Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Εγκατάλειψη της υγείας σε Δυτική και Βόρεια Ευρυτανία / θάνατος πολίτη εξαιτίας έλλειψης γιατρού και διασωστικού μέσου»







Αρ.Πρωτ Α/005                                      Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η απάντηση του Υπουργού Υγείας στην ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, υπεύθυνου και για θέματα Ευρυτανίας, με αριθμό πρωτοκόλλου 1235 3/9/13 και θέμα την «Εγκατάλειψη της υγείας σε Δυτική και Βόρεια Ευρυτανία / θάνατος πολίτη εξαιτίας έλλειψης γιατρού και διασωστικού μέσου»


Διαπιστώσεις, αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν την αδυναμία πρόσβασης του συνόλου των πολιτών του Νομού Ευρυτανίας, στο απολεσθέν δημόσιο αγαθό των παροχών υγείας, αλλά και δέσμευση του Υπουργού για ενίσχυση του ΕΚΑΒ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ το αποτέλεσμα της ερώτησης μας.

Εγκατάλειψη και αδυναμία κατανόησης των ειδικών συνθηκών του
ορεινού Νομού μας.


Αυτό είναι το συμπέρασμα που δύναται να εξαχθεί από την απάντηση του Αρμοδίου Υπουργού Υγείας, διαπιστώνοντας ακόμα μια φορά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Νομός Ευρυτανίας, ενώ την ίδια ώρα άφαντος παραμένει από όλα τα μεγάλα και καίρια ζητήματα του Νομού μας ο Βουλευτής της ΝΔ προσπαθώντας να αποποιηθεί τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν τον ίδιο δια της ψήφου του εντός του Ελληνικού κοινοβουλίου, πόσο μάλλον την ώρα που ο Νομός μας εκπνέει!

•Σημειώνω στο σημείο αυτό πως ακόμα κι αυτή την χρονική περίοδο είναι άγνωστο το μέλλον τόσο των περιφερειακών ιατρειών όσο και του ΚΥΔΦ.
Πέρα από την διαπιστωτική απογοητευτική κατάσταση σχεδόν στο σύνολο των 17 μη στελεχωμένων  Περιφερειακών Ιατρείων που επιβεβαιώνει η απάντηση του Υπουργού, γεγονός καταγγελλόμενο εδώ και μήνες τόσο από την Συντονιστική Ευρυτανίας όσο και εμού του ιδίου ως Πολιτευτή του Νομού του κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, παραμένει άγνωστο το μέλλον αυτών καθότι απανωτες προκηρύξεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος «πέφτουν στο κενό» με τελευταία καταληκτική ημερομηνία την 24η Σεπτεμβρίου που δυστυχώς στην απάντηση του κου Υπουργού ουδεμία αναφορά υπήρξε για το αποτέλεσμα αυτών ούτε σημάδι θετικής έκβασης.

•Όπως αποκαλύψαμε σε κανένα περιφερειακό ιατρείο αλλά και στο Ασθενοφόρο το οποίο κινείται στο Δήμο Αγράφων και σταθμεύει στο ΚΥΔΦ δεν υπάρχει απινιδωτής για καρδιολογικά περιστατικά παρά μόνο καρδιογράφος.
Ακόμα και στην περίπτωση στελέχωσης από ιατρούς των Π.Ι. είναι αδύνατο να παρασχεθεί η ενδεδειγμένη παροχή πρώτων βοηθειών απουσία εξειδικευμένου «τεχνικού υλικού». Η απάντηση του κου Υπουργού αφήνει αναπάντητο το αίτημα μας για να εξοπλιστούν με απινιδωτές όλα τα Π.Ι. !



•Αναπάντητο και το ερώτημα μας αναφορικά με την κατασκευή δυο ελικοδρομίων για την επείγουσα διακομιδή των ασθενών και νοσηλεία όπου απαιτείται στην Βόρεια και Δυτική Ευρυτανία, καθότι για την ώρα παραμένει στα χαρτιά, παρά την θετική στάση της Πολιτικής Αεροπορίας και την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων στον Δήμο Αγράφων το 2012.

Κρατάμε τη δέσμευση του Υπουργού, αλλά και υπόσχομαι στους συμπατριώτες  μου Ευρυτάνες, να αγωνιστούμε και να καταφέρουμε μέσα από τον διαγωνισμό που διενεργήθει στο πλαίσιο περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013 για την προμήθεια 137 ασθενοφόρων αλλά και 19 κινητών μονάδων, θεωρώντας αυτονόητη την θετική εισήγηση του υπουργού -όπως αναφέρεται και στην σχετική απάντηση-  10 ασθενοφόρα αφορούν τομείς και παραρτήματα του ΕΚΑΒ Στερεάς Ελλάδος, να διεκδικήσουμε την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Ευρυτανίας αλλά και να φέρουμε στην Ευρυτανία για πρώτη φορά τουλάχιστον μια κινητή μονάδα αλλά και νέα ασθενοφόρα σώζοντας ανθρώπινες ζωές, σ αυτό τον αγώνα δε περισσεύει κανείς!
Δέσμευση μου ν’ αγωνιστώ γι αυτό και σε συνεργασία με τον Βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ να το καταφέρουμε.

Το χρωστάμε στους Ευρυτάνες πολίτες το οφείλουμε στην Ευρυτανία!


Κωνσταντίνος Ι. Μπακόλας
«Ανοίγουμε δρόμο στο αύριο»

•Πολιτευτής Νομού Ευρυτανίας
•Μέλος του Εθνικού Συμβούλιου των Ανεξάρτητων Ελλήνων
•Μέλος του κοινοβουλευτικού τομέα ευθύνης Ανάπτυξης Μεταφορών Υποδομών&Δικτύων
•Μέλος της Γραμματείας Εμπορίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων