Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΝΕΡΟ ΒΕΛΟΥΧΙΟΥ 1995-2013 … ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ ΛΑΛΗΣΕΙ Γεγονότα που απεικονίζονται σε χιλιάδες σελίδες με επίλογο την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου για καταγγελία της σύμβασης του 1995

ΝΕΡΟ ΒΕΛΟΥΧΙΟΥ 1995-2013 … ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ ΛΑΛΗΣΕΙ
Γεγονότα που απεικονίζονται σε χιλιάδες σελίδες με επίλογο την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου για καταγγελία της σύμβασης του 1995, επιχειρούμε να αποτυπώσουμε στο παρόν, συνοπτικά και κωδικοποιημένα με σεβασμό στην δεοντολογία της ενημέρωσης, αλλά και απόλυτο σεβασμό στην λογική των σκεπτόμενων πολιτών.
ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΩΣ 2010
«Επενδυτής» που κατείχε με σύμβαση του 1995 τα δικαιώματα χρήσης για εμφιάλωση πόσιμου νερού και η Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Κτημενίων ως ιδιοκτήτρια των πηγών, από κοινού και επί σειρά ετών, παραβίαζαν σχεδόν όλους τους όρους της σύμβασης αλλά και ουσιώδεις όρους της Ελληνικής νομοθεσίας, προς όφελος του ιδιώτη «επενδυτή» και σε βάρος των δημοτών. Υπομίσθωση δικαιωμάτων χρήσης νερού μονομερώς από τον «επενδυτή» δύο φορές, μη καταβολή των οφειλόμενων στο Δήμο για αρκετά χρόνια, παράνομη λειτουργία της μονάδας και πολλά ακόμα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν δημιούργησαν καν την σκέψη στην τότε Ηγεσία του Δήμου περί καταγγελίας της σύμβασης. Το γεγονός της μεταβίβασης των δικαιωμάτων χρήσης νερού με κατά πλειοψηφία απόφαση του τότε Δ.Σ. στην πεθερά (ως φυσικό πρόσωπο) του κ. Αντζά (εκμεταλλευτή της πηγής) αλλά και η λήψη μεταχρονολογημένης επιταγής τρίτου, χωρίς αντίκρισμα από το Δήμο Κτημενίων με οπισθογράφηση του εκμεταλλευτή της πηγής, ύψους 35.000,00 ευρώ έναντι των οφειλόμενων, σοκάρουν  την κοινή γνώμη.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ  01.01.2011-06.08.2013
Οι ορκωτοί λογιστές πραγματοποιούν απογραφή έναρξης στις 01.01.2011 όλων των πρώην Δήμων, αλλά η επιταγή των 35.000,00 ευρώ, ενώ βρίσκεται στα συρτάρια του νέου Δήμου Καρπενησίου, περιέργως δεν καταγράφεται στην απογραφή ούτε καν ως αναφορά γεγονότος, ενώ μεταγενέστερα στις 28.03.2011 η ίδια επιταγή επιστρέφεται στον κ. Αντζά Κωνσταντίνο χωρίς καμιά απόφαση, με μόνο ένα πρόχειρο έγγραφο παράδοσης, χωρίς πρωτόκολλο, από τη Δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη. Από την αρχή του 2011 θέσαμε το μείζον ζήτημα του νερού της Αγίας Τριάδας και ενώ υπήρξαν εξελίξεις (γνωμάτευση νομικού στις 08.02.2012 που αναφερόταν σε καταγγελία της σύμβασης του 1995) δεν  ενημερωθήκαμε από τη Δημοτική Αρχή. Μετά από συνεχόμενη πίεση της παράταξής μας ο κ. Δήμαρχος αναγκάστηκε στις 01.08.2012 να φέρει το θέμα σε συνεδρίαση στο Δ.Σ. προτείνοντας στην γραπτή εισήγησή του, ότι προκειμένου ο Δήμος να μην εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες να γίνει νομική και οικονομοτεχνική μελέτη για την μεταβίβαση των δικαιωμάτων χρήσης της πηγής στην αλλοδαπή (Κυπριακή) εταιρεία «ALSAPO ENTERPRISES LTD» με την οποία ο κ. Αντζάς είχε έρθει σε συμφωνία τον Ιούνιο του 2012. Κατά την διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, μας διενεμήθη εγγράφως άλλη συνεργασία, επίσημη πλέον του κ. Αντζά όχι με την «ALSAPO ENTERPRISES LTD» αλλά με την επίσης αλλοδαπή εταιρεία «ALSAPO SINAIA LTD» από την οποία συμφωνία ενημερωθήκαμε και εμείς ότι οι προηγούμενες οφειλές προς το Δήμο ανέρχονταν σε 24.164,00 ευρώ και ότι σε τρείς ημέρες θα καταβληθούν σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου από την «ALSAPO SINAIA LTD». Παρών στην συνεδρίαση χωρίς προειδοποίηση (για την αντιπολίτευση) ήταν και ο δικηγόρος της αλλοδαπής εταιρείας ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε «κακές» ερωτήσεις περί του αντικειμένου της εταιρείας την οποία εκπροσωπούσε.
Η προσωπική μου πρόταση σε αυτή την συνεδρίαση ήταν ξεκάθαρα η καταγγελία της σύμβασης του 1995, αφού από την παραβίαση του συμφωνητικού υπήρχαν ισχυροί λόγοι καταγγελίας και πρότεινα επίσης διαχειριστικό έλεγχο στον Δήμο Κτημενίων σε ότι αφορά την ορθή καταγραφή των οφειλόμενων και άμεσο ορισμό δικηγόρου για το σκοπό αυτό.  Τελικά αποφασίστηκε (με πρόταση άλλου δημοτικού συμβούλου αφού ο δήμαρχος περιέργως απέσυρε την γραπτή πρότασή του)  η γνωμάτευση δύο δικηγορικών γραφείων με θέμα την καταγγελία ή όχι της σύμβασης.
