Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Φεστιβάλ Ορειβατικού σκι Καρπενήσι 17-19 Ιανουαρίου 2014





Παρασκευή 17 Ιανουαρίου

Συνεδριακό κέντρο Καρπενησίου



18.30 Έναρξη
19.00 Χαιρετισμοί
19.05 From Poseidon to Zeus 10'
             Τσούτσιας Χρήστος/Klaoudatos ski tv GR
Την Άνοιξη του 2013 τρεις αθλητές της εταιρίας Dynafit επισκέφτηκαν τον Όλυμπο με σκοπό να ανεβούν από την θάλασσα στην κορυφή του βουνού με ιδίες δυνάμεις σε μία μέρα, χρησιμοποιώντας τα τρία αγαπημένα τους αθλήματα, ποδήλατο, τρέξιμο και σκι. Αφού οι αθλητές πήραν τις ευλογίες του Ποσειδώνα έβαλαν τα δυνατά τους με σκοπό να συναντήσουν την ίδια μέρα το Δία.Αυτός είχε άλλη γνώμη, σταματώντας την προσπάθεια τους και κρατώντας τους απέναντι απ΄ το θρόνο του μια μέρα ακόμη, δίνοντας τους την ευκαιρία να ζήσουν για μια νύχτα στην κατοικία των Θεών.



19.15 Tien Shan - A Kyrgyz Ski Adventure 19'
Jakob Schweighofer, Johannes Hoffmann AU
Mιά παρέα φίλων απ΄ την Αυστρία θέλησε να πάει στην μακρινή οροσειρά των Tien Shan στο Κιργιστάν με σκοπό να σκιάρουν παρθένες πλαγιές και κορυφές. Όπως συμβαίνει πολλές φορές τα βουνά είναι απρόβλεπτα και είχαν αντίθετη γνώμη δημιουργώντας αμφιβολίες στην ομάδα για την επιτυχία της αποστολής. Λίγο πριν το τέλος η ομάδα ανταμείφθηκε με μερικές υπέροχες πρώτες καταβάσεις. Βασικός πρωταγωνιστής και αφηγητής της ταινίας ο David Pitschmann, μεγάλος λάτρης της Ελλάδας και των βουνών μας.

    
19.35 Παρουσίαση διαδρομών ορειβατικού σκι στη Νότια Πίνδο
     (Βασίλης Σιδέρης-SkiM.gr

19.50 Διάλειμμα 15'

20.05 Ομιλία του Γιάννη Κοτιλέα
     “British Columbia , Canada – Ένα ταξίδι με στόχο την επιστροφή”

20.20 Τimelapse project (Bulgaria-Greece) 12'
Nikola Sanz SW
Timelapse είναι ένα road trip δύο μηνών απ' την Ελβετία στο Ιράν που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Σκοπός της ομάδας ήταν να ταξιδέψουν σε εντελώς διαφορετικά μέρη μεταξύ τους, να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες, να κάνουν σκι και να τραβήξουν βίντεο και φωτογραφίες. Σε αυτό το βίντεο θα δούμε τι συνάντησαν στην επίσκεψη τους στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα.

20.35 Valhalla 20'
Sweetgrass Productions US
Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που αναζητά τη χαμένη ελευθερία της νιότης του. Νιώθοντας τη φλόγα μέσα του να καίει ακόμη κατευθύνεται προς το βορρά αναζητώντας όλα αυτά που στερήθηκε. Στην πορεία του βρίσκει αυτό ακριβώς που έψαχνε σε ένα χωριό, το Βαλχάλα. Όλα τα παραπάνω συνδιάζονται πολύ όμορφα σε μια ταινία που τα έχει όλα, σκι, πούδρες, άλματα, υπέροχη μουσική και πολύ ωραία εικόνα.


