Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ρήξη Περγαντα Μπουραντα....

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1
35100 ΛΑΜΙΑ                                                                    

Λαμία 30-9-2013

                                                                             
ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας :
Ο Περιφερειάρχης έπαυσε από τα καθήκοντά του τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας
Συζήτηση - ενημέρωση για τα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της Εύβοιας (Lafarge – Τσιμέντα Χαλκίδας, Ιντερκεμ, Μηχανική, Σέλμαν, Νεοσετ και Ηλεκτρομηχανική)

Με την ανακοίνωση της ανάκλησης των αρμοδιοτήτων και παύσης των καθηκόντων του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Μπουραντά ξεκίνησε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Αφορμή για την απόφαση αυτή του κ. Περγαντά, υπήρξε η – προ ολίγων ημερών - δημοσιοποίηση επιστολής του κ. Μπουραντά για το θέμα των εργαζομένων σε επιχειρήσεις της Εύβοιας, που είχε συμπεριληφθεί για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για τη στάση του κ. Μπουραντά ο Περιφερειάρχης επεσήμανε :

«Θεωρώ προσβολή στο θεσμό του Περιφερειάρχη τη δημοσιοποίηση της επιστολής του κ. Μπουραντά, η οποία εκφράζει προσωπικές του απόψεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, πριν τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση.
Η αναφορά του κ. Μπουραντά σε Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και Περιφέρεια διασπά την ενότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η δε μετάθεση των ευθυνών του στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη χωρίς ίχνος αυτοκριτικής συνιστά έλλειμμα στην αλληλεγγύη και στη συλλογικότητα που οφείλουν να διέπουν τη λειτουργία του συνδυασμού της πλειοψηφίας».

Έτσι ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπουραντάς :
-          Παύεται από τα καθήκοντα του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής
-          Ανακαλούνται όλες οι αρμοδιότητες που του έχουν δοθεί με αποφάσεις του Περιφερειάρχη
-          Παύεται από όλες τις θέσεις που έχει τοποθετηθεί.

Και καλείται, σύμφωνα με το Νόμο, να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, αφού είναι αδιανόητο να κατέχει τη θέση και να μισθοδοτείται για καθήκοντα τα οποία πλέον δεν ασκεί.

Στη συνέχεια ακολούθησε η άρνηση του κ. Μπουραντά να παραιτηθεί από Αντιπεριφερειάρχης, δηλώνοντας την παραίτηση από τον μισθό του.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε :
«Καλώ τον κ. Μπουραντά  να παραιτηθεί από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη. Επισημαίνω ότι δεν είναι νομικά εφικτό να παραιτηθεί των αποδοχών του εάν δεν παραιτηθεί ταυτόχρονα κι απ την έμμισθη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, όπως θεσμικά και ηθικά οφείλει, αφού πλέον δεν ασκεί τις αρμοδιότητές του»

Τέλος ο κ. Περγαντάς δήλωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι θα απαντήσει στις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μπουραντά μόνο όταν παραιτηθεί, διότι διαφορετικά κι εφόσον γινόταν τέτοιος δημόσιος διάλογος ο Περιφερειάρχης θα νομιμοποιούσε τη λήψη μισθού του Αντιπεριφερειάρχη χωρίς στην ουσία να ασκεί κανένα καθήκον.

Στη συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο προχώρησε στη συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης για τα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της Εύβοιας (Lafarge – Τσιμέντα Χαλκίδας, Ιντερκεμ, Μηχανική, Σέλμαν, Νεοσετ και Ηλεκτρομηχανική), με τη συμμετοχή του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και των εκπροσώπων των Σωματείων Εργαζομένων.

Η ενημέρωση και συζήτηση του θέματος συνεχίστηκε με τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, περιφερειακών συμβούλων και του βουλευτή ΔΗΜΑΡ της Εύβοιας, όπου ανάμεσά τους τονίστηκε η επιμονή και η διεκδικητική στάση του Περιφερειάρχη, ακόμα και δημόσια όπως στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ, να γίνει συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, καθώς και η απαξιωτική στάση της κυβερνητικής ηγεσίας.

Στην τοποθέτησή του, επί του θέματος, ο κ. Περγαντάς :
«Είναι γνωστά, τα έχουμε επανειλημμένα  συζητήσει και δεν θα επαναλάβω τα αιτήματα – που προφανώς στηρίζουμε – των εργαζομένων και οδήγησαν στην κατάληψη του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Σήμερα εδώ, με πρωτοβουλία μου, βάλαμε στην ημερήσια διάταξη και συζητάμε το θέμα. Κι είναι στην ουσία μια πρωτοβουλία κυρίως πολιτική. Είναι μια κίνηση για να ξεπεράσει τα  όρια της Εύβοιας και να αναδείξουμε σε όλη τη Στερεά Ελλάδα το πρόβλημα των εργαζομένων. Στόχος μας είναι να δημοσιοποιήσουμε το μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο πολιτικά στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις : με την παρουσία μου δυο φορές στην κατάληψη, με συνομιλίες με εργαζόμενους και συνδικάτα και με την διαρκή επιμονή μου να γίνει συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς, με αποκορύφωμα τη δημόσια επαφή μου με τον Υπουργό Ανάπτυξης στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο οποίος υπεξέφυγε του αιτήματος για τον καθορισμό συνάντησης παρουσία των εργαζομένων.
Όμως, επειδή θέλω να μιλάω πάντα ανοιχτά, θα τονίσω, πως δεν είμαι υπόλογος για τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση. Αντίθετα, είναι η απόδειξη πως τα Υπουργεία δεν σέβονται αυτό που δημιούργησαν. Δεν σέβονται την Αυτοδιοίκηση, δηλαδή την άμεση έκφραση των πολιτών, την κοινωνία, τους εργαζόμενους.
Είναι η απόδειξη πως έχουμε να κάνουμε με ένα κρίσιμο πολιτικό θέμα, που βάζει όλους μας – αυτοδιοίκηση, πολίτες, εργαζόμενους – απ΄την ίδια πλευρά. Από αυτή λοιπόν την πλευρά εξακολουθώ να στηρίζω απόλυτα τα αιτήματα των εργαζομένων και ενόψει της συνάντησης με τον Υπουργό Εργασίας, που μόλις πληροφορήθηκα ότι προσδιορίστηκε για την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, κάνω έκκληση να λειτουργήσουν άμεσα πλέον οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Η ανοιχτή Περιφέρεια, με τη δική σας παρουσία, θα ενισχύσει αυτόν τον αγώνα, θα κάνει όλο τον κόσμο κοινωνό και συμμέτοχο και θα δυναμώσει τη φωνή και τις διεκδικήσεις όλων μας».

Ακολούθησε η συζήτηση  σημαντικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και  ψηφίσματα για την αναγκαιότητα λειτουργίας των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ και καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Θα ακολουθήσει σχετικά αναλυτικό δελτίο τύπου.