Από δω και πέρα και ενώ αναμέναμε τις γνωματεύσεις των δύο δικηγορικών γραφείων (πριν αλέκτωρ λαλήσει) για να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο την πορεία του ζητήματος, αυθαίρετα η Δημοτική Αρχή ανέλαβε πρωτοβουλίες με σκοπό να υλοποιήσει άμεσα την συμφωνία του κ. Αντζά με την «ALSAPO SINAIA LTD» αφού προέβη σε ενέργειες που περιγράφονται με ακρίβεια σε αυτή τη  συμφωνία των δύο ιδιωτών.
08.08.2012: Η δημοτική αρχή δίνει στην αλλοδαπή εταιρεία τον τραπεζικό αριθμό λογαριασμού του Δήμου και η αλλοδαπή εταιρεία καταθέτει 24.164,00 ευρώ για τις προηγούμενες οφειλές. (16.08.2012 κατατέθηκε επίσης ποσό συμφωνίας 253,13 ε.)
09.08.2012: Η «ALSAPO SINAIA LTD» στέλνει εξώδικο γνωστοποίηση στον Δήμο και στην ουσία διατάσσει αυτολεξεί: «Μετά από αυτά και την χτεσινή έμβαση στο λογαριασμό του Δήμου του οφειλόμενου ποσού των μισθωμάτων, είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε συνεννόηση και ευελπιστούμε στην μακρά και αρμονική συνεργασία μας».  
Βέβαια εδώ έγινε ένα λαθάκι αφού τα χρήματα εμβάστηκαν στον λογαριασμό του Δήμου από την «ALSAPO ENTERPRISES LTD» και όχι από την  «ALSAPO SINAIA LTD», αλλά αυτό είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο». Ένα «λαθάκι» επίσης έγινε και από το Δήμο, αφού ο δικηγόρος Καρπενησίου που ανέλαβε τη γνωμάτευση, ενημερώθηκε για την υπόθεση μετά από 45 ημέρες, όπως ο ίδιος εκφράζει στην ίδια τη γνωμάτευσή του.
Στις 13.09.2012 και ενώ η Δημοτική Αρχή ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου είχε στην κυριολεξία κανονίσει τα πάντα, ήρθε και η πρώτη γνωμάτευση του δικηγορικού γραφείου της Αθήνας και αξίζει να σταθούμε σε δύο αναφορές της:
1.     Τυχόν καταγγελία σύμβασης από το Δήμο λόγω καθυστέρησης μισθωμάτων θα παρέμενε σε κάθε περίπτωση χωρίς αποτέλεσμα στην περίπτωση που η νέα μισθώτρια (αλλοδαπή εταιρεία) εντός τριάντα ημερών κατέβαλε τα καθυστερούμενα μισθώματα και τυχόν έξοδα καταγγελίας.
2.     Δεν προκύπτει δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης του 1995 στην οποία υπησείλθε η κυπριακή εταιρεία «ALSAPO SINAIA LTD».
Κοντολογίς μας λέει, ότι αφού ο Δήμος δέχτηκε τα χρήματα, δεν διατηρεί το δικαίωμα της καταγγελίας της σύμβασης το 1995. Εμείς ως παράταξη υποστηρίξαμε σε ότι αφορά την κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό του Δήμου, δεν έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ. και δεν υπάρχει απόφαση επίσης του Δ.Σ. που να εγκρίνει την συμφωνία του κ. Αντζά με την αλλοδαπή εταιρεία, πέραν του ότι η κατάθεση δεν έγινε από την εταιρεία με την οποία ο κ. Αντζάς είχε την συμφωνία και εκφράσαμε τότε την άποψη να αποποιηθεί ο Δήμος τα χρήματα τα οποία κακώς αποδέχτηκε ο Δήμαρχος, αφού δεν υπήρξε αντίστοιχη απόφαση, για να μπορούμε ποιο εύκολα να καταγγείλουμε τη σύμβαση του 95 πράγμα που δυστυχώς δεν έγινε. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. σε ερώτησή μου για το ποιος έδωσε τον λογαριασμό του Δήμου στην αλλοδαπή εταιρεία, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έριξε την ευθύνη σε υπαλλήλους!
Και στις 06.08.2013 μετά από ένα χρόνο, έγινε αυτό για το οποίο εμείς εκλιπαρούσαμε τους πάντες. Ομόφωνα ΤΟ Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την καταγγελία της σύμβασης του 1995, μετά από νέα γνωμοδότηση του ίδιου δικηγορικού γραφείου της Αθήνας σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση!!!!
Ούτε προφήτες είμαστε, ούτε μάγοι, προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του Δήμου πέρα από τις δικές μας επιθυμίες, δεν είμαστε όμως και πολιτικοί. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την παράθεση των γεγονότων για το ζήτημα είναι πολλά και απαντήσεις δύνανται να δώσουν μόνο οι σκεπτόμενοι πολίτες. Σημασία όμως έχει ότι από τις αρχές του 2012, υπήρχαν οι προϋποθέσεις το εργοστάσιο νερού να είναι σε πλήρη δυναμικότητα παραγωγής με ότι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση, τον τουρισμό και γενικότερα την ανάπτυξη της περιοχής. Και βέβαια, λέξη για τα 60.000,00 ευρώ που οφείλονται σε πρώην εργαζόμενους του εργοστασίου  νερού ως αμοιβές και έξοδα προσωπικού.
                                                                                    Ο Επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης

Βαγγέλης Καρφής