Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Δημήτρης Πουρνάρας, ο ελεύθερος δημοσιογράφος


ΕκτύπωσηE-mail
  (17/12/2013)   Η Πανευρυτανική Ένωση σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Σταφυλά,"Δημήτρης Πουρνάρας, Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ" , μία ακόμη έκδοση της Πανευρυτανικής Ένωσης που θα γίνει την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18:30 στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, Αθήνα).http://www.agrafiotis.gr/
     Η Πανευρυτανική Ένωση     Ένα ακόμα, ελάχιστο, «Χρέος» εκπληρώνεται από την Πανευρυτανική Ένωση με σεβασμό, πάντα, στην ιστορική μνήμη,  με την έκδοση του  νέου βιβλίου  «Δημήτρης Πουρνάρας, ο ανεξάρτητος κει ελεύθερος δημοσιογράφος». Ένα «χρέος» οφειλόμενο προς έναν Ευρυτάνα, ο οποίος, δίκαια, χαρακτηρίστηκε ως «Απόστολος της Δημοκρατίας», αφού με την πέννα  του και με τους συνεχείς αγώνες του, έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της πατρίδας μας, σε περιόδους λίαν  κρίσιμες και πολυτάραχες…
     Ο Δημήτρης Πουρνάρας, προσωπικότητα πολυσύνθετη και πολυτάλαντη,  έχοντας ως ακαταμάχητα όπλα  την άρτια μόρφωσή του και την υποδειγματική εργατικότητά του, την ανιδιοτέλεια και το θάρρος, την αγωνιστικότητα και την τιμιότητα, την μετριοφροσύνη και την αμνησικακία, την φιλαλληλία και την κοινωνική αλληλεγγύη, την αντικειμενικότητα,  την ειλικρίνεια και το θάρρος, το ήθος και την ευγένεια,  κατεξοχήν δε την φιλοπατρία και την Αγάπη στον συνάνθρωπό του, αναδείχθηκε, κατά τον Νεοκλή Σαρρή σε «δημοσιογράφο ολκής, αρθρογράφο εξαίρετο, σχολιαστή απαράμιλλο, ιστορικό εξαίρετο, λογοτέχνη γλαφυρό, πολιτικό του μέτρου με οξυδέρκεια και πάθος για τη Δημοκρατία…»
     Ο  Μιχάλης Σταφυλάς,  με τρόπο μοναδικό ,  εκπληρώνει το Χρέος αυτό, για λογαριασμό των όπου γης Ευρυτάνων.  όπως έκανε και με  άλλους διακεκριμένους συμπατριώτες μας με τα εκδοθέντα  μνημειώδη έργα του «Ζαχαρίας Παπαντωνίου – Τα Θεία Δώρα των εμπνεύσεών του –«, «Γεώργιος Καφαντάρης – Μια ζωή στις επάλξεις της Δημοκρατίας» κ..ά.
     Ήταν αδύνατο ο Μιχάλης Σταφυλάς να μην εντάξει  στα ενδιαφέροντά του και την προσωπικότητα του Δημήτρη Πουρνάρα.
