Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Στις Βρυξέλλες ο Δήμος Καρπενησίου και ο Δήμος Αγράφων Πιλοτικός Δήμος ο Δήμος ΚαρπενησίουΚαρπενήσι, 19 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στις Βρυξέλλες βρέθηκε στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2013, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Άριστείδη Τασιό και η αναπληρώτρια Δήμαρχος Αγράφων, Βασιλική Φεγγούλη με το στέλεχος της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, Νίκο Τάκη.
Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, διοργανώθηκε ημερίδα με τη συμμετοχή ορεινών Δήμων από την Ελλάδα, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από στελέχη των διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διαχειριστών των Ευρωπαϊκών Ταμείων για τη Νέα
Προγραμματική Περίοδο και το ρόλο των Δήμων σε αυτή. Το συμπέρασμα της ημερίδας αυτής, μετά από πρόταση του Δημάρχου Καρπενησίου, ήταν η δημιουργία ενός Δικτύου Ορεινών Δήμων σε εθνικό, περιφερειακό αλλά και Ευρωπαϊκό Επίπεδο προκειμένου να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών οι οποίες και θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα πιο δίκαιο θεσμικό πλαίσιο και θα αναπτύξουν καλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης.
Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013, οι εκπρόσωποι των δύο Δήμων συναντήθηκαν με την υπεύθυνη μονάδας για Ελλάδα και Κύπρο και άλλα στελέχη της Διεύθυνσης Έξυπνης και Αειφόρου Ανάπτυξης Νοτίου Ευρώπης, αλλά και με την υπεύθυνη για την εφαρμογή του Σχεδίου για την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη Τοπικών Κοινοτήτων. Στην εν λόγω συνάντηση, παρουσιάστηκε από το Δήμο Καρπενησίου η στρατηγική για τη Χωρική Ανάπτυξη της περιοχής μέχρι το 2020, μιας και ο Δήμος Καρπενησίου – από κοινού με το Δήμο Αγράφων – ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την υποβολή ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού χρηματοδοτικού προγράμματος το οποίο θα καλύπτει το σύνολο της Ευρυτανίας, προκειμένου να εξασφαλίσει ολοκληρωμένες χρηματοδοτήσεις από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Καρπενησίου έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκηση (ΕΕΤΑΑ ΑΕ) ως πιλοτικός Δήμος για την προετοιμασία του σχεδίου στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων» (ΤΑΠΤΟΚ).
Συστατικό στοιχείο του σχεδίου που θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση, αποτελεί η συμμετοχή σημαντικών φορέων και εκπροσώπων της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, τόσο σε επίπεδο διαβούλευσης και διαμόρφωσης των στόχων και της στρατηγικής του προγράμματος, όσο και στην υλοποίηση του 7ετούς αυτού σχεδίου.
Ο Δήμος Καρπενησίου μεταξύ άλλων παρουσίασε την πορεία των διαβουλεύσεων αλλά και τον τρόπο ωρίμανσης ενός αναπτυξιακού προγράμματος για της Ευρυτανία.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Οι Ευρωπαϊκοί πόροι είναι το μέλλον μας κι εμείς δουλεύουμε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως για ακόμη μία φορά ο Δήμος Καρπενησίου αποτελεί Πιλοτικό Δήμο για την προετοιμασία ενός τόσο σημαντικού σχεδίου που πιστεύουμε ότι θα αποφέρει απτά αποτελέσματα. Παράλληλα, προχωράμε άμεσα τη δημιουργία Δικτύου Ορεινών Δήμων, προκειμένου να μπορούμε όλοι μαζί, συντονισμένα, να επιτύχουμε ένα δικαιότερο και πιο ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις περιοχές μας. Με τη στενή συνεργασία και την από κοινού προσπάθεια των δύο Δήμων αλλά και με σκληρή δουλεία, η Ευρυτανία στο σύνολό της μπορεί να προχωρήσει μπροστά, να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις και να πετύχει την ισόρροπη ανάπτυξη».