Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Καντάδα με ντέλφι και βιολί στα σοκάκια στ' Άγραφα


ΕκτύπωσηE-mail
Χρυσόστομος Νάσιος - Γιώργος Γαντζούδης - ντέφι και βιολί στα Άγραφα 13/08/2013  Την Τρίτη το βράδυ, προπαραμονή της Παναγίας, μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους πανηγυριώτες του καλοκαιριού στο χωριό Άγραφα. Ένα παλιό έθιμο αναβίωσε, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια.  Πρωτεργάτες αυτής της εκδήλωσης ήταν ο Χρυσόστομος Νάσιος και ο Σύλλογος Αγραφιωτών Αγράφων Ευρυτανίας. 
     Η πομπή ξεκίνησε από την πλατεία του χωριού γύρω στις εννιά και ανηφόρισε αργά προς τα σοκάκια του πάνω μαχαλά. Το ιστορικό ντέλφι του Μήτσου (Δημητρίου) Παναγιώτη Νάσιου, κρατούσε και έπαιζε ο άξιος συνεχιστής του, ο γιος του Χρυσόστομος (Τόμης). Στο βιολί, ο γνωστός σε όλους μας Επινιανίτης, Γιώργος Γαντζούδης, ο οποίος επισκέφτηκε το χωριό μας με τη σύζυγό του ειδικά για εκείνη την αξέχαστη βραδιά.
     Μπροστά το βιολί και το ντέλφι μαζί με τα δύο μέλη του συλλόγου, τον πρόεδρο Λάμπρο Γατή και τον Τηλέμαχο Μπαμπαλή. Ο κόσμος ήταν λίγος στην αρχή, αλλά όσο προχωρούσε  η πορεία, μεγάλωνε και έφτασε περίπου τους σαράντα. 
Δημήτρης (Μήτσος) Νάσιος του Παναγιώτη     Περνώντας μπροστά από το παλιό πατρικό του Χρυσόστομου, η πορεία στάθηκε για λίγο, ίσως για να αποδώσει ένα φόρο τιμής στον αείμνηστο πατέρα του, αλλά η συγκίνηση ήταν αρκετή … και προχωρήσαμε.
     Φτάνοντας έξω από το σπίτι του Γιώργου Κωστούλα, κάναμε μεταβολή και επιστρέψαμε στην πλατεία, κατεβαίνοντας τα σκαλιά του Δημαρχείου.
     Οι επισκέπτες της περιοχής είχαν βγει έξω με φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες στην προσπάθειά τους μέσα στη νύχτα να καταγράψουν αυτή την ασυνήθιστη εκδήλωση.
     Η πορεία συνεχίστηκε, κάτω από το φως των φλας και του λιγοστού φεγγαριού, με πολύ τραγούδι και κέφι μέχρι τον πολιούχο του χωριού, τον Άγιο Δημήτριο, περνώντας μπροστά από τα μαγαζιά με τους θαμώνες να στέκονται όρθιοι και να τραγουδούν μαζί μας.  "... πάρε Μαριώ τη ρόκα σου κι έλα το φράχτη φράχτη, ώρε βάσανα πόχει η αγάπη ..."     Από εκεί προχωρήσαμε μέχρι τη θέση «κοτρώνι» και τη διασταύρωση με τον περιφερειακό, για να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας προς τον κάτω μαχαλά. Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε μπροστά από το σπίτι του Τηλέμαχου Μπαμπαλή και των αδερφών του. Η σύζυγός  του μαζί με συγγενείς, μοίραζαν τσίπουρο σε όλους τους «παρελαύνοντες». 
     Η συνέχεια μας βρήκε μπροστά από τα σκαλιά του λόφου της Αγίας Βαρβάρας, όπου στέκεται και ο ανδριάντας του Κατσαντώνη. Εκεί στήθηκε ένας παραδοσιακός χορός με τσάμικα και ολοκληρώθηκε με ένα ποίημα στον Κατσαντώνη …
«Αντώνη Κατσαντώνη Αγράφων σταυραετέ, δεν θα σε λησμονήσει η κλεφτουριά ποτέ!»     Κατά την επιστροφή μας και περίπου στο ύψος του «Πύργου Αγράφων», πέσαμε πάλι σε ένα μπλόκο, αυτή τη φορά του Κώστα Δημητρίου (Μητρούκα) Κίτσιου. Ένα γλέντι στήθηκε  και  εκεί αλλά αυτή τη φορά με μεζέδες, ξηρούς καρπούς, γλυκά και άφθονο τσίπουρο.
«Θέλω ν’ ανέβω στ’  Άγραφα και στ’ άγρια κατσάβραχα …» τραγουδούσαμε φθάνοντας στην πλατεία και τερματίζοντας αυτή τη διαφορετική εκδήλωση. 
     Ευχαριστούμε πολύ τον Χρυσόστομο Νάσιο για την ιδέα, τον Γιώργο Γατζούδη για τη συμμετοχή, τον σύλλογο για την οργάνωση και όλο τον κόσμο που μας ακολούθησε.
     Ευχόμαστε το έθιμο αυτό να το συνεχίσουμε και στα χρόνια που έρχονται, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!

 ( φωτο-ρεπορτάζ  -  Χρήστος Γ. Κίτσιος ) http://www.agrafiotis.gr/content/view/302/55/