     Ο ίδιος, ο Μιχάλης Σταφυλάς,  έχοντας την τύχη να γνωρίσει προσωπικά τον Δημήτρη Πουρνάρα, και  άντλώντας πολύτιμα στοιχεία από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο, αφενός, και από το εναπομείναν από την  καταστροφική μανία των δικτατοριών 1936 και 1967 αρχειακό υλικό της οικογένειας Πουρνάρα ( Ελένης και Νίκου Πουρνάρα), αφετέρου,  κατόρθωσε  να  μας παρουσιάσει  με τον παρόντα τόμο την πνευματική και αγωνιστική δράση του και την συνεισφορά του στην πορεία του Έθνους μας με την μαχητική αρθρογραφία του και την άτεγκτη κριτική του,  προς κάθε κατεύθυνση, περισσότερο δε για τα εθνικά μας θέματα, τα οποία και σήμερα ακόμα μας ταλανίζουν (Κυπριακό, Μακεδονικό, γερμανικές αποζημιώσεις κ.ά.), αλλά και για θέματα ηθικής και υπεράσπισης διαφόρων  κοινωνικών αξιών (παρανομίες, σκάνδαλα, αγροτικό ζήτημα κ.ά.).  Ο λόγος του Δημήτρη Πουρνάρα αποδεικνύεται ιστορικά, κυρίως  σήμερα, ότι ήταν λίαν  ουσιαστικός, διδακτικός αλλά και προφητικός…
     Τα περιεχόμενα του βιβλίου αναπτύσσονται σε δεκαοκτώ (18) κεφάλαια (336 σελίδες). Ενδεικτικά αναφέρονται στα πρώτα χρόνια των δραστηριοτήτων του (ανταποκριτής στο Παρίσι, στέλεχος του Αγροτοσοσιαλιστικού Κινήματος κ.ά.), στις εφημερίδες του «Ανεξάρτητος» και «Ελεύθερος», στη συγγραφική του δραστηριότητα,  στους εθνικούς αγώνες του («Μακεδονικό», Κύπρος, Αποζημιώσεις κ.ά.), στον αντιμοναρχικό αγώνα του, στις παρεμβάσεις του στα διάφορα πνευματικά ζητήματα, στο Αγροτικό Ζήτημα, στις διώξεις και τις περιπέτειές του, για την πνευματική προσφορά του, όπως οι άλλοι την είδαν, στο θάνατό του και, τελειώνει με το κεφάλαιο «Οι συγχωριανοί του τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη». Τέλος, το βιβλίο προλογίζεται από τον Πρόιεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της  ΕΣΗΕΑ κ. Δημήτρη Τρίμη.
     Η Πανευρυτανική Ένωση συνεχίζοντας την εκδοτική της ανθοφορία, πιστεύει πως με  την παρούσα έκδοση παρουσιάζει τη ζωή και το έργο, όχι μόνο ενός «χαλκέντερου», μαχητικού  και αταλάντευτου δημοσιογράφου, αλλά και ενός  μεγάλου διανοούμενου και εμπνευσμένου πνευματικού οδηγού του  λαού  μας, του Ευρυτάνα Δημήτρη Πουρνάρα, ο οποίος με το παράδειγμα της ζωής του και με το αψεγάδιαστο δημοσιογραφικό αλλά και το πλουσιότατο  συγγραφικό  έργο του (ιστορικό, βιογραφικό, λογοτεχνικό, μεταφραστικό, πολιτικοκοινωνικό κ.λπ.)  θα συνεχίσει να διδάσκει τις επόμενες γενιές.

Ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης
Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος

     Ποιος ήταν Δημήτρης Πουρνάρας     Ο Δημήτρης Πουρνάρας γεννήθηκε στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας το 1900. Από πολύ νέος άρχισε να δουλεύει στον ελληνικό Τύπο και το 1919 ήταν διαπιστευμένος ως δημοσιογράφος στη Διάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι.
     Κατά την προπολεμική περίοδο ανέλαβε διευθυντικές θέσεις σε αρκετές εφημερίδες της δημοκρατικής παράταξης. Το 1933 ίδρυσε την εφημερίδα «Ανεξάρτητος» που η έκδοσή της διακόπηκε από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Ο Πουρνάρας διώχτηκε και φυλακίστηκε όπως είχε συμβεί και επί δικτατορίας Παγκάλου.
     Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 διέκοψε με τη σειρά της την έκδοση της εβδομαδιαίας ιστορικής εφημερίδας του «Ελεύθερος», τον φυλάκισε και τον εξόρισε στη Σύρο.
    Μεταπολεμικά ανέλαβε διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Το Βήμα» (1946-1951) και διευθυντής στις εφημερίδες «Αθηναϊκή» και «Αλλαγή».
