στην ομιλία του τις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι
σύλλογοι και το Πολιτιστικό Κίνημα.  Τι πρέπει να γίνει
μελλοντικά ,
 ποιες δράσεις ν΄  αναπτυχθούν ούτως ώστε το πολιτιστικό κίνημα να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός καινούργιου αύριο  για τον τόπο μας. Τόνισε ότι το μέλλον της ΟΕΣ ανήκει στα νέα άτομα και έκανε έκκληση  στην νεολαία για ακόμη μια άλλη φορά, να λάβουν μέρος στα τεκταινόμενα τόσο της ΟΕΣ , όσο και των συλλόγων ,για να υπάρξει συνέχεια.
Επίσης τόνισε στις αντιπροσωπείες των Δ.Σ. Συλλόγων,  να  στείλουν το συντομότερο δυνατόν στην Ομοσπονδία τα  θέματα που είναι κατά την κρίση τους  πιο σημαντικά,  να συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση  της 9ης  Μάρτιου,  ούτως  ώστε να διαμορφωθεί το πρόγραμμα της Γενικής Συνέλευσης και να ακουστούν οι φωνές των Συλλόγων, και οι οποίοι  να συμπληρώσουν την φόρμα ενημέρωσης που τους διενεμήθη  και να τα αποστείλουν στα γραφεία της Ο.Ε.Σ  ή να στείλουν τις προτάσεις τους στο καινούργιο  mail. της Ο.Ε.Σ.  oesevrytanias@gmail.com

 Ευχήθηκε σε όλους τα καλύτερα και ευχαρίστησε όλους για όλα.
Μετά την ολοκλήρωση  της παρουσίασης του Λευκώματος έγινε η κοπή της πίτας  που ευλόγησε  ο Αιδεσιμότατος π. Δημήτρης Σκόνδρας (από την Γρανίτσα), ο οποίος, αξίζει να σημειώσουμε, είναι πάντα παρών στις Ευρυτανικές εκδηλώσεις και τον ευχαριστούμε.

Μετά την κοπή της Βασιλόπιτας, ακολούθησαν οι ανταλλαγές ευχών για ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό 2014 για τους όπου γης  Ευρυτάνες.
 Ακολούθησε δεξίωση με παραδοσιακές πίτες, παραδοσιακό τσίπουρο κ.ά.
ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ       Καλημέρα σε όλους,ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΚΟΤΙΔΑ

       Εύχομαι καλή χρονιά , καλύτερη από την προηγούμενη όσο και αν αυτό ακούγεται ουτοπικό, όμως επιβάλλεται να σκεφτόμαστε θετικά.

Εμείς όλοι,  που μεράκι μας έχουμε την διάσωση και την συνέχιση της παράδοσής μας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια , μέσα από τεράστιες δυσκολίες πιστέψτε με, που αντιμετωπίζουμε, για  να μη μας καταβάλλει η κρίση και μας κάνει άπραγους και πεσιμιστές…

Εμείς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μπροστά , παρά τις αντιξοότητες και να δίνουμε και στα παιδιά μας όραμα, ελπίδα , θάρρος , αισιοδοξία και θράσος με τόλμη και αγάπη για ό,τι κάνουν… και ιδιαίτερα μη λησμονώντας τη καταγωγή τους,  τα ήθη και έθιμά μας , τις παραδόσεις μας, την ιστορία μας.