21.00 Λήξη 1ης ημέρας



Σάββατο 18 Ιανουαρίου
Συνεδριακό κέντρο Καρπενησίου


18.00 Έναρξη
18.30 Χαιρετισμοί
18.35 An Ιnternational Memorantum for Karpenisi mountains 10'
Τσούτσιας Χρήστος/Klaoudatos ski tv GR
Τα βουνά στα πέριξ του Καρπενησίου είναι καταδικασμένα να συγκινούν τη διεθνή κοινότητα του ορειβατικού σκι. Τη στιγμή που μόνο μια μερίδα ντόπιων και λιγοστών ακόμη χιονοδρόμων από τα υπόλοιπα μέρη της χώρας μας ήσαν οι μόνοι που μέχρι σήμερα αντιλήφθηκαν την ομορφιά του ορεινού τμήματος της Ευρυτανίας, διεθνείς φωνές διαμαρτύρονται γιατί αυτά τα μέρη ήταν κρυμμένα στο συρτάρι.. καλώντας για ένα ακόμη μνημόνιο για την Ελλάδα! Έτσι στα πλαίσια μιας συνάθροισης της ολοένα αυξανόμενης σε μέγεθος και μορφή Ελληνικής κοινότητας του ορειβατικού σκι διεθνείς χιονοδρόμοι ανακοίνωσαν: "Δείξτε μας και άλλα τέτοια μέρη και εμείς θα έρθουμε ξανά και ξανά".


18.45 Παρουσίαση διαδρομών ορειβατικού σκι στη Κρήτη
      (Σπινθάκης Γιώργος )

19.00 Surviving Telluride 7' 
Constantine Papanicolaou/Oakley US
To Telluride στο Κολοράντο είναι κλασικός προορισμός για τους "σκληροπυρηνικούς" λάτρεις του backcountry σκι. Οι απότομες κλίσεις και τα στενά λούκια μπορούν να αμφισβητήσουν τις ικανότητες των καλύτερων σκιέρ, όταν όμως οι συνθήκες είναι κατάλληλες και το βουνό το επιτρέψει σκιερ σαν τον Seth Morrison και τον Jacob Wester μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τον εγωισμό τους στις επικίνδυνες πλαγιές του Telluride.

19.10 Oμιλία Constantine Papanicolaou .
      Ο C.P. θα παρουσιάσει το ελληνικό του “project” !
19.25 Διάλειμμα 15'
20.00 Face à la Vanoise 17'
Nicolas Hairon FR
Στη Γαλλία, το παλιότερο εθνικό πάρκο ονομάζεται "Vanoise" και βρίσκεται κοντά στα Ιταλικά σύνορα κάτω απ' το Mont Blanc. Ένας πρόσφατος νόμος καλεί όλα τα εθνικά πάρκα της Γαλλίας να εφαρμόσουν τη νέα πολιτική, αλλά ο δήμαρχος των πόλεων γύρω απ' το εθνικό πάρκο τον απέρριψε. Ο λόγος είναι απλός, το πάρκο είναι περιτριγυρισμένο από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης και εφαρμογή του νόμου αυτού μπορεί να καταστρέψει αυτό τον παρθένο τόπο και να τον μετατρέψει σε ένα ακόμη τουριστικό κέντρο. Ένας ντόπιος ο Yoann μας βοηθά στην ταινία να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση. Φυσικά η ξενάγηση σε αυτό τον υπέροχο τόπο γίνεται με ορειβατικά σκι και αναρρίχηση στις γύρω κορφές.

20.20 Five days in September 35'
Karsten Scheuren D
Η ομάδα της Dynafit στην προσπάθεια της να ανέβει το όγδοο ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Manaslu βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τραγωδία. Μία χιονοστιβάδα παρέσυρε ολόκληρο το camp 2 μόλις λίγα μέτρα μακρυά τους. Ξαφνικά στόχος τους δεν ήταν η κορφή αλλά η επιβίωση και η βοήθεια σε όσους είχαν ανάγκη. Μία σκληρή ιστορία που στοίχισε αρκετές ζωές ορειβατών

21.00 Λήξη 2ης ημέρας