    Το 1951 ανέλαβε διευθυντής προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και το 1952 έγινε ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, σχολιαστής περί το Κυπριακό.
    Ο Δ. Πουρνάρας έχει και σημαντικό συγγραφικό και μεταφραστικό έργο.
    Το 1936 ίδρυσε με τον αδερφό του την εκδοτική εταιρεία «Πάπυρος».
    Το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο περί τον Πουρνάρα διατρέχει μια σημαντική ιστορική περίοδο και περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες και σκίτσα της εποχής. 


     Το βιβλίο υπογράφει ο κ. Μιχάλης Σταφυλάς. 
      Ο συγγραφέας του βιβλίου, Μιχάλης Σταφυλάς, με τρόπο μοναδικό, εκπληρώνει το «χρέος» αυτό, για λογαριασμό των όπου γης Ευρυτάνων, όπως έκανε και με άλλους διακεκριμένους συμπατριώτες μας με τα εκδοθέντα μνημειώδη έργα του «Ζαχαρίας Παπαντωνίου - Τα Θεία Δώρα των εμπνεύσεών του», «Γεώργιος Καφαντάρης - Μια ζωή στις επάλξεις της Δημοκρατίας» κ.α.
     Ήταν αδύνατον ο Μιχάλης Σταφυλάς να μην εντάξει στα ενδιαφέροντά του και την προσωπικότητα του Δημήτρη Πουρνάρα.
     Ο ίδιος ο Μιχάλης Σταφυλάς έχοντας την τύχη να γνωρίσει προσωπικά τον Δημήτρη Πουρνάρα και αντλώντας πολύτιμα στοιχεία από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο και από το εναπομείναν από την καταστροφική μανία των δικτατοριών 1936 και 1967 αρχειακό υλικό της οικογένειας Πουρνάρα (Ελένης και Νίκου Πουρνάρα)- κατορθώνει με τον εν λόγω τόμο να παρουσιάσει την πνευματική και αγωνιστική δράση του και τη συνεισφορά του στην πορεία του Έθνους μας με τη μαχητική αρθρογραφία του και την άτεγκτη κριτική του, προς κάθε κατεύθυνση, περισσότερο δε για τα εθνικά μας θέματα, τα οποία και σήμερα ακόμα μας ταλανίζουν (Κυπριακό, Μακεδονικό, γερμανικές αποζημιώσεις κ.α.), αλλά και για θέματα ηθικής και υπεράσπισης διαφόρων κοινωνικών αξιών (παρανομίες, σκάνδαλα, αγροτικό ζήτημα κ.α.). «Ο λόγος του Δημήτρη Πουρνάρα αποδεικνύεται ιστορικά, κυρίως σήμερα, ότι ήταν λίαν ουσιαστικός, διδακτικός αλλά και προφητικός», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
     Τα περιεχόμενα του βιβλίου αναπτύσσονται σε 18 κεφάλαια (336 σελίδες).
     Ενδεικτικά αναφέρονται στα πρώτα χρόνια των δραστηριοτήτων του (ανταποκριτής στο Παρίσι, στέλεχος του Αγροτοσοσιαλιστικού Κινήματος κ.α.), στις εφημερίδες του «Ανεξάρτητος» και «Ελεύθερος», στη συγγραφική του δραστηριότητα, στους εθνικούς αγώνες του («Μακεδονικό», Κύπρος, Αποζημιώσεις κ.α.), στον αντιμοναρχικό αγώνα του, στις παρεμβάσεις του στα διάφορα πνευματικά ζητήματα, στο Αγροτικό Ζήτημα, στις διώξεις και τις περιπέτειές του, στην πνευματική προσφορά του, όπως οι άλλοι την είδαν, στο θάνατό του, ενώ τελειώνει με το κεφάλαιο «Οι συγχωριανοί του τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη». Τέλος, το βιβλίο προλογίζεται από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Δημήτρη Τρίμη.