 Σας καλωσορίζω  λοιπόν  στην Παρουσίαση του Λευκώματος και  στην κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων για το 2014. Συμπληρώνοντας 25 χρόνια παρουσίας, η Ομοσπονδία αποφάσισε να εκδώσει το  Λεύκωμα  που κρατάτε στα χέρια σας σήμερα , παρουσιάζοντας έτσι  τη δράση όλων των Συλλόγων της Ευρυτανίας ,  συνάμα  και  κομμάτι από την ιστορία των χωριών μας. Θελήσαμε έτσι να συλλέξουμε και να διαφυλάξουμε ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό για όσους νεώτερους θελήσουν να κρατήσουν τη σχέση με τη γενέτειρα,  άσβεστη , αλλά και να θυμίζουμε  την προσφορά των Συλλόγων μας . Μια προσφορά ανιδιοτελή και γεμάτη αγάπη για την Ευρυτανία.  Η προσπάθειά μας ήταν αρκετά δύσκολη αλλά δεν πτοηθήκαμε σε καμιά στιγμή. Έπρεπε να συλλέξουμε το υλικό , να αρχειοθετηθεί,  να ταξινομηθεί και ανάλογα να χρησιμοποιηθεί.  Όπου υπήρχαν κενά προστρέχαμε στην βοήθεια  ανθρώπων που πέρασαν από το προεδρείο ή τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας αυτά τα 25 χρόνια και η  συνδρομή και η βοήθεια όλων,  ήταν,  είναι και θα είναι   ανεκτίμητη.  Τους ευχαριστούμε όλους.  Οι αντιπροσωπείες των Συλλόγων έκαναν ότι μπορούσαν προσφέροντας υλικό από τις δράσεις τους και τους ευχαριστούμε επίσης . To υλικό αυτό έπρεπε να επεξεργαστεί, να ζητήσουμε εκ νέου διευκρινήσεις, λεπτομέρειες,  κ.λ.π . Εργασία σίγουρα κοπιώδη και  εξαντλητική μέχρι και την τελευταία στιγμή.  Κάποιοι Σύλλογοι δεν ανταποκρίθηκαν θετικά και ελπίζουμε μελλοντικά να συμπεριληφθεί η δράση  και η ιστορία των σε  επανέκδοση.

 

        Κυρίες και Κύριοι ,

 

       Δεν κωπηλατήσαμε άσκοπα  στο σύντομο 25χρονο  παρελθόν   της Ομοσπονδίας .Προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τις αιτίες μέσα από την δραστηριότητα των Συλλόγων μας,   που γέννησαν το Τοπικό και Συλλογικό Πολιτιστικό Κίνημα. Οι περισσότεροι σύλλογοι δημιουργήθηκαν από την νοσταλγία της γενέθλιας  γής  και των πατρογονικών χωμάτων . Ο δεύτερος  παγκόσμιος Πόλεμος και η εμφύλια μετέπειτα σύρραξη,  ρήμαξαν στην κυριολεξία τον τόπο μας, τα βουνά μας.......... Η καθημερινή ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο υποβαθμίστηκε , τα χωριά μας γέμισαν χαλάσματα  και η συσσώρευση όλων μας στα αστικά κέντρα    γέννησε το  Τοπικό Συλλογικό Πολιτιστικό Κίνημα , κίνημα το οποίο πρόσφερε τα μέγιστα στο Πολιτιστικό,  Ιστορικό , Κοινωνικό  και ακόμα και στο Οικονομικό γίγνεσθαι  του τόπου μας, και στους ανθρώπους του.

 

       Όλα αυτά θελήσαμε να  καταγράψουμε μέσα από τις Συλλογικές δράσεις , δηλαδή τις δικές σας δράσεις  και να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλλίτερο αποτέλεσμα. Εξ άλλου εχθρός του καλού είναι  πάντα το καλλίτερο. Προσπαθήσαμε με τις λίγες μας δυνάμεις -και λίγοι άνθρωποι- για να παρουσιάσουμε    την εργασία  που βρίσκεται σήμερα στα χέρια σας.  Σαν Εκτελεστική  Γραμματέας  της ΟΕΣ και αφού  το Διοικητικό Συμβούλιο     αποδέχτηκε την πρότασή μου και με όρισε υπεύθυνη για το όλο   εγχείρημα , ελπίζοντας ότι εκπροσωπώ όλο το Δ.Σ,    θέλω να σας ζητήσω   να μας συγχωρέσετε για  τυχόν αβλεψίες ή αμέλειες που θα διαπιστώσετε . Δεν έγινε τίποτα από πρόθεση και ευελπιστούμε μελλοντικά σε καλλίτερο αποτέλεσμα το οποίο θα προέλθει μέσα από την πιο στενή συνεργασία των Συλλόγων και όλων των αδελφών Σωματείων και φορέων της Ευρυτανίας μας.

        Ευχαριστώ όλους τους Συλλόγους , Σωματεία , φο  ρεις και άτομα για την προσφορά τους και  ανεκτίμητη βοήθειά τους.

Την Αντιδήμαρχο  του Δήμου Αθηναίων κ Νέλλη Παπαχελλά  και πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ για την δωρεά  της αίθουσας  Αντώνης Τρίτσης , που έμπρακτα απέδειξε την αγάπη της για την Ευρυτανία.

       Τελειώνοντας θέλω  επίσης να ευχαριστήσω για την προσφορά και συμμετοχή  και πάνω από όλα την Γενική Γραμματέα Νίκη Ρέκκα _Τζανάκου συνοδοιπόρο και ακάματη εργάτρια στο όλο εγχείρημα, και όχι μόνο, την  οποία  διακρίνει η εργατικότητα ,η ομαδικότητα και η εντιμότητα και το ακέραιο του χαρακτήρα της,  τον Τσιαμάκη βασίλειο Α΄ αντιπρόεδρο για τα  τεύχη  των εφημερίδων της ΟΕΣ που είχε στην συλλογή του, την Παπαδοπούλου Μαρία βοηθό γ. γ. για την πολύτιμη προσφορά της στην αρχειοθέτηση του αρχείου στα γραφεία της ΟΕΣ, τον τέως πρόεδρο Γιώργο Καβαδία για το πολύτιμο υλικό και φωτογραφίες που απέστειλε, τον τέως πρόεδρο της ΟΕΣ κ Κουτσουπά Αθανάσιο επίσης για το πολύτιμο υλικό που απέστειλε καθώς και διευκρινιστικές εξηγήσεις , τον κ. Καλύβα Δημήτριο  που σημειωτέον  απέστειλε πολύτιμο υλικό και το αρχείο των πρώτων χρόνων που ομολογουμένως, αγγίζει την τελειότητα, τον κ Γατή Λάμπρο για  την  βοήθεια που προσέφερε με τις συμβουλές του καθώς και για την  άψογη συνεργασία που είχαμε , τον δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο για τις φωτογραφίες από την συλλογή μικρές πατρίδες ,  Την Γεωργία  Πεταρούδη  εργαζόμενη στην περιφέρεια Ευρυτανίας για την πολύτιμη προσφορά της και τέλος έναν αφανή   ΠΟΛΎΤΙΜΟ συνεργάτη τον Αλέξη τον Τσιλίδη .

     Σας εύχομαι καλή χρονιά και πάλι και καλή επιτυχία στις συλλογικές και  Ομοσπονδιακές μας δραστηριότητες .

 ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΚΟΤΙΔΑΕυρυτάνισες και ΕυρυτάνεςΟμιλία κ.Καρρά
Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε που βρίσκεσθε μαζί μας στη σημερινή εκδήλωση (που θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματός μας)και ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλά, χαρούμενα, αγαπημένα, ειρηνικά και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος και το 2014 να επιτευχθούν οι στόχοι σας και να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες σας.
Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή, αγκαλιάζει όλους τους Ευρυτάνες όπου και αν βρίσκονται και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή έξω απ’ αυτήν (στα ξένα κράτη) και τους απευθύνουμε τις εγκάρδιες ευχές μας.
Σήμερα θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος της Ομοσπονδίας μας που αναφέρεται στα 25 χρόνια λειτουργίας της ξεκινώντας από τις 20 Νοεμβρίου 1988 που έγινε προσωρινό διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Ευρυτάνα δικηγόρο από το χωριό Κρέντη, κ. Λάμπρο Μάκκα.
Το λεύκωμα αυτό, αποτελούμενο από 427 σελίδες, θα το παρουσιάσουν οι κύριοι Λάμπρος Γατής, Δημήτρης Καλύβας, Ηλίας Μπουμπουρής, Ηλίας Προβόπουλος και Λάμπρος Τσιτσάνης και τους ευχαριστούμε.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Αθηναίων και την αρμόδια Αντιδήμαρχο κα Νέλλη Παπαχελά που μας παραχώρησαν δωρεάν την ωραία αυτή αίθουσα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσής μας.
Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Καραμπά Βασίλειο.
Ευχαριστούμε όλους τους Συλλόγους-Μέλη μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και παρουσίασαν στις 29/7/2012 τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες στο Πανευρυτανικό Αντάμωμα που έγινε στην Αγία Σωτήρα Φραγκίστας και όσους μας τις έστειλαν εγγράφως. Συνολικά συμμετέχουν 35 Σύλλογοι που θα μας χορηγήσουν το ποσό των 3.000 € για την κάλυψη των δαπανών έκδοσης.
Ευχαριστούμε τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που βοήθησαν στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης μας για τη δημιουργία του λευκώματος. Η ομόφωνη απόφαση πάρθηκε από το σημερινό Δ.Σ. της Ο.Ε.Σ. και από το ίδιο υλοποιήθηκε. Και ξεχωριστά την κα. Αγγελική Σκοτίδα – οργανωτική γραμματέα και την κα. Νίκη Τζανάκου-Ρέκκα – γενική γραμματέα που αναζήτησαν, συγκέντρωσαν και ταξινόμησαν τα σχετικά έγγραφα και επιμελήθηκαν την έκδοση του λευκώματος.
Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που είστε μαζί μας και παρακαλούμε να μας στείλετε τις παρατηρήσεις σας για το λεύκωμά μας για τις προσθήκες, τις τροποποιήσεις, τις διαγραφές που θα ληφθούν υπόψη σε μια μελλοντική επανέκδοση.
Ευρυτάνισες και Ευρυτάνες
Οι πολιτιστικοί μας Σύλλογοι και η Ομοσπονδία μας περνάνε μια δύσκολη φάση. Η οικονομική κρίση τους έκανε να έχουν άδεια τα ταμεία τους και έτσι να αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή στην καλύτερη περίπτωση να καλύπτουν τις βασικές με δικά τους χρήματα τα μέλη του Δ.Σ.
Αλλά δεν πρέπει να σβήσουν, πρέπει να βοηθηθούν απ’ όλους μας, πρέπει να βοηθηθούν και από την Δημοτική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Και κάτι ακόμα. Πρέπει εμείς οι μεγαλύτεροι, που υπηρετούμε στα Δ.Σ. των Συλλογών και της Ο.Ε.Σ., να δώσουμε χώρο στις νέες και τους νέους μας αν ασχοληθούν με τους Συλλόγους και να πάρουν στα χέρια τους τη διοίκηση και την τύχη τους.
Στις 9 Μαρτίου θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Παρακαλούμε τους Συλλόγους να στείλουν εγκαίρως συμπληρωμένα και αν παροτρύνουν τους αντιπροσώπους τους να είναι υποψήφιοι για το Δ.Σ. ή Ε.Σ. της Ο.Ε.Σ. επίσης, παρακαλούμε τους Συλλόγους να μας στείλουν τις προτάσεις για τα θέματα που προτείνετε να συμπεριληφθούν στην Ημερήσια Διάταξη της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης.
Και τελειώνω με ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία στο Κεφαλόβρυσο, στο Πανευρωπαϊκό Αντάμωμα που απευθύνεται στους Νέους, στις 14/7/2013:
«Θέλουμε να παρακαλέσουμε τους νέους της Ευρυτανίας να ασχοληθούν με τους πολιτιστικούς Συλλόγους, να γραφούν μέλη, να αναλάβουν τη διοίκησή τους όπως και τη διοίκηση της Ομοσπονδίας μας γιατί οι πολιτιστικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία πρέπει να διατηρηθούν για το καλό της Ευρυτανίας μας, για την ανάπτυξή της, για τη διαφήμισή της, για την διατήρηση της παράδοσής μας, των ηθών και των εθίμων μας για να μείνουν ζωντανά τα ευρυτανικά χωριά, γιατί το μέλλον τους –Συλλόγων και Ο.Ε.Σ.- ανήκει σε σας, να καταθέσετε τις δικές σας ιδέες, να δώσετε καινούργιες προοπτικές, να χαράξετε νέους δρόμους και εμείς θα είμαστε δίπλα σας, χωρίς διαφωνίες και κριτικές, θα είμαστε αρωγοί στις διεκδικήσεις και θα σας ενθαρρύνουμε και θα σας καμαρώνουμε».